Вирощування цукрових буряків — особливості технології

6

Багато хто вважає, що вирощування цукрових буряків здійснюється тільки у виробничих цілях для отримання цукру, проте крім цукру цей вид буряка містить безліч поживних речовин і нерідко використовується в якості корисного корму для худоби.

Дигестія цукрових буряків і її значення при виборі сорту

У зв’язку з чим обробіток даної культури може зацікавити як фермерів, так і тих, хто шукає для себе прибутковий вид бізнесу в сфері сільського господарства. Адже якщо технологія обробітку цукрових буряків неухильно дотримується, можна з року в рік отримувати хороші врожаї і домогтися максимальної віддачі від вкладених коштів.

Обробіток цукрових буряків насправді не дуже відрізняється від обробітку звичайної столового буряка – для успішного результату необхідно також вибрати ділянку з підходящої грунтом, вчасно посіяти насіння, поливати і підгодовувати рослини, рихлити землю, знищуючи бур’яни і не допускати зараження хворобами.

Якщо ви зацікавлені у вирощуванні даного різновиду буряка, дотримуйтесь наведених нижче рекомендацій, і ваші старання обов’язково будуть винагороджені!

відео про вирощування цукрових буряків

Цінність буряка цукрового залежить не тільки від її смакових властивостей і якості коренеплодів. Велику роль при оцінці врожаю відіграє такий важливий показник, як дигестія цукрових буряків або рівень її цукристості. Визначається дигестія в лабораторних умовах за допомогою хімічного аналізу м’якоті коренеплодів – чим показник вище, тим краще технологічні властивості буряка, і тим більше цукру з неї можна зробити.

Вирощування цукрових буряків - особливості технології

Цукровий буряк

Відповідно до показників врожайності та цукристості сорту цукрових буряків прийнято поділяти на три групи:

  • сорти, що відносяться до врожайної групи, характеризуються значною кількістю коренеплодів із середнім або зниженим вмістом цукру;
  • врожайно-цукриста група є найбільш затребуваною, адже входять в неї сорти відрізняються хорошою врожайністю і досить високим вмістом цукру в коренеплодах;
  • цукриста група включає в себе сорти з підвищеним вмістом цукру, проте врожайність сортів трохи нижче, ніж в перших двох групах.

Найбільш поширені на російських полях такі сорти цукрових буряків, як північнокавказька односемянная, рамонская односемянная і льговский мс 29, з високими показниками врожайності і вмісту цукру на 1 центнер сировини.

Вирощування цукрових буряків - особливості технології

Відповідні умови для вирощування цукрових буряків

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Вирощування цукрових буряків - особливості технології

Для отримання великої кількості здорових, великих коренеплодів необхідно спочатку вибрати ділянку з таким грунтом, яка найкраще підходить для цукрових буряків. Рекомендуються суглинні або супіщані добре аеровані грунти з нейтральною реакцією, пухкі, вологоємні, з високим вмістом поживних речовин. На занадто легких, важких і перезволожених грунтах гідні коренеплоди вам виростити не вдасться.

Вирішальне значення можуть мати невідповідні для цукрових буряків попередники. Так, не можна вирощувати буряк після багаторічних бобових і злакових трав, кукурудзи, ріпаку, льону, а також після зернових культур, якщо при їх вирощуванні застосовувалися гербіциди на основі метсульфуронметилу або хлорсульфурону.

Ідеально дотримуватися такої схеми сівозміни: вирощувати буряк після озимих зернових, до яких поле було зайнято зернобобовими або конюшиною першого року. На те ж місце цукровий буряк допускається повертати через три роки.
Вирощування цукрових буряків - особливості технології

Вирощування буряка

Технологія вирощування цукрових буряків-основні етапи

При вирощуванні цукрових буряків грунт потрібна осіння і весняна підготовка грунту. Восени землю удобрюють азотними, калійними і фосфорними добривами, після чого поле орають на глибину 30 см.навесні проводиться покривне боронування з культивацією грунту на глибину до 8 см, а потім ділянку, призначений для посіву, ретельно вирівнюється.

Відповідний час для початку посіву насіння цукрових буряків настає тоді, коли земля прогрівається до +6 градусів на глибині 5 см, а температура повітря становить близько +8 градусів. Для посівних робіт вибирають погожий весняний день, не допускаючи великої перерви між передпосівної обробкою грунту і безпосередньо посівом.

Процес обробітку цукрових буряків виглядає так:

  • насіння обраного сорту висівають на глибину від 2 см до 5 см (на важких вологих грунтах глибше, ніж на легких), між рядами залишають по 45 см;
  • на п’ятий день після посівних робіт проводять досходное боронування з метою розбити кірку на поверхні грунту після дощу, знищити бур’яни і збільшити запаси вологи в землі;

Вирощування цукрових буряків - особливості технології

Посадка буряка

  • при появі перших паростків здійснюють букетировку або проріджування цукрових буряків, залишаючи сильні рослини;
  • цукрових буряках необхідний своєчасний рясний полив — до 25 м3/1 га на початку вегетації і до 40 м3/1 га під час посиленого росту бадилля, в липні і серпні необхідно поливати буряк чотири рази в місяць при невеликій кількості опадів, а у вересні досить полити один раз перед збиранням (з другої декади вересня поливи не проводять);
  • разом з поливами можна періодично вносити фосфорно-калійні підгодівлі, додаючи при необхідності азот — з останнім важливо не переборщити, так як буряк має властивість його накопичувати у вигляді нітратів;
  • обов’язково регулярно проводити міжрядне розпушування і знищувати бур’яни;
  • проти шкідників і хвороб застосовують профілактичні обробки рослин біопрепаратами та інсектицидами.

відео про цукровий буряк
1. До збирання цукрових буряків можна приступати в середині-кінці вересня. При вирощуванні буряка в промислових масштабах для цієї мети використовуються спеціальні комбайни, якщо ж ділянка з цукровим буряком не відрізняється великими розмірами, збирання врожаю можна зробити вручну, підкопуючи коренеплоди вилами. Дуже важливо не пошкодити буряк під час викопування, інакше вона буде непридатною для зберігання і втратить свою цінність.