Хто не любить солоних, маринованих або квашених огірочків, особливо зі смаженою картоплею! щоб вони вийшли чудово смачними, важливо знати, які плоди підходять для заготовок. Адже селекціонерами виведені спеціальні сорти, які в консервованому вигляді виходять щільними, соковитими, хрусткими.
Зміст
- Вибір сортів огірків для консервування
- Кілька рецептів заготовки огірків
-
Найбільш затребувані сорти огірків для консервування
-
Таблиця: найбільш часто використовуються сорти огірків для консервування
- Фотогалерея: деякі сорти огірків, які підходять для консервування
-
Таблиця: найбільш часто використовуються сорти огірків для консервування
-
Голландські гібриди огірків-якісне насіння і універсальне призначення
-
Таблиця: голландські сорти огірків для консервування
- Фотогалерея: гібриди огірків голландської селекції, які підходять для консервування
-
Таблиця: голландські сорти огірків для консервування
-
Особливості вирощування огірків для консервування в залежності від регіону
- Середня смуга росії
- Південні регіони росії
Вибір сортів огірків для консервування
Консервування — це забезпечення зберігання овочів на тривалий термін шляхом створення умов, при яких припиняється життєдіяльність шкідливих мікроорганізмів.
Види консервування:
- засолювання-консервантом служить сіль, забезпечуються стерилізація, герметизація;
- квашення — консервантом є сіль, відбувається бродіння на повітрі, під час якого утворюється молочна кислота; може бути з подальшою герметизацією або без неї — в бочках;
- маринування-в якості консервантів використовують сіль, цукор, оцет, лимонну кислоту, забезпечується герметизація, бродіння виключено.
Існує безліч сортів огірків різного призначення:
- салатні-призначені для вживання тільки в свіжому вигляді, для заготовок на зиму вони непридатні, так як стають м’якими, утворюють порожнечі (сорти дружний, квітневий);
- універсальні-підходять і для вживання в свіжому вигляді, і для консервування, але поступаються в заготовках за смаком засолювальним сортам;
- засолювальні — ідеальні для консервування, але і від свіжого огірочка з грядки ніхто не відмовиться (наприклад, огірок сорту засолювальний хороший і в свіжому вигляді, і в заготовках).
Як би ретельно не було виконано консервування огірків, якщо в якості вихідного матеріалу взяти не те, що потрібно, на виході вийде не те, що хотіли. Огірки будуть несмачними, м’якими, не будуть хрустіти, всередині можуть утворитися порожні порожнини, а в них може з’явитися цвіль.
Очі розбігаються від великої кількості різних насіння огірків, пропонованих фірмами-виробниками. Як же зорієнтуватися і вибрати відповідні саме для консервування? потрібно знати характеристики огірків, придатних для засолювання, квашення або маринування:
- розмір — невеликі плоди:
- зеленці (довжина до 8-12 см, діаметр 3-4 см);
- корнішони (довжина 5-8 см);
- пікулі (довжина 3-5 см);
- колір — темно-зелені або зелені з білими смужками;
- горбки — великі, це говорить про те, що огірочки будуть хрусткими;
- шипи — чорні, такі огірки краще вбирають розсіл;
- смак — смачні без гіркоти;
- шкірка — середньої щільності, дуже тверда шкірка погано вбирає розсіл;
- м’якоть — щільна без порожнин;
- насіння — дрібні, м’які, несформовані.
Правильно обрані огірки для консервування-запорука відмінного смаку і тривалого зберігання заготовок
Кілька рецептів заготовки огірків
Малосольні огірки швидкого приготування роблять з будь-яких огірків все літо:
- на дно емальованого або скляного посуду укладають листя чорної смородини, малини, хрону, парасольки кропу.
- далі укладають огірки, у яких попередньо обрізають кінчики, щоб швидше просолилися.
Малосольні огірки можна приготувати прямо в каструлі, попередньо обрізавши у них кінчики
- зверху закривають такими ж листям і додають зубчики часнику.
- заливають гарячим розсолом (на 1 л води 60 г солі, 30 г цукру). Через 2 дні огірки готові.
Слово «квашений» зазвичай асоціюють з капустою, але і огірки теж можна квасити. Вони вийдуть приємного кислуватого смаку, як у бочкових огірків. Процес включає наступні кроки:
- на дно банки закладаємо лист чорної смородини, малини, хрону, парасольки кропу.
- заповнюємо банку огірочками (краще вертикально), і знову додаємо такі ж листя.
- заливаємо холодним розсолом — на 1 л відфільтрованої води 60 г не йодованої солі — і залишаємо в теплому місці на 2-3 дні.
- починається бродіння. Зливаємо розсіл в каструлю і кип’ятимо 5 хвилин.
- додаємо в банку часник, заливаємо гарячим розсолом, герметично закриваємо, вкутуємо.
- зберігаємо в прохолодному місці.
При квашенні огірки виходять приємного кислуватого смаку, як з бочки
Можна солити або маринувати огірки разом з іншими овочами. Для цього:
- у банку укладаємо огірки, томати, перець (нарізаний великими часточками), дрібну цибулю, нарізану великими шматками білокачанну капусту, парасольки кропу.
- заливаємо киплячим розсолом (на 1 л відфільтрованої води 60 г не йодованої солі, 120 г цукру).
- додаємо в 3-літрову банку 1 столову ложку 70%-го оцту.
- герметично закриваємо, вкутуємо. Зберігаємо в прохолодному місці.
В овочевому асорті мариновані плоди доповнюють смак один одного
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Дуже добре додавати в банку з овочевим асорті плоди шипшини, так як вони не втрачають колір в розсолі і виглядають як маленькі яблучка.
Найбільш затребувані сорти огірків для консервування
Для заготовок підходять всі види огірків, але найкращими вважаються бджолозапильні. Хоча в основному це сорти для відкритого грунту — є небезпека, що в дощове літо буде мало бджіл і урожай дозріє невеликий. Тому консервують і самозапильні, і партенокарпічні гібриди.
Для засолювання, квашення і маринування найбільш затребувані огірки в серпні, це плоди пізнього терміну дозрівання (через 60-65 днів після сходів) і тривалого терміну плодоношення з теплиць, так як отримані ближче до осені заготовки легше зберігати, можна робити асорті, тому що вже встигли інші овочі: томати, перець, капуста.
Однак в регіонах з коротким літом (північно-західний регіон, північний урал, сибір) консервують і ранньостиглі (плодоношення через 35-45 днів після сходів), і середньостиглі (плодоношення через 50-55 днів після сходів) сорти, так як пізні просто не встигають дати достатню кількість огірків для заготовок, навіть в захищеному грунті.
Таблиця: найбільш часто використовуються сорти огірків для консервування
названиевид опыленияусловия выращиванияпериод созреваниярегион культивированиямонастырскийпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытиясреднеспелыйрекомендован для вирощування у всіх регіонах россиизасолочныйпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытияраннеспелыйрекомендован для вирощування в центрально-чорноземному і ніжневолжском регионахсерпантинпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытияраннеспелыйсибирская селекція, затребуваний в центрально-чорноземному і західно-сибірському регіонахніжінскійпчелоопиляемийвідкритий грунт і плівкові укриттяраннеспелийукраїнська селекціяалтайпчелоопиляемийвідкритий грунт і тимчасові плівкові укриттяраннеспелийсибірська серія, рекомендований для вирощування в волго-вятському, уральському, західно-сибірському, східно-сибірському і далекосхідному регіонахродничок f1пчелоопиляемийвідкритий грунт і тимчасові плівкові укриттяраннеспелийрекомендований для вирощування в північному, північно-західному, волго-вятському, північнокавказькому, середньоволзькому, уральському регіонахмальчик з пальчик f1партенокарпическийнеобогреваемые теплицысреднепозднийхолодостойкий, з саморегулівним типом плодоношення (поки основне стебло навантажений плодами, бічні стебла галузяться слабо), рекомендований для вирощування у всіх регіонах росії
Холодостійкі сорти мають тривалий термін плодоношення, їх висаджують, щоб отримати найбільший урожай в кінці літа. На ділянці висаджують огірки з різними термінами дозрівання і призначення, щоб бути гарантовано з урожаєм.
Фотогалерея: деякі сорти огірків, які підходять для консервування
сорт огірків засолювальний — ранньостиглийогірки сорту серпантин потребують тимчасового плівкового укриття після висадкисорт огірків алтай — сибірської селекціїсорт огірків хлопчик з пальчик f1 має саморегулівний тип плодоношеннясорт огірків монастирський підходить для вирощування по всій території росіїсорт огірків ніжинський-бджолозапильнийсорт огірків джерельце f1 включений в держреєстр ще в 1979 році
Довга — до метра. Плід циліндричної форми, в дозрілому вигляді злегка нагадує булаву. Забарвлення на всіх стадіях зрілості біляста. М’якоть біло-жовта, ніжна.
Недоліки:
- середньосприйнятливий до несправжньої борошнистої роси і грибкових гнилей плодів,
- вимагає обробки проти борошнистої роси.
Переваги:
- стабільний урожай,
- відмінний смак (один з кращих кабачків для консервації та приготування смачної ікри).
Найсмачніша кабачкова ікра з плодів сорту квета мс
Смарагдовий
Ранньостиглий столовий сорт — від сходів до зрілості — 33-46 днів. У реєстрі з 2003 року.
Це кущ з короткою головною батогом. Зелене листя плямисті, середнього розміру. Плоди довгі, темно-зелені з цятками, циліндричної форми, гладенькі, немов воскові, з вагою 0,9–1,3 кг кабачок рано і дружно формує плоди, дуже урожайний і смачний, за що його і цінують.
Кабачок сорту смарагдовий дружно формує красиві плоди
Партенокарпічні сорти кабачків для підмосков’я
Це кабачки, які утворюють плоди без запилення. У них недорозвинені насіння або їх немає зовсім. Найчастіше це гібриди, призначені для теплиць, де немає комах-запилювачів, але їх можна садити і у відкритий грунт. Посадка і догляд за такими рослинами нічим не відрізняються від звичайних. На упаковці з насінням завжди стоїть позначка-партенокарпічний.
До речі, в стресовій ситуації багато звичайні сорти кабачків можуть сформувати партенокарпічний плід.
Ранньостиглий кущовий сорт для теплиць і відкритого грунту. У нього оригінальні плоди кулястої форми, які дозрівають через 50-55 днів. «арбузики» мають білувате забарвлення з дрібною плямистістю і вага 0,8 — 2,1 кг. Сорт володіє:
- високою врожайністю,
- хорошим смаком.
Він досить популярний — його смажать, тушкують, запікають і фарширують.
Круглий кабачок сорту м’ячик сподобається любителям оригінальних форм
Асторія
Компактна, ранньостигла кущова рослина. Зелене листя має сильно виражену плямистість. Плід циліндричний, темно-зелений, з рідкісними білими плямами. Кабачок середньої довжини, з помітною легкої ребристістю. М’якоть світло-кремова з відмінним смаком. Від сходів до зрілості — 46-50 днів. Використовується в кулінарії та консервації.переваги сорту:
- високу врожайність,
- тривалий період плодоношення,
- хорошу лежкість.
&1&
На листках кабачка сорту асторія добре помітні рідкісні білі плями, які згодом з’являться на зрілих плодах
Відгуки про кабачках
Якось пробував вирощувати такі кабачки. Назва сорту забавне «»м’ячик». Технологія вирощування, як і у звичайних кабачків, ніяких тонкощів немає. Плоди дійсно круглі, невеликі. Сорт ранній, плоди з’являються через 50-60 днів після посадки насіння, колір зелений. Смачно їх готувати фаршированими, коли вони ще невеликі (до 150 грам).
Сергей11
Http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=63&t=1987
Я вже багато років саджу кабачки тільки кущовий форми-сорт не знаю, так як взяла насіння у знайомої, так їх і вирощую. Правда, пару раз хотіла оновити і купувала насіння, а кабачки виявилися плетистими і повзли по всьому городу — мені таке «щастя» не треба, викинула, а кущові прижилися. Висаджую всього 4-5 кущів, а врожаю вистачає на все і на всіх, включаючи сусідську худобу.
Зося
Http://www.sadproekt.ru/forum/viewtopic.php?f=31&t=26
Я завжди саджу цукіні, але, якщо чесно, ніколи не морочитися ні з грядками, ні з розсадою. Вони просто у мене відмінно ростуть: і поїсти вистачає, і живності перепадає. Єдине, що щороку міняю місце посадки. А в іншому вважаю кабачки самим невимогливим овочем.
Ольга777
Http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=63&t=633& p=6473
Кабачок-ще один корисний і низькокалорійний овоч. Що ще приємно — кабачок легкий у приготуванні. Дуже хороший в якості легкого і смачної вечері. Люблю гасити його зі сметаною, виходить дуже ніжно і смачно, або ж зробити з нього запіканку. Головне-смачно, корисно і фігурі не зашкодить.
Natalisa
Http://vseotzyvy.ru/item/4426/reviews-kabachok/?&sort=positive
Кабачки я дуже люблю. Завжди саджу їх на своєму городику біля будинку. Хочу сказати, що зовсім невибагливий овоч і не вимагає великого догляду. Вийдеш на город, зірвеш його, і готуй з нього що завгодно! я їм його все літо, в основному тушу з яйцем і з грибами. Іноді маленький кабачок очищаю, ріжу кільцями, їх відварюю, а потім в серединку кладу трохи м’ясного фаршу і обсмажую на газу, а краще це блюдо мені подобається робити в духовці. Смакота!!! а на зиму завжди роблю з них кабачкову ікру або мариную їх з морквою і розкладаю в півлітрові банки. Теж смачно виходить. Я вже не кажу про їх корисні властивості. Корисні вони як дітям, так і дорослим. А на зиму, щоб кабачки зберегли більше своїх корисних властивостей в свіжому вигляді, я чищу їх, ріжу кубиками, розкладаю по пакетиках і прибираю в морозильну камеру. Взимку дістаю-як свіжі! можна приготувати з них що завгодно. А своїм немовлятам в якості прикорму я відварювала кабачки і блендером їх протирала, виходило відмінне пюре, не гірше магазинного. Зате я знала точно, що в складі!!! кабачки рекомендую полюбити всім. Це не тільки смачно, але ще й корисно!
Zctytdfz3
Http://spasibovsem.ru/responses/super-ovosch.html