Картопля бриз-білоруський сорт для профі

8

Бриз-білоруський сорт картоплі, лідер у себе на батьківщині по займаних площах. Він урожайний, дає великі бульби, під одним кущем їх буває до 15 штук. При варінні картоплини не розсипаються в кашу, а лише розтріскуються. Одна з головних бід — не для всіх регіонів росії районований.

Історія вирощування картоплі бриз

Сорт виведений в мінській області, селищі самохваловичі. Тут знаходиться науково-практичний центр з картоплярства та овочівництва, співробітники якого і стали творцями бризу. На сортовипробування в росії картопля надійшов в 2006 році, в 2009 був занесений в держреєстр селекційних досягнень.

За спостереженнями фахівців, білоруська картопля приживається лише в кліматі середньої смуги рф. Випробування держсорткомісією це підтвердили лише частково, сорт отримав допуск до вирощування на північному заході і в центральному чорнозем’ї. Бриз зацікавив місцевих овочівників-любителів і фермерів. Його стали завозити з білорусі тоннами для розведення і продажу.

Замовляють білоруську картоплю не тільки крупно-товарні підприємства, а й фермерські господарства. Так, наприклад, фермерське господарство з псковської області нещодавно закупило 3 т картоплі сортів «скарб», «бриз» і «лілея».

Новини з білорусії за матеріалами белта, 2009 р.

Http://prosochi.org/showthread-t_3671.html

У самій же білорусі бриз настільки продуктивний, що в 2017 році став лідером по займаних площах. У нашій країні з різноманітністю кліматичних і світлових зон, сорт широко поширився лише в європейській частині і мало відомий за уралом.

Можна радити багато сортів — «зірочка», «володар», «маніфест», «джерело», «богатир», «лад», «журавинка», зараз по площах на перше місце виходить «бриз».

Білоруська онлайн-газета «звязда», 2017 р.

Http://zviazda.by/ru/news/20170411/1491915817-kakoy-sort-samyy-vkusnyy

Опис сорту бриз

Кущі бризу середньої висоти, напіврозкидисті, листя великі. Цвіте картопля фіолетовими віночками з червоним відтінком. Сорт середньоранній, дозріває приблизно за 100 днів. Клубнеобразовнаіе раннє, тобто основна маса врожаю закладається вже в першій половині вегетації. Бульби виростають овальної форми з дрібними очима, їх шкірка і м’якоть пофарбовані в жовтий колір.

Картопля бриз-білоруський сорт для профі

Бульби картоплі бриз жовті на розрізі

Маса однієї картоплини в польових умовах — 97-154 г, при індивідуальному догляді з поливами і підгодівлею мінеральними добривами — крупніше. Урожайність — 40 т/га, на особистих ділянках з куща збирають 1.5–2.3 кг і більше. Бриз стійкий до раку і вірусних хвороб (скручування листя, мозаїці), не хворіє паршею, помірно сприйнятливий до фітофторозу, але уражається золотистими нематодами. Для сорту характерний тривалий період спокою, що позитивно позначається на лежкості і говорить про необхідність пророщування перед посадкою.

Вміст крохмалю в бульбах-10-15.8%. Призначення бризу столове. Його закуповують харчові підприємства для виготовлення картоплі фрі та заморожених овочевих сумішей. У домашній кулінарії картопля підходить для супів, зимових салатів, пюре, її можна смажити і тушкувати.

Особливості посадки та догляду

Через тривалий період спокою бульби починайте «будити» (пророщувати) за місяць до посадки, інакше сходів доведеться чекати довго. Розкладіть картоплю в 1-2 шари в світлому приміщенні з температурою близько +20 °c. Раз на тиждень перевертайте їх на інший бік і обприскуйте чистою водою.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Картопля бриз-білоруський сорт для профі

Головна особливість у вирощуванні бризу-профілактика картопляної нематоди і боротьба з нею. Нематоди — це мікроскопічні черв’яки, які селяться на коренях і висмоктують з них соки. Заражений кущ відстає в рості, у нього жовтіють і опадають листя починаючи з нижніх. Поступово рослина засихає повністю. Бульби зав’язуються дрібні або їх взагалі немає.

Золотисті нематоди живуть всередині цист — утворень на коренях у вигляді маленьких жовтих кульок. Весь теплий сезон шкідники активно розмножуються, зимують на бульбах або в землі, на залишках коренів, і на наступний рік вражають вже не один кущ, а десяток. З року в рік вогнища зараження розростаються в геометричній прогресії: від одного куща до цілого поля.

Картопля бриз-білоруський сорт для профі

Коріння заселені цистами золотистої нематоди

З метою профілактики і боротьби з золотистою картопляною нематодою:

  • дотримуйтесь сівозміни. Бриз не можна вирощувати щороку на одному і тому ж місці.
  • восени і навесні, перед пророщуванням, мийте насіннєві бульби теплою водою (близько 36-40 °c).
  • обманюйте шкідників: перед посадкою картоплі сійте або висаджуйте на поле рослини з сімейства хрестоцвітних і айстрових (білу гірчицю, тагетіс, пижмо та ін.). Їх коріння виділяють речовини, що залучають нематод. Комахи вийдуть зі сплячки раніше покладеного терміну і загинуть, оскільки харчування (картоплі) ще немає.
  • восени перекопуйте землю, нематоди виявляться на поверхні і вимерзнуть.
  • під час перекопування вносите в землю подрібнені стебла і квіти календули, чорнобривців, буркуну.
  • якщо картопля вже сильно заражений, використовуйте хімічні препарати: бі-58, немабакт, нематицид.
  • кожні 4-5 років оновлюйте сорт, вирощуючи міні-бульби з насіння.

Ще одна особливість бризу — він чуйний на мінеральні добрива і стимулятори росту, що містять комплекс макро — і мікроелементів. Навесні перед посадкою в землю внесіть на 1 м2: по 20-30 г суперфосфату і сульфату калію, а також 15-20 г сечовини або аміачної селітри. Бульби перед посівом обробіть, використовуючи препарати: комплімент-картопля, наноплант, екосил, поликом-картопля і т. П. Схема посадки для бризу — 70х30 см. Глибина закладення бульб на легких піщаних грунтах і чорноземі — 10 см, на суглинку — 8 см.

Перераховані вище добрива і стимулятори також вносять в якості підгодівлі, можна використовувати і будь-які інші для картоплі або овочів, наявні в магазинах (фертику, гумі-омі, чистий лист і ін.). Першу підгодівлю зробіть, коли сформується бадилля висотою 20 см, другу — під час бутонізації. У ці ж періоди обробіть картоплю фунгіцидами для профілактики грибкових хвороб (хомом, незабаром, хорусом і ін.).

В якості першої підгодівлі вношу настій кропиви або пташиного посліду. А коли з’являться бутони, на самому початку цвітіння, поливаю розчином покупного комплексного добрива з переважанням в складі калію. Цей елемент необхідний для закладки бульб. Якщо стоїть несприятлива погода (холод, спека) або картопля «прихворіла», напали жуки, то, крім обприскування пестицидами, роблю обробку стимулятором росту енерген в капсулах.

Бризу рекомендовано високе підгортання двічі до змикання рядів. Насип з вологої землі висотою 25 см сприяє зростанню і визрівання великих бульб. Крім того, вважається, що підгортання в 2-5 разів знижує ризик ураження фітофторою.

Картопля бриз-білоруський сорт для профі

Бризу рекомендовано високе підгортання двічі за сезон

1.до збору врожаю приступайте, коли бульби визріють. Шкірочка на них повинна триматися міцно, не соскребаться подушечками пальців. Насіннєвий матеріал збирайте тільки зі здорових і врожайних кущів. Перед відправкою на зберігання обов’язково їх промийте в теплому розчині марганцівки або мідного купоросу (10 г на 10 л води) і озеленіть.

Відео: поради біологів з вирощування картоплі

Відгуки городників про картоплю сорту бриз

Якщо любите картоплю яка залишається цілою при варінні, вибирайте сорти з низьким вмістом крохмалю бриз, скарб.

Євген вольвачов

Https://www.ogorod.ru/forum/topic/296-kakoy-sort-kartofelya-vyibrat /

З слаборозварюються (тріскаються при варінні) бриз (середньоранній) і уладар (ранній) — дуже надійні і стабільні з хорошим смаком і лежкістю.

Power

Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4014&start=75

Кг виростає. Хороша в засолювання, ніжна, соковита. Сажу зазвичай розсадою, висіваю насінням в шухлядки в кінці березня, а в другій половині травня вже розсаду висаджую в грунт. На їжу починаємо зрізати вже в серпні, коли відійде скоростигла капустка, а основне прибирання, як зазвичай, після перших осінніх заморозків, іноді по першому сніжку! сорт відмінний, рекомендую!

Свит22

Https://otzovik.com/review_5751623.html