Салат латук – корисні властивості і шкода зелені

19

Салат латук, незалежно від сорту і виду, багатий різними вітамінами і мікроелементами. У цьому, до речі, і полягає його основна користь. Регулярне включення цієї зелені в раціон дозволяє отримувати необхідне для нормальної життєдіяльності кількість корисних речовин.

Склад і калорійність салату

Для тих, хто звик правильно харчуватися, салат латук просто незамінна рослина – він багатий вітамінами і мікроелементами. Його низька калорійність дозволяє використовувати листя і качани зелені в різних дієтах. Але не все так просто, є і протипоказання, про які необхідно знати.

Салат латук – корисні властивості і шкода зелені

Його низька калорійність дозволяє використовувати листя і качани зелені в різних дієтах

Ось лише частина містяться в зелені вітамінів і мікроелементів:

  • вітамін а-дуже важливий для клітинного обміну. Достатня кількість цього вітаміну благотворно діє на гостроту зору, а також уповільнює процеси старіння шкіри;
  • вітаміни групи в – необхідні для правильного жирового і вуглеводного обміну в організмі. Вони нормалізують роботу нервової системи, відіграють велику роль в клітинному метаболізмі, що важливо для всього організму;
  • калій-користь його виражена в нормалізації роботи серцевого м’яза;
  • холін-особливо важливий для тих, хто страждає від підвищеного рівня холестерину в крові;
  • кремній – сприяє гарному росту волосся і нігтів.

Це лише невелика частина тих корисних речовин, які містяться в салаті. Саме тому, дотримуючись здорового раціону харчування, дуже важливо включати цю зелень в своє меню, адже користь очевидна. Крім того, дієтологи радять включати рослину в їжу дітей, підлітків, літніх людей – зелень не завдасть шкоди, але наситить організм важливими мікроелементами.

відео про салат латук і корисні властивості

Зелень дуже корисна і для тих людей, які сидять на дієті з метою підтримки або зниження ваги тіла. Калорійність латуку всього лише 10-15 калорій на 100 грам продукту, що при відсутності протипоказань дозволяє вживати його в їжу навіть щодня.

Корисні властивості салату латук

Про властивості рослини часто говорять, що вони мало не чарівні, до того ж, ця рослина, як і унікальний щавель, впливає на весь організм. І потрібно сказати, що це аж ніяк не вигадки. Корисні властивості цієї зелені обумовлені, в основному, молочним соком, що містяться в листі. У соку є особлива речовина-алкалоїд лактуцин, яке є натуральним заспокійливим засобом. Серед найбільш значущих впливів на організм людини слід виділити:

  • нормалізація сну. Людям, які страждають від безсоння, показано застосування латуку не тільки в їжу, але і додавання відвару або масла з цієї рослини в ванну для купання;

Салат латук – корисні властивості і шкода зелені

Корисні властивості цієї зелені обумовлені, в основному, молочним соком, що міститься в листі

  • підтримка імунітету. Завдяки великому вмісту фолієвої кислоти, листя салату корисні для вагітних і дітей, особлива користь буде в період підвищеної небезпеки захворювання грз і грипом;
  • зняття шкірних почервонінь. Листя рослини активно використовують представниці прекрасної статі для зняття почервоніння з шкірного покриву. Маска з подрібненого листя зелені заспокоює шкіру і знімає запалення;
  • зниження рівня холестерину. Завдяки тому, що калорійність рослини гранично низька, а холестерину в ньому не міститься зовсім, регулярне використання в своєму раціоні цієї зелені не буде зайвим. А що міститься в салаті латук холін благотворно впливає на зниження рівня холестерину в крові;
  • полегшення стояння при захворюваннях грз і грипом. Салат, як і дивовижна журавлина, має відхаркувальну дію, дозволяє ефективно впоратися з кашлем. Крім того він має седативну дію, заспокоює і нормалізує роботу нервової системи.

Масло салату-латука

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Салат латук – корисні властивості і шкода зелені

Сьогодні в аптеці та інших спеціалізованих точках продажів можна придбати масло салату латук. При виробництві масла корисні властивості, яким відрізняється свіже рослина, в більшості зберігаються. Завдяки цьому масло також використовується для лікування і профілактики різних захворювань і проблем з шкірним покривом.

Масло рекомендується як для прийому всередину, так і для зовнішнього використання. Зовнішньо масло застосовують для лікування вугрового висипу, для зняття почервоніння шкірного покриву, для поліпшення росту волосся, а також для додання шкіри гладкості. Всередину масло салату-латуку вживають:

  • для нормалізації роботи нервової системи, у випадках депресії, головних болях, при занепокоєннях, фантомних болях і т. Д.;

Салат латук – корисні властивості і шкода зелені

Масло рекомендується як для прийому всередину, так і для зовнішнього використання

  • як знеболюючий засіб при менструальних болях, для зняття спазму;
  • для лікування шлунково-кишкового тракту, якщо надається користь перевищить можливу шкоду;
  • як глистогінний засіб;
  • для нормалізації сну.

Детальніше про те, як потрібно застосовувати масло правильно, і про наявні протипоказання необхідно прочитати в інструкції, що додається до препарату. Пам’ятайте, що використовувати масло необхідно після консультації з лікарем, інакше користь може бути перекрита серйозними проблемами зі здоров’ям, оскільки навіть ця чудова зелень може завдавати шкоди.

Протипоказання для використання салату латук і його похідних

Незважаючи на те, що зелень має корисні компоненти, в деяких випадках вона може завдати шкоди. Здоровій людині салат, що має низьку калорійність і повна відсутність холестерину, можна вживати в їжу, в тому числі і щодня в різних варіаціях (смажений, тушкований, в свіжому вигляді). Однак при певному роді захворювань властивості рослини можуть стати небезпечними, тому ні в свіжому вигляді, ні в відварах зелень використовувати не можна.

Так, салат заподіє шкоди людям при наявності у них таких захворювань:

  • хронічний коліт;
  • хронічний ентероколіт;
  • сечокам’яна хвороба;
  • подагра;
  • астма;
  • туберкульоз.

відео про корисні листя салату

Крім усього іншого потрібно відзначити, що велика кількість зелені, спожите в їжу в свіжому вигляді, може привести до збільшення кишкового газоутворення, і шкода буде далеко не просто соціального характеру, але і стане джерелом розвитку хронічного метеоризму.