Томат кібо-урожайний рожевий гібрид

9

Любителі томатів завжди хочуть якомога раніше почати ласувати улюбленими плодами. Не завжди ранні овочі відрізняються хорошим смаком, тому слід бути уважними при виборі сорту. Задовольнити високим вимогам гурманів може гібрид кібо-ранньостиглий рожевий томат японського походження.

Зміст

  • Історія вирощування гібрида кібо
  • Зовнішній вигляд томата кібо
  • Переваги та недоліки помідора кібо
  • Посадка і догляд за помідорами кібо

    • Порядок посіву насіння на розсаду

      • Пікіровка розсади томатів-відео
    • Посадка розсади на постійне місце

      • Посадка розсади томатів в теплицю-відео
    • Догляд за томатами кібо
    • Вирощування томата кібо на відео
  • Як захистити томат від хвороб і шкідників
  • Збір і використання врожаю
  • Відгуки городників

Історія вирощування гібрида кібо

Гібрид кібо f1 з’явився завдяки старанням селекціонерів найбільшої міжнародної компанії японського походження kitano seeds. Гібрид також відомий під робочим номером ks 222 f1.

Незважаючи на популярність томата в країнах європи і позитивні відгуки російських і українських городників, кібо поки не внесений до державного реєстру.

Оскільки гібрид призначений головним чином для вирощування в парниках, обробляти його можна практично в будь-якому регіоні.

Зовнішній вигляд томата кібо

Кібо відноситься до ранньостиглих томатів (всього на тиждень поступається ранньому сорту касаморі), дозрівання плодів починається на 102-106-й день з моменту проростання.

Рослина гібрида індетермінантна, тобто не має обмеження росту. Тому кущі можуть досягати висоти 2 м.при тепличному вирощуванні це властивість дозволяє отримувати з кожної рослини велику кількість плодів. Стебла товсті і міцні, коренева система потужна. Облиственность кущів середня. Поверхня великих темно-зеленого листя шорстка.

Томат кібо-урожайний рожевий гібрид

На потужних стеблах формуються щільні плодові кисті з 5-6 великих помідорів

1. У кожній плодової кисті формується по 5-6 товарних помідорів. Середня маса одного овоча згідно з описами становить 250-300 г, а на перших кистях може досягати 350 г.округлі, трохи плескаті плоди покриті темно-рожевою гладкою шкіркою. Забарвлення радує рівномірністю — ніяких зелених плям. М’якоть володіє достатньою щільністю і високою соковитістю, не водяниста, цукристого смаку. Структура м’якоті рівномірна-відсутні прожилки і білий стрижень в середині. Насіння в плодах мало.

Томат кібо-урожайний рожевий гібрид

Насіннєві камери томата кібо мають невеликий розмір

Переваги і недоліки помідора кібо

Оригінатори рекомендують гібрид для вирощування в першому і другому обороті. Крім того, особливістю томатів кібо є можливість вирощування в теплицях за технологією так званих продовжених оборотів. Це означає, що рослини можуть вегетувати 10-11 місяців, в тому числі при низькій освітленості. В описах вказуються такі переваги гібрида:

  • висока врожайність (10-11 кг з одного куща, при інтенсивному вирощуванні-до 15 кг);
  • стійке утворення зав’язі в стресових умовах;
  • стійкість до спеки і різких перепадів температури;
  • компактність куща по ширині, що дає можливість раціонально використовувати площу в теплицях;
  • прекрасні товарні якості плодів;
  • транспортабельність і лежкість;
  • відсутність розтріскування плодів при рясному зрошенні;
  • стійкість до основних хвороб.

До недоліків томата відносяться дорожнеча насіння і непристосованість рослини до умов відкритого грунту (таке вирощування можливо тільки в теплих регіонах з тривалим літнім сезоном).

Посадка і догляд за помідорами кібо

Томати не сіють відразу на постійне місце, тому перш за все з придбаних насіння потрібно виростити розсаду. Терміни посіву насіння на розсаду залежать від планованої технології вирощування гібрида. Для першого обороту можна сіяти цей томат, як і інші сорти, в другій половині лютого. Для другого обороту посів виробляють в червні-липні. Якщо планується обробіток в продовженому обороті, посіяти насіння потрібно вже в середині грудня.

Порядок посіву насіння на розсаду

Оскільки насіння гібрида кібо продаються вже обробленими, вони не вимагають підготовки до посіву.

Для посіву насіння виконують наступну послідовність дій:

  1. в першу чергу для посіву готують грунт — купують готовий або змішують самостійно з рівних часток садової землі, торфу і компосту.
  2. готовий грунт укладають в неглибокі (10-12 см заввишки) ящики або контейнери.
  3. для знищення хвороботворних бактерій і грибків грунт за добу до посіву дезінфікують гарячим міцним (темно-рожевого кольору) розчином марганцівки.
  4. паличкою нарізають у вологому грунті борозенки за схемою 5 см на 10 см, глибина 1 см.у ці борозенки укладають насіння.
  5. ємність накривають плівкою і ставлять в теплому приміщенні, піднімаючи плівку для провітрювання кожен день.

Томат кібо-урожайний рожевий гібрид

Насіння помідорів укладають в неглибокі борозенки, зроблені у вологому грунті

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Томат кібо-урожайний рожевий гібрид
Достатня кількість вуглекислого газу.

Вирощування томата кібо на відео

Як захистити томат від хвороб і шкідників

Гібридний помідор кібо досить стійкий до захворювань. Проте бажано проводити регулярні профілактичні обробки культури проти грибкових захворювань. Оптимально для цієї мети підходять препарати міді (оксихом, мідний купорос, ордан, абіга-пік) або сірки (наприклад, колоїдна сірка). Запобігти захворюванню фітофторозом допоможуть фосфорно-калійні підгодівлі і обробка препаратом бар’єр.

З шкідників тепличні томати можуть вразити білокрилка і павутинний кліщ. Позбутися від білокрилки можна за допомогою такого інсектициду, як конфідор, а від павутинного кліща допоможе обробка карбофосом або часниковим настоєм (півкіло подрібненого часнику заливають відром гарячої води і настоюють 6 годин, потім додають 50 г господарського мила).

Збір і використання врожаю

Перші помідори починають дозрівати через 100 – 110 діб після появи сходів, а через 1,5–2 тижні починається масове плодоношення. Плоди кібо, акуратно зібрані і складені в неглибоку тару, витримують навіть тривалі транспортування без шкоди для зовнішнього вигляду і смакових якостей. Можуть зберігатися до 3 місяців (якщо зібрані недостиглими). Завдяки поєднанню соковитості і м’ясистості м’якоті ці помідори гарні як в салатах, так і в домашніх консервах.

Томат кібо-урожайний рожевий гібрид

З плодів кібо виходить прекрасний сік

Відгуки городників

Дуже сподобався сьогодні смак томата кібо ф1,солодкий,шкірка тонка,колір рожевий,не відрізнила б від сорту.у мене в теплиці вийшов не дуже високий….повторю через смаку.

Liliya, самарська обл.

Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=7403&start=1170 # p732780

Ми садили кібо. Хотіли посадити саме рожевий помідор. За хорошими відгуками на форумах вирішили сіяти кібо. Посіяли, звичайно, запізно-в кінці липня, ну вже так вийшло. Схожість мені не сподобалася. З 500 насінин зійшло близько 340. Розсада дуже хороша, рослини міцні, плоди зав’язуються добре, по 5 плодів на кисті. Дуже довго не заспівали. Але стояла сира і похмура погода і всі рослини захворіли фітофторою і бактеріозом. Ми їх обробляли і ридомилом з квадрісом, і йодом, все одно нічого не допомогло. Вже зараза так зараза! перед морозом встигли майже все зібрати. Поставили на дозаривание. Спіють добре. Продаю на роботі. Смаковими якостями і ціною всі задоволені. М’якоть щільна, цукриста, салати з них відмінні, їмо із задоволенням!

Natali, крим

Http://forum.tepli4ka.com/viewtopic.php?f=18&p=23396

Дуже подобатися берберана, касаморі.з нових цього року кібо

Лесятко, київська обл.

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?p=1277536#post1277536

Кібоf1 пізній, але дуже великі плоди, по 4-5 шт в кисті,потужні кущі і хороший смак. На цей рік буду садити фенду і кібо-врожайні,сподобалися.я вирощувала у відкритому грунті, звичайно в теплиці гібриди показали б себе по іншому.

Христина волкова, луганська обл.

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?p=1277588

Я б не сказала, що кібо ф1 пізній. Цього року буду третій рік вирощувати, вже зійшли.

Олена бо, дніпропетровськ

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?p=1277588

Відстежувала яка, так як все з’їдалося, але в холодильнику або в прохолодному підполі стиглий червоний помідор лежав у мене приблизно тиждень.

Oixx1979

Https://otzovik.com/review_3064901.html