Як заморозити базилік на зиму правильно

41

Свіжість і аромат базиліка, що росте влітку на грядці, дуже хочеться зберегти на зиму, особливо якщо немає можливості створити город на балконі. Існує кілька способів заготівлі цієї прянощі про запас. З появою сучасного холодильного обладнання стало можливо морозити ароматну траву, в якій при цьому зберігаються не тільки аромат і смак, але і корисні речовини, що входять до складу культури.

Заморожування сухим способом

Сухий спосіб включає в себе наступні операції:

  • збирання врожаю;
  • підготовка до заморожування;
  • підготовка до зберігання;
  • зберігання.

Як заморозити базилік на зиму правильно

Свіжість і аромат базиліка, що росте влітку на грядці, дуже хочеться зберегти на зиму

1. Серед декількох варіантів заморозки базиліка на зиму-сухий спосіб один з найбільш частовикористовуваних в домашніх умовах. Він зручний тим, що заморожена таким чином зелень не займає багато місця в морозильній камері і зберігати її можна досить довго, а всі роботи по збереженню ароматної прянощі проробляються досить швидко і просто. Отже, для того щоб заморозити базилік сухим способом на зиму слід вчинити наступним чином. Спочатку необхідно зібрати зелень з грядки і підготувати її до заморожування. В даному випадку базилік можна заморожувати як цілими гілочками, так і окремими листочками. Зібрану пряність необхідно добре промити. Правильно, в цьому випадку, буде замочити зелень в ємності з водою приблизно на годину, що дозволить повністю позбутися від пилу, що встигла осісти на листя і стебла рослини.

Після того як зелень була вимита її необхідно добре висушити, що дозволить зробити заморозку більш якісною – смак базиліка залишиться таким же яскравим і насиченим, а зберігати пряність в холодильнику стане можливо трохи довше. Повністю готову пряність розкладають по поліетиленовим пакетам, з яких випускають повітря і зав’язують їх на вузлик. Отримані пакетики з базиліком поміщають в морозильну камеру, де її можна буде зберігати протягом року. Через день пакет необхідно дістати і поворухнути. Робиться це для того щоб зелень не змерзлася одним шматком, а розпалася на окремі елементи, що більш зручно при її подальшому використанні.

відео про заморозку базиліка

Вологий спосіб заморозки прянощі на зиму

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Як заморозити базилік на зиму правильно
1 підготовлену зелень, — добре промиту і просушену, — подрібнюють. Подрібнити можна вручну за допомогою простої нарізки зелені ножем, або ж скористатися блендером. Але в другому випадку сильно захоплюватися і перетворювати базилік, приготований для заморозки, в кашку не варто, краще залишити його просто досить дрібним.

Як заморозити базилік на зиму правильно

Підготовлену зелень, — добре промиту і просушену – — подрібнюють

1 подрібнений базилік, розкладають у формочки для льоду і заливають водою. Вода може бути кип’яченою або відфільтрованої-це не має великого значення. Далі формочки з такою сумішшю прибирають в морозильну камеру і чекають повного замерзання води. Після цього кубики льоду з базиліком витрушують, складають в поліетиленові пакети або контейнери і знову поміщають в морозильну камеру. Деякі господині, що відрізняються особливою копіткістю, кожен окремий кубик загортають в харчову плівку.  надалі кубики з базиліком можна використовувати для приготування соусів або підлив. Досить просто дістати заморожену таким чином пряність і додати в готується блюдо, без попередньої розморожування льоду.

Деякі на етапі подрібнення зелені перетворюють пряність в кашку, змішують її з водою так, щоб суміш могла бути досить рідкою, і заливають її в пакети для отримання льоду. І вже в такому вигляді починають морозити. У підсумку виходять невеликі кубики льоду з базиліком. До речі, таким же чином можна заготовити селера на зиму.

відео про заморозку базиліка на зиму

Базилік з оливковою олією

Даний спосіб заморозки дещо схожий на попередній. Попередня підготовка базиліка до заморожування на зиму абсолютно така ж, як описана вище – тобто зелень необхідно зібрати, промити, висушити і подрібнити, але не до стану кашки, а лише дрібно порізати ножем, або подрібнити за допомогою кухонного комбайна.  після цього зелень змішують з оливковою олією. Масла повинно бути не дуже багато, але і не мало, так, щоб воно покривало траву-пряність (приблизно 3 ложки масла на ложку зелені). Суміш, що складається з базиліка і оливкової олії, необхідно перекласти невеликими порціями в пакети на блискавці (зіп-бегі), які можна придбати в господарському магазині. Пакети прибрати в морозилку і при необхідності використовувати заморожений брикетик цілком, або ж відламувати невеликими шматочками для додавання в супи або соуси. Зберегти в холодильнику можна буде протягом року.

Як заморозити базилік на зиму правильно

Масла повинно бути не надто багато, але і не мало, так, щоб воно покривало траву-пряність