Шпинат-популярне на городі рослина, яке використовується багатьма для приготування салатів, а також перших і других страв. Він налічує чимало видів, серед яких велетенський, водяний, жірнолістний і інші, які між собою розрізняються не тільки за часом дозрівання, але також оптимальними умовами посадки і смаковими характеристиками.
Зміст
- Історія шпинату і особливості культури
- Скоростиглі сорти
- Середньостиглі сорти
- Пізньостиглі сорти
Історія шпинату і особливості культури
Шпинат являє собою однорічна трав’яна рослина, яка входить до групи сімейства амарантових. Його батьківщиною є стародавня персія, а багато араби його вважали найкориснішою травою, тому використовували його в їжу в якості делікатесу тільки самі знатні багаті сім’я.
В європейські країни шпинат був завезений тільки в середньовіччі, а вперше його стали вирощувати іспанські ченці. Вони тривалий час культивували рослину на своїх городах, що дозволило отримати багато видів. У 17 столітті найбільшою популярністю на ринку стали користуватися сік і хліб з цієї трави.
Хліб пекли з борошна, яку добували з насіння, а сік завдяки його насиченому зеленому кольору, широко використовували в кулінарії. Так, наприклад, в іспанії його застосовували для підфарбовування макаронів та інших продуктів – соусів, кремів, вершків, рослинного або тваринного масла.
Ця рослина швидко отримало популярність серед різних європейських держав, а в нашій країні воно культивується близько 200 років. Велику популярність і поширення він отримав завдяки простоті вирощування, невибагливості і відсутності складності в догляді.
Шпинат після висадки збирають при появі 5-8 листків і завершенні цвітіння пагонів
Шпинат городній вживається в свіжому вигляді, а в різні страви використовують не більше 5-6 листочків.
Він добре поєднується зі щавлем і знаходить популярність серед вегетаріанців і прихильників правильного збалансованого харчування. Сьогодні також широко він поширений в консервованому і сушеному вигляді. З нього роблять перші і другі страви, овочеві салати, а також використовують для прикраси різних кулінарних шедеврів.
Саме завдяки своїм численним корисним властивостям багато городників стикаються з питанням, як виростити шпинат. Для цього використовуються насіння, які перед посадкою протягом двох днів вимочуються у воді. Добре росте він при температурі близько 16-19 градусів, при цьому не боїться морозів.
Але перед вирощуванням важливо вибрати якісний посівний матеріал. Він ускладнюється, оскільки в справжні дні існують численні види шпинату, які широко поширені в нашому регіоні і розрізняються між собою за смаковими характеристиками, часу збору врожаю та інших якостей.
відео про те, як вирощувати шпинат утеуша
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Серед усіх сортів можна виділити три групи:
- ранньостиглі;
- середньостиглі;
- пізньостиглі.
Оптимально на городі висаджувати всі три різновиди, що дозволить отримати зелень протягом усього дачного сезону.
Скоростиглі сорти
Шпинат після висадки збирають при появі 5-8 листків і завершенні цвітіння пагонів. Для цього його зрізають або скошують на нижньому рівні, а також збирають разом з корінням. Певні види цього зеленого рослини дають хороші листя вже через 2-3 тижні після висівання насіння. При цьому самі насіння дозрівають тільки через 90-110 днів. Прибирати зелень потрібно до появи стрілки.
Найбільш популярні ранньостиглі сорти шпинату:
- годрі. Вегетаційний період припадає на період 32-37 діб, але урожай листя рослина дає через 2-3 тижні. Він підходить для посадки ранньою весною або пізньою осінню. При цьому його рекомендують вирощувати на відкритому грунті, оскільки сорт має високу стійкість до низької температури і помірних кліматичних умов.
- велетенський. Сорт, період вегетації якого припадає на 30-35 день після висівання насіння. Він відноситься до числа найбільш відомих, при цьому збирання врожаю може здійснюватися вже через 2 тижні. Він може використовуватися для посадки ранньою весною або восени, при цьому вважається одним з кращих для приготування консервів.
- стоїк. Шпинат вирощується в нашій країні тільки з 1995 року. Він може використовуватися для консервування і додавання в овочеві салати. Найбільшу врожайність дає в середній смузі нашої країни з помірними кліматичними умовами. Вона досягає 2-3 кг на квадратний метр посадки.
- вирофле. Цей різновид схильна до швидкої появи стебла, при цьому розетка листя досягає в діаметрі 30 см.садять його в основному ранньою весною, оскільки рослина стійка до холодів і низьких нічних температур.
Шпинат середньостиглий дає життєздатні і готові до збору врожаю пагони тільки через 30-60 днів після посадки насіння
Шпинат має безліч цінних речовин, вітамінів і мікроелементів, тому навіть більше корисний, ніж корисний селера. Однак сорт не впливає на користь трави для організму.
Середньостиглі сорти
Шпинат середньостиглий дає життєздатні і готові до збору врожаю пагони тільки через 30-60 днів після посадки насіння. Вони йдуть після скоростиглих, тому дачник може висаджувати всі їх одночасно, але збирати врожаю в різні періоди.
Найбільш популярні середньостиглі види:
- матадор. Дає урожай вже через 3 тижні, тому добре підходить для посіву навесні і восени. Відрізняється морозостійкістю, стійкістю до стрілкування, а також вимогливий до вологи. Може використовуватися в кулінарії в сушеному або замороженому вигляді.
- здоровань. Середньостиглий сорт, здатний давати урожай через 25-30 діб після висадки в грунт. Він може використовуватися навіть в північних регіонах нашої країни, оскільки стійкий до заморозків і появи стрілок. Самі листя мають широку сферу застосування, оскільки можуть використовуватися у вареному, свіжому, сушеному або замороженому вигляді.
- новозеландський. Шпинат носить назву тетрагонія і відноситься до сімейства хрустальнікових. При вирощуванні досягає метрової висоти, стебла стеляться по землі, а гілки – сильно розростаються. Листочки є дуже товстими і м’ясистими, а колір насичений зелений, форма листя – зубчаста трикутна. Цей різновид трави дуже вимоглива до світла, теплого клімату і підвищеної вологості. Перші сходи з’являються через 2-3 тижні, але для гарного росту потрібні родючі грунти. Урожай такий шпинат дає багаторазово, а зрізання робиться через 25-35 діб.
- блюмсдельский. Новий голландський сорт, розетка якого досягає великої висоти і діаметра близько 25 см.листочки насиченого темно-зеленого кольору, гладкі, соковиті і м’ясисті, а бульбашки на них слабо виражені.
- не менш популярний серед городників індійський сорт шпинату. Він належить до сімейства лебедових, при цьому багато дуже часто його вирощують на підвіконні. Індійський вид ще має іншу назву-базелла. У природний вологих і теплих умовах зростання – це багаторічний сорт, але в суворому кліматі його доводиться висаджувати щороку.
Шпинат має безліч цінних речовин, вітамінів і мікроелементів
Пізньостиглі сорти
Найбільш популярні пізньостиглі сорти:
- жірнолістний. Сорт шпинату, який дає врожаю через місяць після посадки. Має привабливий зовнішній вигляд, оскільки володіє компактною розеткою, діаметр якої досягає 20-28 см.листочки гладкі, смак насичений, аромат – легкий.
- вікторія. Рослина обзаводиться листочками, придатними для збору через 30-35 днів після посадки насіння. Має гарну стійкість до стрілкування і борошнистої роси. Але для правильного росту вимагає хорошого зволоження і підгодівлі грунту.
- спокейн. Селекційний гібридний вид, який має голландське походження. Він відрізняється пізньою стиглістю, оскільки урожай збирається тільки через 2 місяці після висаджування. Рекомендується для вживання в свіжому вигляді і для переробки – консервування.
- корента. Відомий гібридний сорт, який відрізняється потужною розеткою.
відео сюжет про хитрість посадки шпинату
Ще один популярний, але не зовсім стандартний шпинат-це водний. Він відноситься до роду квіткових рослин, які налічують величезну кількість видів. У природних умовах зростання водний сорт має вигляд ліани з рідкісними листям і красивими квіточками. Найбільш поширений він в тропічних азіатських країнах, водяний вид може рости на будь – якій висоті-від 0 до 1500 метрів над рівнем моря. Але в основному ареал його проживання — це річки, ставки, струмки, рисові поля, савани і місця похованих відходів. Водяний сорт досить невибагливий, але вирощувати його в наших кліматичних умовах дуже складно.