Чому так популярно свинарство і з чого варто почати?

9

Все частіше останнім часом стали звучати питання, чи вигідно займатися свинарством в домашніх умовах, а так само як зайнятися свинарством з нуля.  відомо, що свинарство для початківців в домашніх умовах буде успішним лише для тих власників, які ознайомляться і будуть застосовувати вдома основні правила ведення свинарства, зрозуміють яка технологія виробництва свинини, в чому секрет ефективного змісту та інші питання.

Зміст

  • Чи вигідно свинарство, якщо це буде присадибне утримання?
  • Свинарство вдома — з чого почати з нуля?
  • Як правильно вибрати порося?

Чи вигідно свинарство, якщо це буде присадибне утримання?

Свині — найбільш скоростиглі серед великих домашніх тварин, яких ростять вдома на м’ясо. У вісім місяців, а то й раніше, вони досягають живої ваги 110-120 кг і більше.поряд з цим їм властиво багатоплідність. Межі їх плодючості дуже високі-до 33 поросят за один опорос! в середньому, якщо дотримана технологія і підхід до розведення, від однієї матки отримую два опоросу за рік, а за опорос – 12 поросят і більше.

Чому так популярно свинарство і з чого варто почати?

Свині — найбільш скоростиглі серед великих домашніх тварин, яких ростять вдома на м’ясо

Свиня всеїдна, тобто може споживати всілякі корми при невеликих витратах на 1 кг приросту.

Сам принцип розведення, технологія виробництва і відгодівлі хрюшки будинку не вимагає якихось особливих навичок і знань, а так само величезних фінансових витрат. А ось ціна на свинину стабільно зростає останнім часом.  сьогодні це як ніколи дуже актуально для великої кількості людей.

Переваги цих домашніх вихованців добре видно і тому присадибне свинарство так швидко набирає обертів популярності серед населення.

відео про побудову бізнесу з нуля

Свинарство вдома-з чого почати з нуля?

Для початківців свинарів простіше буде уявити собі вирішення цього питання в наступній послідовності:

Визначитеся, які завдання ви перед собою ставите. Чи будете ви займатися відгодівлею свиней, отриманням приплоду і продажем молодняку або вам потрібна повна технологія виробництва? від цього залежить, які приміщення, корми та інше вам буде потрібно.

Слід розуміти, що являє собою кожен з перерахованих циклів і в чому його особливості. Коротко розглянемо кожен з них.

  • відгодівля свиней

Самий нескладний і популярний етап в свинарстві. Технологія його проста-досить купити порося, помістити його в нормальних умовах і добре годувати. При наявності необхідної кількості недорогих кормів-відгодівля дуже вигідна і цікава. Особливо, якщо є можливість вигодувати вдома чушку на відходах кухні або якогось сільгосп виробництва (наприклад, макухах, баштанних культурах та інше).

Найвигідніше технологія відгодівлі тварин партіями, для отримання м’яса вдома кілька разів на рік. Наприклад, перша партія: початок відгодівлі-кінець лютого або початок березня, забій на м’ясо — серпень-вересень; друга партія: початок відгодівлі — травень-червень, забій — грудень і т.д. Кількість голів в партії залежить безпосередньо лише від ваших можливостей і цілей. Вирощування тільки одного порося в рік невигідно, тому що часу і сил і він один зажадає практично стільки ж, скільки і кілька голів. Та й помічено, що швидше поросята ростуть в групі, тому що виникає здорова конкуренція за корм, що покращує їх апетит.

На відгодівлю можна поставити так само свиноматку після відбирання від неї поросят, якщо подальше її утримання не потрібно.

Для відгодівлі використовують як свинок, так і боровків. Швидше ростуть борова, але м’ясо свинок більш ніжне і смачне.

  • отримання приплоду і продаж молодняку

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Чому так популярно свинарство і з чого варто почати?

Вигода даного виробництва в тому, що не потрібна наявність великої кількості кормів, як при відгодівлі. Адже досить вміст декількох плідних маток, які будуть приносити приплід, і вигодовувати своїм молоком поросят до самого їх продажу.  виходячи з ринкової вартості поросят, стає очевидним, що зміст маток дуже вигідний захід. Але не варто починати розведення, не маючи достатніх знань, досвіду і терпіння. Адже маленьке порося вимагає досить багато уваги і хороших умов утримання, а до вагітної свиноматки варто ставитися дуже дбайливо і уважно.

Чому так популярно свинарство і з чого варто почати?

Для розведення краще купити свинку і хрячка навесні

Для розведення краще купити свинку і хрячка навесні. Взимку свинку криють кнуром або осіменяють штучно, і в квітні-травні вона принесе приплід, а кнура після цього каструють і ставлять на відгодівлю. Але краще тримати одного кнура для декількох свиноматок. Використовувати його при цьому можна до трьох років за умови отримання від нього хорошого потомства.

Повна технологія виробництва свинини має на увазі, що в господарстві займаються отриманням молодняку, потім його вирощуванням, поділом на відгодівельний і племінний молодняк і так по колу.

Можна рекомендувати досвідченим фермерам або господарствам з великим розмахом. Простих знань і матеріалів тут буде недостатньо, доведеться залучити на роботу додатковий персонал, придбати якісь механізми і пристосування.

Виходячи з цілей, місця вашого проживання, кліматичних умов, а так само фінансових можливостей підготуйте приміщення для тварин.  можна як побудувати нові приміщення, так і з успіхом пристосувати вже наявні. Достатньо лише провести реконструкцію, очищення та дезінфекцію приміщень. При цьому слід дотримуватися кількох основних правил. У приміщенні має бути тепло, сухо, світло, свіжо і безпечно – така правильна технологія виробництва. Для цього при будівництві або переобладнанні приміщень для утримання свиней робіть: 1) не продуваються і непромерзаемие стіни; 2) утеплену і непромокальний дах; 3) не холодна підлога, який легко прибирати, обробляти і не травмує кінцівки тварин; 4) достатню освітленість; 5) вентиляцію і стік для рідини.

Стіни можна зробити як дерев’яними (з дощок, якщо ви проживаєте в теплому кліматі, або дерев’яними, якщо в холодному), так і цегляними, кам’яними, бетонними або глинобитними. Часто використовують і більш бюджетний варіант-засипні дощаті стіни. У будь-якому з перерахованих випадків, вибір за вами, головне, надійно захистити їх від руйнування, як природними факторами, так і самими тваринами, щоб утримання було комфортним.

Дах, якщо в приміщенні не буде стелі, потрібно утеплити. Для цього так само можна використовувати будь-які доступні і різноманітні матеріали (від очерету і соломи до сучасних матеріалів). Сьогодні популярним у багатьох областях стало застосування полікарбонату в якості покрівлі для тваринницьких приміщень. Такий дах відмінно захищає від опадів, пропускає сонячні промені, що дозволяє спростити освітлення в приміщенні, і досить добре справляється із завданням збереження тепла. Оптимальна висота приміщень-два метри, мінімальна — 175 см.

відео про те, як утримувати будинки свиней

Підлоги найкраще зробити заливними з цементу на гравійної подушці. Це дозволить надовго зберегти їх цілісність. У місцях відпочинку свиней обладнають лежаки з дерева для запобігання переохолодження тварин, якщо в підлогах не обладнаний спеціальний підігрів. Біля годівниць підлоги добре застелити листами металу для збільшення терміну їх служби, що актуально для лпх.

Внутрішній устрій свинарника приблизно такий. Присадибне приміщення розбивають на кілька окремих верстатів, розмір яких оптимально становить 2,5 м х 2,7 м. Свинарство в домашніх умовах відрізняється від промислового тим, що розмір маткової клітини може бути трохи менше, але не менше 5,5 м 2, інакше при опоросі матка може просто придушити новонароджених поросят через тісноти. Висота перегородок в верстаті повинна бути не менше 1,2 м, розмір дерев’яного настилу-1м х 2,5, інша площа призначена для влаштування годівниць і місця для туалету тварин. Така клітина придатна для розташування однієї матки з сосунками або одного кнура, 2-3 супоросних або холостих свиноматок, близько п’яти підсвинків або десяти поросят-от’емишей. Відео

Ознайомтеся з правилами годування, дізнайтеся яка технологія виробництва і приготування кормів, а так само їх зберігання. Постарайтеся купити недорогі і хороші корми.  не забувайте про насичення кормів вітамінами і мінеральними підгодівлями для профілактики величезної кількості неприємних захворювань, пов’язаних з неправильним обміном речовин. Ця група захворювань приносить великої шкоди в процесі виробництва свинини багатьом, особливо початківцям, господарствам.

Тепер, дотримуючись рекомендацій, можна зайнятися покупкою поросят або дорослих особин і приступити до їх вирощування.

Як правильно вибрати порося?

Краще придбати для будинку поросят тієї породи, яка розлучається у вашій області і найбільш пристосована до місцевих умов і кормів.

відео про те, як вибрати порося