Хурма корольок та інші популярні сорти

13

Солодка хурма корольок з м’якою м’якоттю темно-оранжевого кольору відома, мабуть, всім. Саме вона найчастіше зустрічається на прилавках магазинів в осінній час. Інші сорти не настільки популярні в наших краях, а тим часом в світі налічується більше 450 одних тільки видів цієї культури, а вже сортів в кілька разів більше! правда, не всі годяться в їжу: деякі мають виключно декоративне або технічне значення.

Зміст

  • Три основних види хурми
  • Найпопулярніші і солодкі сорти
  • Хурма росіянка та інші міжвидові гібриди

Три основних види хурми

Хочете навчитися визначати найсмачніші помаранчеві плоди з представлених в магазині різновидів? а може, мають намір виростити хурму будинку? в такому випадку корисно буде для початку розібратися в найбільш відомих видах даної культури.

  • хурма віргінська або американська виростає в основному на заході сша, але іноді зустрічається на середземноморському узбережжі і на україні. Плоди у цього виду середнього розміру — від 2 до 6 см в діаметрі, зате вони відрізняються високою поживною цінністю, а вміст цукрів в них становить близько 45%.

відео про хурму

Доросле дерево може досягти у висоту 25 метрів, квітки на ньому одностатеві, з’являються в червні, плоди починають заспівати у вересні. Віргінський вид добре росте на різних типах грунту, не боїться близького залягання грунтових вод, не дуже вимогливий до вологості повітря і грунту. Єдина вимога-місце для посадки має добре висвітлюватися сонцем. У вітчизняних садах такий вид можна вирощувати без укриття на зиму завдяки його високій морозостійкості (але тільки за умови короткочасних морозів не нижче -35 градусів).

  • від іспанії і до японії в субтропічних районах росте хурма кавказька (на ринку і в магазинах продається як «звичайна»). Плоди у неї зовсім дрібні-до 2,5 см, мають терпкий смак, насичені цукрами і вітамінами. На дорослих деревах висотою до 30 м в кінці травня розпускаються жіночі біло-зелені і чоловічі червоно-жовті квітки. Дозрівання плодів припадає на жовтень-листопад. Кавказький вид не може похвалитися високою морозостійкістю: найстійкіші сорти здатні витримати нетривалі морози до -25 градусів, тому посадки потребують хорошого укриття на зимівлю.
  • японська хурма (інша назва – східна) зустрічається не тільки в японії, але також в сша, іспанії, ізраїлі, кореї, китаї. Вирощують її і вітчизняні садівники-любителі, хоча цей вид боїться морозів нижче -18 градусів і вимагає обов’язкового приховування перед настанням зими. Доросле дерево відрізняється компактними розмірами-до 10 метрів у висоту. Квітки на ньому бувають жіночі, чоловічі і змішані, цвітіння починається в травні-червні.

Хурма корольок та інші популярні сорти

Деякі сорти японської різновиди мають терпкий смак навіть в стиглому стані, зустрічаються плоди без кісточок

Залежно від сорту дозрівання плодів проходить з жовтня до початку грудня. Деякі сорти японської різновиди мають терпкий смак навіть в стиглому стані, зустрічаються плоди без кісточок. Східна хурма володіє найбільшими розмірами (вага одного плоду може досягати 0,5 кг). Додатковий плюс-висока врожайність, до 500 кг з одного дерева.

Найпопулярніші і солодкі сорти

Найпершою у продажу з’являється хурма інжир, яку також називають ромашкою за те, що в розрізі вона нагадує квітку. Солодкий смак схожий з корольком, але м’якоть ромашки залишається оранжевого кольору і анітрохи не темніє.

Шоколадна хурма, яку в народі часто плутають з «корольком», насправді є східним сортом зенджі-мару. Дерева середніх розмірів з великою кількістю чоловічих квіток, тому зенджі-мару може виступати хорошим запилювачем. Насіннєві плоди буро-оранжевого кольору, вагою до 150 г, з темною дуже солодкою і соковитою м’якоттю. Бувають плоди без насіння, їх можна відрізнити по яскравому помаранчевому кольору шкірки. Збір врожаю починається в жовтні. Взимку шоколадниця потребує укриття при морозах нижче -18 градусів.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Хурма корольок та інші популярні сорти

Всім відомий корольок теж належить до східного виду, його справжня назва-хіакуме. Це самоплодний сорт з круглими плодами масою до 250 г.колір шкірки варіюється від світло-оранжевого (у безнасінних екземплярів) до темно-червоного.

Хурма корольок та інші популярні сорти

Це самоплідний сорт з круглими плодами масою до 250 г

До переваг відноситься не тільки солодкий ніжний смак, без нудотності, але і чудова транспортабельність. Гладка шкірка довго зберігає свою цілісність, а м’якоть не в’яже навіть в недозрілому стані, оскільки в корольке зовсім небагато танінів. Хіакуме вважається одним з найбільш врожайних сортів, що ростуть у вітчизняних садах. В середньому з одного дерева вдається зібрати 100-200 кг.однак взимку при морозах нижче -18 градусів посадки необхідно ретельно вкривати.

При всіх своїх достоїнствах хіакуме має серйозний недолік: слабку стійкість до хвороб.

У східну групу входить також хурма бичаче серце (або хачіа), яка дійсно за формою і розміром має схожість з однойменними помідорами. Великі помаранчеві плоди вагою до 250 г не мають кісточок. М’якоть при повному дозріванні ніжна, солодка, по консистенції нагадує желе, колір залишається яскравим, не темніє. Недозрілі хачиа трохи в’яже. Плодоношення відбувається без запилення.

Так звана, «яблучна» хурма шарон заслуговує особливої уваги, оскільки це окремий гібрид, отриманий при схрещуванні яблуні і японського виду хурми. В її дивовижному солодкому смаку можна вловити нотки айви і абрикоса, терпка терпкість практично відсутня, кісточок немає. Яскраво-помаранчева м’якоть навіть в зрілому вигляді залишається твердою подібно яблуку. До плюсів шарона відноситься хороша транспортування і невибагливість рослини під час вирощування.

Хурма росіянка та інші міжвидові гібриди

Якими б смачними не були шарон, шоколадниця і корольок, в російських кліматичних умовах вирощувати їх не так-то просто. Надійніше все ж вибрати більш невибагливі, морозостійкі гібриди, виведені вітчизняними селекціонерами.

Хурма корольок та інші популярні сорти

У незрілому стані м’якоть росіянки володіє терпкістю, після дозрівання ж м’якоть перетворюється в «повидло» і стає дуже солодкою

Зверніть свою увагу на росіянку, отриману в нікітському ботанічному саду. Саме її використовують в даний час для отримання нових різновидів хурми, придатних для нашого клімату. Дерево виростає до 4,5 м у висоту, плоди жовтіють до листопада, а повного розм’якшення досягають до кінця листопада. Щорічно з одного дерева вдається отримати до 80 кг врожаю. Правда, плоди не відрізняються великими розмірами-вага їх близько 50-70 г.

У незрілому стані м’якоть росіянки володіє терпкістю, після дозрівання ж м’якоть перетворюється в «повидло» і стає дуже солодкою, з ледь вловимим приємним ароматом. Хурма зберігає транспортабельність і хорошу лежкість до грудня.

Росіянка здатна витримувати морози до-27-30 градусів. До того ж, її не пошкоджують шкідники і хвороби, а значить, не доведеться обробляти посадки хімікатами.

відео про смачну хурму

Популярні серед наших садівників і такі міжвидові гібриди, як:

  • нікітська бордова-плоди бордового відтінку, вагою до 150 г, за смаковими якостями не поступаються східному вигляду, але мають терпкі нотки. Для плодоношення необхідний запилювач.
  • гора говерла-бордова хурма з відмінним смаком, до 270 г вагою. Дозріває ближче до кінця жовтня, здатна переносити недовгі морози до -24 градусів. Вважається одним з кращих гібридів.
  • гора роман-кош-плоди до 250 г, жовтого кольору, дозрівають на самому початку листопада і добре зберігаються до січня. Морозостійкість середня (до -24 градусів), потрібен запилювач.