Утримання свиней-про що потрібно знати, щоб домогтися успіху в свинарстві?

116

Чим так привабливо утримання свиней? чому займатися свинарством краще, ніж розводити на особистому подвір’ї корів, кіз, кроликів, домашню птицю?

Варіанти утримання свиней в приватному господарстві і на свинофермах

Утримання свиней-про що потрібно знати, щоб домогтися успіху в свинарстві?

При розведенні свиней на особистому подвір’ї можна утримувати тварин в літній час в дощатому сараї

Причин тому багато:

  • свинина прекрасно засвоюється і містить в собі необхідні для нашого організму амінокислоти, вітаміни і жирні кислоти;
  • витрати на корми для свиней менше, ніж для врх або овець;
  • вихід м’якоті з туші свині може досягати 87%;
  • з домашніх тварин свині є найбільш багатоплідними;
  • супоросність триває в середньому 115 днів, в рік в середньому кожна свиноматка двічі приносить приплід;
  • для подальшого розведення поросята придатні вже в піврічному віці, а деякі породи і раніше;
  • утримання свиней в домашніх умовах не вимагає значних витрат – можна почати зі звичайного сараю, переобладнаного під свинарник;
  • продукти свинарства ніколи не будуть зайвими будинку, до того ж на їх реалізації можна заробляти гроші, перетворивши свинарство в прибутковий бізнес.

Але щоб домогтися бажаних результатів у свинарстві, потрібно знати основні правила утримання свиней, і добре розбиратися в тому, як доглядати за свинями.

відео про утримання свиней

При розведенні свиней на особистому подвір’ї можна утримувати тварин в літній час в дощатому сараї, а ось на зиму вже знадобиться теплий свинарник. При спорудженні свинарника потрібно подбати про те, щоб приміщення вийшло досить просторим, світлим, теплим і сухим. Додаткового утеплення сараю можна домогтися, обклавши споруду зовні соломою. Для забезпечення свіжого повітря передбачають вентиляцію або ж провітрюють хлів, поки тварини знаходяться на вигульному майданчику.

Пристрій вигульного майданчика при утриманні свиней на особистому подвір’ї необхідно: завдяки прогулянкам тварини менше хворіють, поліпшується якість і смак свинини. До того ж, якщо годувати свиней в теплі дні на вигульному майданчику і давати їм після годування погуляти хвилин двадцять, вони будуть випорожнюватися на вулиці, завдяки чому в свинарнику вологість буде нижче.

Утримання свиней-про що потрібно знати, щоб домогтися успіху в свинарстві?

У хліві розміщувати свиней рекомендується групами в верстатах

1. У хліві розміщувати свиней рекомендується групами в верстатах. Індивідуальні верстати знадобляться для кнурів, для супоросних і годуючих свиноматок. Молодняк можна утримувати по 30 голів в одному верстаті, холостих і ремонтних кнурів – по 10 голів. Свиноматкам в холодну пору року влаштовують додатково на час опоросу «берложку» — дощатий або фанерний будиночок з лазом і піднімається дахом, щоб було зручніше міняти підстилку.

У передньої стінки верстатів надійно прикріплюють годівниці і поїлки, зробити їх можна самостійно. На підлогу верстата укладають підстилку з соломи і змінюють її в міру забруднення частинами, додаючи свіжої соломи.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Утримання свиней-про що потрібно знати, щоб домогтися успіху в свинарстві?

Пол в свинарнику повинен мати ухил до стіни, уздовж якої передбачена дерев’яна канавка, що веде під ухилом до жижесборніку, викопаному на деякій відстані від хліва.
Утримання свиней-про що потрібно знати, щоб домогтися успіху в свинарстві?

Станково-вигульний зміст більш характерно для середньої кліматичної зони

У свинарських комплексах розрізняють три способи , як утримувати свиней:

У теплих районах поширене вільно-вигульний зміст , при якому вигульний майданчик розбита на секції так, щоб з кожного верстата свині могли вільно виходити гуляти на особисту ділянку для вигулу через лази на хитних клапанах.

станково-вигульний зміст більш характерно для середньої кліматичної зони – тварин розміщують в верстатах, а в стінах влаштовують лази з щільними дверима, що ведуть на вигульний майданчик. Випускають свиней на прогулянку тільки в сонячну погоду.

На свинофермах з багатоповерховим, ярусно-клітинним або підлоговим розміщенням свиней, може застосовуватися безвигульний варіант утримання , при якому тварини протягом свого життя знаходяться виключно в приміщеннях, вигул не передбачений.

Грамотний догляд за свинями в домашньому господарстві

Придбаних поросят насамперед поміщають на деякий час в окреме приміщення на карантин, інакше, якщо одне порося виявиться носієм будь-якого вірусного захворювання, все поголів’я може виявитися зараженим.

&1&

Придбаних поросят насамперед поміщають на деякий час в окреме приміщення на карантин

Правила догляду за свинями зрозумілі і прості:

  • важливо підтримувати відповідну температуру в хліві (для молодняку від +18 до +22 градусів, для дорослих свиней від +12 до +16 градусів);
  • вологість у свинарнику не повинна бути вище 85%, оптимально– 70%;
  • свиням, і особливо поросятам, протипоказані протяги, холод і вогкість;
  • слідкуйте за чистотою в свинарнику, гарний санітарний стан приміщень – запорука здоров’я свиней;
  • без прогулянок на свіжому повітрі у молодняку частіше розвивається рахіт і затримується ріст;
  • воду в поїлках міняйте частіше;
  • годівниці очищайте після кожного годування і раз на тиждень промивайте з лугом;
  • раз на місяць проводите дезінфекцію і дезінсекцію свинарника;
  • годують поросят до трьох місяців по п’ять разів на день, молодняк – чотири рази, дорослих свиней – тричі на день, обов’язково дотримуючись режиму і правильного раціону.

відео про утримання свиней

При підготовці корму для свиней пам’ятайте, що коренеплоди краще давати сирими, в дрібно нарубаному вигляді, але картопля обов’язково повинен бути припареним або вареним. Висівки і борошно рекомендується трохи змочувати перед годуванням – на змоченому кормі свині швидше ростуть, ніж на рідких «бовтанках».

Домашній бізнес свинарство — відгодівля тварин і догляд за ними

&1&

При сьогоднішній економічній ситуації і курсі уряду на іпортозаміщення, домашній бізнес свинарство може стати одним із способів вирішення продовольчої завдання. Отримання свинини вигідний бізнес, який характеризується невеликими фінансовими витратами для його початку, високою статевою скоростиглістю свиней, темпами їх зростання і практично постійною наявністю дешевої кормової бази. Всі ці показники забезпечують малий термін оборотності витрат і отримання прибутку.

Загальні положення про утримання свиней

Предками домашньої свині є дикі кабани. Вони використовують в їжу різні трави, овочі і коріння, які виривають із землі своїм рилом. Вирішивши почати свинарство як бізнес в домашніх умовах, цю їх особливість обов’язково треба врахувати. Готовий загін для утримання не повинен мати будь-яких щілин, тріщин.

всі предмети і пристосування для годування (коритце) повинні бути міцно закріплені. Копальний інстинкт не зник навіть у домашніх порід цих тварин, тому свині обов’язково будуть рити, і перевернуть і зламають все, що неміцно тримається.
&1&

Предками домашньої свині є дикі кабани

Даний бізнес дає отримання харчового продукту, який затребуваний і має споживача завжди. Кому не знайоме апетитне смажене м’ясо, буженина, свиняча рулька. Один з найпопулярніших продуктів це свиняче сало, яке готують всілякими способами, від простого посипання сіллю, до змішування зі всілякими інгредієнтами.

Свиня готується до зими, накопичуючи жир, який у неї концентрується в підшкірному шарі. Товщина сала перед початком зими у деяких порід досягає більше 25 см. Воно відрізняється сумісністю з багатьма продуктами, довгим терміном зберігання і поживністю. Найсприятливіший час для забою цих тварин – кінець осені.

Треба відзначити і високу плодючість цього виду. Одна свиноматка за опорос може принести більше 12 поросят. За середню кількість прийнято вважати десять голів. Поросята починають харчуватися самостійно вже через місяць. Молоко свиней дуже жирне, тому якщо міститься племінне поголів’я, то у опоросившейся матки в загоні повинна постійно бути присутнім ємність з водою.

сюжет про бізнес з нуля

З чого можна почати

&1&

План приміщення для відгодівлі свиней досить простий

1. Починаючи бізнес з виробництва свинини в домашніх умовах, складаючи план, в першу чергу потрібно приміщення. Практично всі породи свиней досягають ваги в сто кілограм протягом 7-8 місяців. Цей період якраз припадає на весну, літо і осінь, виключаючи зиму. На першому етапі плану можна займатися тільки відгодівлею свиней на продаж сала і м’яса. Навесні купуються 1-2 місячні поросята і все теплу пору року відгодовуються.

План приміщення для відгодівлі свиней досить простий. Для утримання свиней , для початку підійде сарай довжиною 3 метри і шириною два. Висота підбирається відповідно до вашого зростання, але не менше двох метрів, щоб був доступ до всіх місць сараю.  в його кінці робиться невелике піднесення у вигляді майданчика, висотою до 10 сантиметрів і довжиною трохи більше метра.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
&1&