Як зберегти урожай часнику і цибулі: кращі народні способи, перевірені часом

52

Способів як зберегти урожай часнику і цибулі народні умільці придумали не один десяток, ми відібрали для вас найбільш ефективні і в той же час найпростіші.

Способи зберігання часнику

Золоте правило — запаси часнику під’їдають, починаючи від найдрібніших до більших голівок, оскільки швидше псується дрібний часник. Зберігати ж часник можна декількома способами:

Зберігання часнику: в косах

  • після викопування довгі висохлі стебла не видаляють, а сплітають в коси. У часнику вони не такі міцні, як у ріпчастої цибулі, тому для плетіння знадобиться шпагат або мотузка. Зв’язки підвішують в сухому, добре провітрюваному приміщенні, виключають потрапляння на них вологи. Головки всихають досить швидко, для зберігання краще підібрати прохолодне місце. Найдовше часник зберігається при температурі 1-4°c. Але в разі, якщо тривалість зберігання не дуже актуальна, плетінки часнику можуть стати оригінальною прикрасою кухні.

Зберігання часнику: в скляних банках

  • спробуйте зберегти стиглий і добре просушений часник в скляних банках, пересипаний з борошном або сіллю. Над верхнім шаром повинен бути пласт «сипучих продуктів» близько 2 см.бнкі можна прибрати в кухонний стіл, поставити на полиці.

Зберігання часнику: з попереднім парафінуванням

  • часник добре просушують, знімають верхню луску , вкорочують стебло до 3 см, обрізають коріння і умочують головки в теплий парафін.

Зберігання часнику: в полотняному мішечку або в пакеті з крафт-паперу (пергаментному)

  • найкраще таким способом збережеться озимий часник, якщо розмістити його в овочевому відсіку холодильника.

Зберігання часнику: у відкритій банці або кошику

  • у підготовлених до зберігання цибулин акуратно обпалюють коріння (зручніше над полум’ям свічки). Єдине але-садити такий часник вже безглуздо.

Способи зберігання ріпчастої цибулі

Для тривалого зберігання (до січня-лютого) придатний ріпчасту цибулю пізніх сортів. За два тижні до збирання припиняють полив. Викопувати цибулю потрібно обережно, намагаючись не пошкодити донці і криють луски. Перед закладкою на зберігання цибулю перебирають, підсушують, обрізають пір’я на висоті 4 см. Досушують при температурі +24…+ 26°c протягом 10-15 днів, не забуваючи ворушити і перевертати .

Зберігання ріпчастої цибулі: на горищі

Горище — саме відповідне місце для зберігання цибулі, якщо там температура коливається в межах 0…+ 2°с, а вологість 70-80%. Там його можна розсипати на газетку на підлозі, покласти в невисокі ящики, кошики, підвісити пучки на розтягнуті мотузки.

Зберігання ріпчастої цибулі: в підвалі

В підвалі для цибулі занадто сиро, але якщо немає іншого варіанту, потрібно розставити відра з золою, стружками або вапном, щоб вони вбирали вологу. Зберігати цибулю можна в квартирі, при кімнатній температурі не вище +20 °с і вологості близько 50%. Тільки враховуйте специфічний запах і не розміщуйте його у вітальні.

Прибирати цибулю краще в суху погоду, до настання фази дощів. Не потрібно чекати, коли бадилля зів’яне і повністю пожовтіє — буде краще, якщо цибуля доспеет в косах. Цибулеві коси або вінки-одночасно і спосіб зберігання, і прикраса інтер’єру кухні (веранди). Листя після викопування не обрізають, а заплітають в коси після того, як вони добре просохнуть (щоб не почалася шейковая гниль). Щоб вони не обривалися, їх сплітають разом зі шпагатом, вузькою тасьмою або соломою. Коси підвішують.

Зберігання зеленої цибулі

Зелене перо багаторічних луків можна прибирати з ранньої весни до пізньої осені, зрізуючи в міру необхідності. Листя перебирають, видаляючи пошкоджені і несвіжі. Коріння злегка змочують і обертають цибулини мокрою ганчіркою, а пір’я — паперовими рушниками. Перев’язують мотузкою, поміщають в поліетиленовий пакет і прибирають в овочевий відсік холодильника (термін зберігання — 3 тижні).

Як зберегти цибулю-порей

Цибулю-порей прибирають до глибокої осені в міру необхідності. Викопують порей акуратно, намагаючись не пом’яти стебла. Пошкоджені і пожовкле листя видаляють, а що залишилися обрізають, залишаючи дві третини довжини (для кращої транспірації), коріння підрізають до довжини 1 см.

Два-три тижні його можна тримати в овочевому відсіку холодильника, упакувавши по 5-10 штук в поліетиленовий пакет з перфорацією. Оптимальна температура зберігання + 2°с.

Якщо в підвалі підтримується температура 0…+ 1°с і вологість 80-90%, він пролежить всю зиму, якщо нижню частину прикопати в відрах з торфом навпіл з піском (вертикально, щоб пагони менше викривлялися). Порей можна зберігати і на балконі в міні-погребі або утеплених ящиках — він витримує мороз до -5…-7°с.

Заморожений порей зберігається близько 3 місяців при t -18°с. Перед закладкою в морозилку його краще нарізати порційними шматочками (близько 2-3 см) і припустити на сковорідці або пробланшировать одну-дві хвилини, дати стекти воді і остудити, і лише потім розмістити по контейнерах. Інакше після розморожування він буде злегка гумовим (як свіжозаморожений кабачок).