Салат айсберг-калорійність і користь

22

Користь свіжої зелені в нашому раціоні неодноразово підтверджена більшістю дієтологів. Особливою популярністю користуються салат айсберг, низька калорійність і вітамінний склад якого допомагає забезпечувати організм необхідними елементами без шкоди для фігури.

Харчова цінність продукту

Сортів і видів салату безліч. Вони відрізняються зовнішнім виглядом, забарвленням листя, формами і, звичайно, термінами дозрівання. В якості продукту харчування використовуються в свіжому вигляді, так як навіть найменша теплова обробка руйнує вітаміни і корисні речовини.

Як правило, листові сорти, такі як лолло біонда або лолло росса, ми однозначно вживаємо свіжими. А ось качанний айсберг багато часто плутають з пекінської або молодий білокачанної капустою і помилково включають до складу тушкованих і смажених страв. І дійсно, у нього м’які і соковиті листочки з характерним хрускотом, але на відміну від капусти у них немає яскраво вираженого смаку і специфічного аромату. Це дозволяє поєднувати айсберг з багатьма іншими продуктами, використовую його як гарнір або карвінгу до м’ясних, рибних або овочевих страв.

Салат айсберг-калорійність і користь

А ось качанний айсберг багато часто плутають з пекінської або молодий білокачанної капустою

Низька калорійність зелені дозволяє урізноманітнити раціон і оптимізувати меню практично будь-якого дієтичного харчування.

харчова цінність 100 г продукту склад вітамінів в 100 г продукту калорійність 14 кіло-калорій бета-каротин 0,299 мг білки 0,9 гр вітамін а 25 мкг жири 0,14 гр в1 (тіамін) 0,041 мг вуглеводи 1,77 гр в2 (рибофлавін) 0,025 мг в5 (пантотенова) 0,091 мг вода 95,64 гр b6 (піридоксин) 0,042 мг моносахариди і дисахариди 1,97 гр b9 (фолієва кислота) 29 мкг вітамін c 2,8 мг вітамін e (те) 0,18 мг вітамін к 24,1 мкг насичені жирні кислоти 0,018 гр вітамін pp 0,123 мг холін 6,7 мг

Кальцій — 18 мгкроме цього, в листі айсберг міститься комплекс мікро- і макро елементів, необхідних для нашого організму:

  • магній — 7 мг
  • натрій — 10 мг
  • калій-141 мг
  • фосфор-20 мг

А також:

  • залізо-0,41 мг
  • цинк — 0,15 мг
  • мідь — 25 мкг
  • марганець-0,125 мг
  • селен-0,1 мкг

Інші види і сорти трохи відрізняються за складом, але енергетична цінність їх приблизно однакова. Наприклад, калорійність листового лолло біонда – не вище 12 ккал, сходів крес салату – 11 ккал, листового лолло росса-16 ккал на 100 гр продукту.

відео ролик про айзберг

Користь

У зелені міститься велика кількість клітковини, яка сприяє роботі травної системи. При щоденному помірному вживанні харчових волокон нормалізується метаболізм кишечника.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Салат айсберг-калорійність і користь

Наявність фолієвої кислоти і збалансований склад інших вітамінів дозволяє рекомендувати вживання салату вагітним. На відміну від інших продуктів ця зелень рідко викликає алергічні реакції, що вкрай важливо при складанні раціону для вагітних або дітей. Вітамін с-базовий елемент підтримки імунітету. Особливо гостро його необхідність виникає в зимовий період, коли є велика ймовірність зараження грві та застудами. Саме в цей час свіжу зелень можна отримати тільки у вигляді салату, завдяки скоростиглості сортів лолло і хорошому зберіганню качанчиків айсберг.

Салат айсберг-калорійність і користь

Наявність фолієвої кислоти і збалансований склад інших вітамінів дозволяє рекомендувати вживання салату вагітним

Вміст елементів заліза допомагає нормалізувати склад крові, тому хрусткі листочки включають в раціон підлітків, спортсменів, і пацієнтів, які страждають анемією.

Скільки ж його вживати-це питання індивідуальної переносимості продукту і потреби кожного організму. А ось визначити калорійність добового раціону можна, використовуючи приблизну вагову норму:

  • 1 середній качан айсберг-близько 450 грам
  • 1 розетка лолло – від 130 до 160 грам

Виходячи з цього, розраховується і енергетична складова даного продукту.

відео про користь і поживність

Протипоказання

Низька калорійність свіжої зелені отримала популярність серед шанувальників здорового харчування і тих, хто хоче скинути зайву вагу. Але надмірне вживання навіть такого корисного продукту теж може позначитися негативно. Справа в тому, що в його стеблах міститься молочний сік латекс, який розслаблюючу впливає на травний тракт. У великій кількості він викликає тимчасові розлади кишечника, порушуючи тим самим його природну мікрофлору.

Салат айсберг-калорійність і користь

Надмірне вживання навіть такого корисного продукту теж може позначитися негативно

Щоб уникнути такого негативного впливу, а також видалити гіркоту, яка іноді присутня в листі, їх просто витримують 10-20 хвилин в холодній воді. В іншому випадку можна обірвати стеблинки, залишивши для вживання тільки м’яку, ніжну частину листя.

слід уникати теплової обробки, яка активізує речовини викликають відчуття тяжкості в шлунку і зайві утворення газів в кишечнику.

Вимоги до зберігання

Якщо ми говоримо про користь свіжих продуктів, то саме термін їх зберігання часто є визначальною умовою. Залежала, зів’яла зелень і виглядає не апетитно, і вміст корисних речовин у неї сумнівно. В яких умовах, скільки і при якій температурі зберігають свіжий салат, залежить від їх сорту.

відео сюжет про те, як можна приготувати

Айсберг – як і капустяні культури не боїться зниження температур, але все ж заморожувати його не варто. Оптимальна температура зберігання качанів від 0 до 10⁰с в герметично закритому контейнері. Якщо упаковка не обмежує доступ повітря, то при такій температурі качан залишиться хрустким не довше двох тижнів. А ось при зберіганні в звичайному побутовому холодильнику салат рекомендується вжити не пізніше ніж через тиждень.