Клімат підмосков’я не ідеальний для персика, але багаторічний досвід доводить, що московські дачники навчилися зі змінним успіхом культивувати будь-які сорти і різновиди цього теплолюбного рослини. Вдале вирощування залежить від безлічі мінливих факторів. Районовані сорти показують хороші результати, а до належного догляду та уваги садівника персики особливо чуйні.
Зміст
-
Сортимент персиків для підмосков’я з короткою характеристикою
- Найніжніші і соковиті: кращий вибір ентузіастів центрального округу росії
-
Ранні сорти південної кісточкової культури
- Відео: сорт персика київський ранній
- Таблиця: ранньостиглі персики, які підходять для вирощування в підмосков’ї
- Фотогалерея: ранньостиглі сорти персика
- Відео: сорт персика кондор
-
Самоплодние сорти персика
- Відео: сорт персика редхейвен
- Таблиця: самоплодние сорти персика, які найчастіше вибирають дачники підмосков’я
- Фотогалерея: самоплодние сорти персика
- Колонновидний персик
- Відкликання
Сортимент персиків для підмосков’я з короткою характеристикою
Оксамитові плоди персика з ніжним освіжаючим смаком — корінні жителі південних регіонів нашої країни, кращі культивари відрізняються чудовими показниками врожайності в краснодарському краї, криму і на кавказі. Для підмосков’я вирощування персика без укриття-ціле випробування і для самого фруктового дерева, і для дачника.
Квітучий персик-прекрасне ландшафтне рішення для садових ділянок підмосков’я
Навчені досвідом садівники вирощують кореневласні і щеплені персики, але серед адаптованих до знижених температур сортів зі стійким імунітетом практично немає безумовно морозостійких. Вибагливий характер теплолюбного фрукта вимагає дотримання деяких правил культивування в умовах непостійного, а часом навіть суворого клімату підмосков’я:
- низькорослі і колонновидние сорти більш стійкі до морозів центрального федерального округу.
- вирощуючи скороплідні культивари (перший урожай з’являється на 2-3-й рік), більше ймовірності поласувати власними фруктами.
- для посадки вибирають добре освітлене і захищене від холодних вітрів місце з грунтом нейтральної кислотності.
- щоб зберегти пагони і бруньки від вимерзання, крону формують за типом чаші, що передбачає розташування скелетних гілок в 50-70 см від рівня грунту.
- важливий момент для вирощування персика в московській області-укриття рослини на зиму. Це збільшує шанси на отримання повноцінного врожаю в кілька разів.
Ідеальними для підмосков’я вважаються сорти персика, адаптовані до умов північного клімату
За твердженням більшості садівників-любителів підмосков’я та інших регіонів центральної росії, найкраще плодоносять низькорослі сорти персика. А в меншій мірі вимерзають середньо-пізні сорти цієї культури. Це відбувається завдяки тому, що у персика порівняно тривалий період спокою, пізньостиглі види починають активно вегетувати, коли загроза заморозків минула. Запізнілі заморозки в московській області-головна біда південних кісточкових, через це гине до 80% зав’язей. В районі раменського з непоганим результатом виходило вирощувати київський ранній і грінсборо. Персики купувалися в розплідниках чорнозем’я; зимують без укриття. Розташовані з південного боку ділянки, на відстані 1-1, 5 м від високого паркану — хороший захист від вивітрювання і обмерзання. Люті зими призводили до часткової загибелі плодових бруньок, але хоча б на двох — трьох гілках був урожай. Плоди солодкі, з характерним сортовим присмаком, набирають достатньо маси. Погоджуся з тим, що всього кілька плодів, але зі своєї ділянки підмосков’я — це вже досягнення.
Найніжніші і соковиті: кращий вибір ентузіастів центрального округу росії
Не всі представлені нижче сорти персиків удостоєні уваги офіційних джерел (інформація про деякі з них відсутня в держреєстрі рф), але їх милозвучні назви на слуху в середовищі досвідчених садівників. Всі сорти в добірці відрізняються високою морозостійкістю, тому їх вибирають садівники підмосков’я.
Ранні сорти південної кісточкової культури
Скороплідний київський ранній (плодоносить на 3-й рік) — фаворит серед найбільш витривалих і невибагливих культиварів. Виведений майже 80 років тому на україні. За цей час показав себе як один з кращих ранньостиглих універсальних сортів, придатних для вирощування в умовах середньої смуги росії і підмосков’я. Починає плодоносити в першій-другій декаді серпня. Стійкий до клястероспоріозу і борошнистої роси, переносить заморозки до-26ос і легко відновлюється після суворих зим; частково самоплідний, але потрібні запилювача. Середньоросле дерево може досягати 3-3,5 м, для успішної зимівлі рекомендується формувати його кущем на низькому штамбі. Плоди київського раннього зі світлою, соковитою, ароматною м’якоттю покриті злегка опушеною шкіркою світловато-жовтого відтінку. Поверхня іноді повністю підрум’янена або має чітко виділений багряний рум’янець.
Відео: сорт персика київський ранній
Більше півстоліття високоврожайний ранній сорт грінсборо американської селекції відомий вітчизняним цінителям персиків. Овальні з кремовим забарвленням плоди з малиново-бордовим оксамитовим рум’янцем з боків мають зеленувату м’якоть з кисло-солодким післясмаком. Персик частково самоплоден, починає давати перші плоди на 2-3-й рік; в умовах підмосков’я дозріває в кінці липня. Середньорослий культивар (до 3 м) вирощують в штамбової формі, як і попередній сорт. З огляду на морозостійкість грінсборо, багато садівників допускають вільне зростання крони, отримуючи гідний урожай в південних і південно-східних областях регіону. Сорт не дуже добре переносить перевезення на далекі відстані і іноді страждає від кучерявості листя.
Плоди персика грінсборо затьмарять будь-які солодощі святкового столу, м’який смак з яскравими фруктовими нотками чудовий в джемах, вареннях і конфітюрах
Таблиця: ранньостиглі персики, які підходять для вирощування в підмосков’ї
назва сортакраткая характеристикакондор
- плоди з червоним вкрапленням на жовтуватою шкірці.
- яскраво-помаранчева м’якоть легко відділяється від кісточки.
- повністю дозріває в другій декаді липня.
- має стійкий імунітет до кучерявості листя.
- для підвищення врожайності потрібні запилювачі.
соковитий
- мармуроподібний забарвлення рум’яних злегка опушених із загостреним кінчиком плодів займає більшу частину зеленуватою шкірки.
- самоплоден.
- м’якоть кислувато-солодка, світла, кісточка відділяється насилу.
- вступає в плодоношення на 4-й рік.
- високорослий (до 3,5–4 м).
- не призначений для транспортування і тривалого зберігання.
харбингер
- у харбингера невеликі круглі з вм’ятиною персики, відрізняються насичено-помаранчевої шкіркою з малиново-карміновим рум’янцем.
- ароматна середньої щільності яскраво-жовта м’якоть не відділяється повністю від кісточки.
- стійкий до кучерявості листя і борошнистої роси.
- самоплоден.
- середньорослий-до 3,5-4 м.
понтійський
- під бархатистою червоною шкіркою прихована тане м’якоть з нудотним присмаком і слабкою кислинкою.
- вміст цукру-більше 14,3%.
- сорт самобесплодный.
- має стійкий імунітет до хвороб кісточкових.
- у висоту дерево досягає 3-3,5 м.
ювілейний ранній
- жовтувато-червона шкірка з розмитими точками має повстяне опушення.
- м’якоть волокниста, жовта, досить солодка, від кісточки відділяється насилу.
- середньорослий сорт — висота до 3 м.
- частково самоплоден.
- хворобами уражається в середньому ступені.
Фотогалерея: ранньостиглі сорти персика
відмінний товарний вигляд дозволяє вирощувати персик соковитий для себе і на продажперсик харбінгер виживає при морозі до -20 градусів без укриття, але страждає від поворотних заморозківсорт понтійський-найсолодший персик, представлений в держреєстріперсик ювілейний ранній при дотриманні агротехніки здатний навіть в підмосков’ї порадувати непоганим урожаєм
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Жовтувато-рожева, шорстка, щільна.
інка
- у плодів жовтувато-бежева масляниста м’якоть.
- шкірочка щільна, злегка підрум’янена з одного боку.
- дерево сильноросле — до 4 м.
- скороплоден.
- помірно стійкий до бактеріозу та борошнистої роси.
- термін дозрівання-перша декада серпня.
харнас
- сильнорослий (до 4 м).
- мармуровий рум’янець на жовтуватою шкірці.
- м’якоть соковита, м’ясиста, відділяється від кісточки.
- скороплоден.
- дозріває на початку серпня.
- налиті соком плоди не опадають.
донецький білий
- плоди округло-овальні зі слабким опушенням, жовтувато-бежевою шкіркою і частковим червонуватим рум’янцем.
- м’якоть біла, з освіжаючою кислинкою, слабо відділяється від кісточки.
- висота-3,5 м.
- дозріває в другій декаді серпня.
- плодоношення настає на 4-5-й рік.
- легко відновлюється після поворотних заморозків.
- при транспортуванні плоди покриваються плямами.
пухнастий ранній
- м’якоть кисло-солодка, зі специфічним фруктовим ароматом, характерним для персиків; кісточка майже не відділяється.
- виростає до 3,5 м у висоту.
- сорт один з найбільш морозостійких (витримує до-32ос).
- плодоносить на 5-й рік з моменту посадки.
- іноді хворіє борошнистою росою і клястероспоріозом.
Фотогалерея: самоплідні сорти персика
з персика інка виходить чудове варення і джем, солодкий соус і начинка для пирогів, їх можна сушити і в’ялити на зимузолотий ювілей — культивар з підвищеним імунітетом до грибних хвороб, хороший для переробкивискорослий канадський сорт харнас красиво виглядає в солітерних посадкахвисокорослий сорт донецький білий з потужною кроною відмінно плодоносить і зимує без укриттязабарвлення шкірки у сорту пухнастий ранній зеленувата з ніжно-рожевими підпалинами, характерно сильне опушення
Колонновидний персик
Гідний уваги і ранній ювілей столиці — колонновидний сорт (до 1,5 м), вперше плодоносить на 4-й рік. Зимостійкий (переносить до-18ос, але під укриттям зимує краще) частково самоплідний сорт з дуже великими червонобокими плодами, має високу опірність до хвороб. На шкірці легке опушення, м’якоть жовта, помірно-соковита, досить солодка. Плоди використовують для приготування соків і свіжого споживання, підходять вони і для консервації.
Ювілей столиці-класичний сорт універсального призначення, з яким солодить будь-який садівник
Низькорослий золотий тріумф досягає всього 1,4 м у висоту, частково самоплоден.
Характеристики:
- плоди з легкою опушкою на жовтій шкірці і рожевими боками.
- кислувата, але ароматна і дуже смачна м’якоть не завжди легко відділяється від кісточки.
- при сприятливій погоді дозріває в останніх числах липня.
- культивар не хворіє грибковими і бактеріальними хворобами кісточкових.
- потрібне додаткове запилення, сорт частково безплідний.
Сорт золотий тріумф заслужив бездоганну репутацію у садівників завдяки тому, що має непоганий смак і зберігати його можна до 30 діб в холодильнику
Медовий-порівняно молодий сорт персика. Мініатюрне деревце досягає 1,5-1,7 м у висоту, безболісно переносить холоди. Інші характеристики:
- шкірочка майже вся рожево-малинова, з незначним опушенням.
- м’якоть білосніжна, з жовтими прожилками, солодка і дуже соковита.
- сорт скороплоден, плодоносить на 2-3-й рік після посадки на постійне місце.
- медовому не потрібне додаткове запилення, сорт рекомендується як діжкова культура в оранжереях.
- термін дозрівання-середина липня.
- практично невразливий шкідниками і рідко хворіє.
Запашна м’якоть персика сорту медовий хороша в свіжому вигляді і в консервації
Відгуки
Для відомості — персики я пробую вирощувати не рік і не два, та й друзі теж. Причому суто північні експериментальні сорти селекції садівника-професіонала з г. Гусь-кришталевий. На жаль, у відкритій формі підмерзають навіть не в особливо морозні зими. Чи не мерзнуть тільки у одного товариша, який ховає і утеплює їх на зиму у величезних ящиках. У відкритій формі, без укриття, виростити персик, та ще й довести до плодоношення в нашій зоні без будь-якого укриття не завжди вдається.
Matchevik
Http://www.forumdacha.ru/forum/viewtopic.php?t=3899&postdays=0&postorder=asc&start=20
Живу в підмосков’ї. У минулому році купив саджанець персика «грінсборо», а також прищепив на сливу живці персиків, надісланих з сибіру. Перезимувало все добре без укриття. Зацвіли два персика і один саджанець (минулої весни посадка). У підсумку-сорти грінсборо кілька плодів, середня вага 130 грам. Все соковите, смачне. Щеплення теж з плодами, щеплений на сливу минулої весни. Зимували повністю без укриття.
Tuthm
Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=37&t=3407& start=210
На жаль, в середній смузі сортовий асортимент персиків убогий і в основному тільки багатий ранньостиглими і беломясимі. Персики вирощую в підмосков’ї більше 8 років. Найбільш придатними виявилися сорти київський ранній і донецький. У персика є перевага перед абрикосами в середній смузі. Він не так сильно в цілому і квіткові бруньки зокрема реагує на різкі скачки зимової температури, так як володіє більш тривалим виходом зі стану зимового спокою. Але жодна з щеплень персика на чистий терен не дала позитивних результатів.
Anona
Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?f=37&t=3407&start=240