Є шипшина сечогінним засобом

9

Вміст

  • 1 є шипшина сечогінним засобом чи ні
    • 1.1 плоди шипшини сечогінні чи ні
    • 1.2 відвар шипшини сечогінний чи ні
    • 1.3 настій шипшини сечогінний чи ні
  • 2 показання до застосування
    • 2.1 можна вагітним
    • 2.2 застосування при циститі
    • 2.3 застосування при схудненні
  • 3 як заварювати і приймати шипшину як сечогінний засіб
    • 3.1 сечогінний чай з шипшиною
    • 3.2 відвар шипшини
    • 3.3 настій шипшини
    • 3.4 сироп
  • 4 протипоказання
  • 5 висновок
  • 6 відгуки про те, чи є шипшина сечогінним чи ні

Знати, шипшина сечогінний чи ні, важливо, щоб зрозуміти його дію на організм. Особливо цінні такі відомості при деяких захворюваннях і станах, коли діуретичний ефект необхідний або ж протипоказаний. Сечогінну дію у шипшини є, причому його зберігають і приготовані з плодів напої.

Чи є шипшина сечогінним засобом чи ні

Шипшина має сечогінну дію, але діє м’яко. Діуретичний ефект у такого рослинної сировини другорядний.

Плоди шипшини сечогінні чи ні

У шипшинових плодів легке сечогінну дію. Це властивість виражено не так сильно, як у визнаних рослинних діуретиків типу мучниці або брусниці.

Легкий сечогінний ефект шипшинових плодів привертає щадним впливом. Застосування такого рослинної сировини не просто не позбавляє організм важливих елементів, які вимиваються при використанні діуретиків, але ще і насичує його ними.

Відвар шипшини сечогінний чи ні

Сечогінні властивості шипшини зберігаються при приготуванні відвару. Для цього важливо дотримуватися рецепт, використовувати якісну сировину. Чим довше воно лежить, тим більше втрачає цінних елементів, тому і сечогінну дію слабшає.

Настій шипшини сечогінний чи ні

Сечогінну дію рослинної сировини зберігається при приготуванні настою. Така форма часто ефективніше відвару, оскільки термічна обробка зведена до мінімуму.

Показання до застосування

Шипшинові засоби корисно застосовувати при застуді. Організм швидше очищається, але при цьому насичується цінними елементами, включаючи важливу для імунітету аскорбінову кислоту.

Корисний сечогінний ефект шипшинових засобів і при набряках.

Зауваження! не можна самостійно замінювати шипшиною призначений лікарем препарат. Його сечогінної дії може бути недостатньо, є ризик зниження загальної ефективності терапії.

Окремо слід розглядати відвар з шипшинових насіння. Його застосовують при діареї і сечокам’яної хвороби. Ефективність засобу обумовлена не тільки діуретичну, але також протизапальну і бактерицидну дію.

Чи можна вагітним

Вагітність не є протипоказанням до застосування шипшини. Це рослинна сировина жінкам в положенні корисно, оскільки діє м’яко і дозволяє позбутися від набряків. Крім сечогінного ефекту, у шипшинових засобів при вагітності є й інші цінні властивості. Вони підвищують імунітет і служать профілактикою анемії.

Завдяки сечогінній дії і кислуватому смаку шипшина допомагає впоратися з токсикозом під час вагітності

Застосування при циститі

Один з напрямків в лікуванні циститу – рясне пиття і сечогінні засоби. З такою метою ефективно застосовувати шипшиновий відвар, настій або чай. Крім сечогінної дії, такі засоби забезпечують і інші корисні при циститі дії:

  • протизапальну;
  • бактерицидну;
  • знеболюючу;
  • загальнозміцнюючу.

Зауваження! через високий вміст аскорбінової кислоти шипшина впливає на всмоктуваність деяких антибіотиків, може підвищити ризик їх побічних ефектів.

Застосування при схудненні

Сечогінний ефект – одна зі складових комплексної дії шипшини, що допомагає схуднути. Не слід покладатися тільки на діуретичні властивості рослинної сировини. Воно допомагає вивести зайву рідину з організму, але сильно масу тіла це не знизить. Для вираженого ефекту важливо поєднувати правильне харчування і фізичну активність. Одночасне застосування шипшини допоможе в схудненні завдяки таким властивостям:

  • виведення з організму зайвої води і токсинів;
  • активізація вуглеводного обміну;
  • позитивний вплив на роботу травного тракту.

Шипшинові плоди і різні сечогінні напої при схудненні приймають не додатково до основного раціону, а як самостійну одиницю. Ефективно пити рослинний відвар, настій або чай під час перекусу, доповнивши підходящої їжею типу дієтичного хлібця.

При схудненні допустимі різні шипшинові сечогінні напої крім сиропу. Він під забороною через вміст цукру. Решта напої підсолоджують корисними замінниками:

  • стевія;
  • мед;
  • сироп агави, топінамбура.

Для схуднення досить сечогінного ефекту шипшини-надлишок діуретичних засобів тільки зашкодить організму

Як заварювати і приймати шипшина як сечогінний засіб

Як сечогінний засіб шипшина зазвичай використовують для приготування напоїв. Плоди використовують свіжі або сушені. Їх можна купити в аптеці або заготовити самостійно, але збирати тільки в екологічно чистих місцях.

Сечогінний чай з шипшиною

Найпростіший варіант шипшинового сечогінного засобу – чай. Для нього можна використовувати і свіжі, і сушені плоди. Алгоритм приготування простий:

  1. плоди подрібнити.
  2. обдати чайник для заварювання окропом.
  3. засипати 2 ст.л. Рослинної сировини.
  4. залити склянку окропу.
  5. накрити чайник кришкою.
  6. укутати ємність або накрити спеціальним чохлом (грілкою).
  7. залишити на годину.

Отримане сечогінний засіб використовують як класичну заварку – наливають трохи в кухоль і додають гарячої води. Напій можна підсолодити цукром, замінником або медом. Додають в нього також лимон.

Шипшиновий сечогінний чай за цим рецептом п’ють двічі на день. На прийом достатньо однієї гуртки.

Якщо для підсолодження обраний мед, то змішують його з рідиною не гаряче 40 °c, щоб зберегти корисні елементи

Відвар шипшини

Частіше для сечогінного ефекту роблять шипшиновий відвар. Для нього придатні і свіжі, і сушені плоди. Готують відвар так:

  1. подрібнити плоди.
  2. засипати 2 ст.л. Рослинної сировини в емальовану каструлю.
  3. залити 0,4 л крутого окропу.
  4. поставити ємність на водяну баню.
  5. томити відвар 15 хвилин.
  6. залишити під кришкою для настоювання і охолодження.
  7. процідити.

Переважно готувати шипшиновий відвар саме на водяній бані. Такий спосіб має на увазі більш щадну термічну обробку, тому в напої зберігається максимум цінних елементів.

Приймають шипшиновий відвар по півсклянки тричі на день. П’ють його до їжі в теплому вигляді.

Ще один варіант приготування відвару-мультиварка. Плоди і воду беруть в тих же пропорціях. Оптимально встановити програму» йогурт » або інший режим з температурою 40 °c. Інгредієнти завантажують з вечора, вранці відвар буде готовий. Можна відразу ж пити його після проціджування.

Зауваження! шипшиновий відвар зберігають в холодильнику. Рекомендують тримати його не більше доби, щодня готувати свіжу порцію.

Шипшиновий відвар можна доповнювати іншими ягодами з сечогінним ефектом-журавлиною, обліпихою, глодом, смородиною

Настій шипшини

Шипшиновий настій краще робити на ніч, щоб до ранку корисний напій був готовий. Алгоритм простий:

  1. подрібнити плоди.
  2. обдати термос окропом.
  3. засипати 1 ст.л. Рослинної сировини.
  4. залити 1 л окропу.
  5. герметично закрити термос.
  6. залишити на ніч.
  7. вранці процідити.

Шипшиновий сечогінний настій п’ють невеликими порціями протягом дня. У добу рекомендовано до 0,3 — 0,4 л процідженого кошти. Пити його потрібно в теплому вигляді.

Зберігають сечогінний шипшиновий настій в холодильнику. Навіть в холоді тримають його не більше двох днів, після готують свіжу порцію.

Замість термоса можна використовувати мультиварку. У ній кип’ятять воду, потім засипають подрібнену сировину і залишають під кришкою на ніч. Ще одна альтернатива-щільно закрита і закутана каструля.

Сироп

Шипшиновий сироп продають в аптеках, але приготувати його можна і самостійно.Алгоритм такий:

  1. промити 1 кг свіжих плодів.
  2. видалити насіння і чашолистки.
  3. подрібнити плоди.
  4. засипати рослинну сировину в емальовану каструлю.
  5. влити 1,5 л води.
  6. після закипання на мінімальному вогні десять хвилин.
  7. додати 1 кг цукрового піску, перемішати.
  8. томити на мінімальному вогні годину, систематично помішуючи.
  9. наполягати півгодини при кімнатній температурі.
  10. процідити.
  11. розподілити по стерилізованих банках або пляшках.
  12. герметично закрити.

Такий сечогінний сироп приймають по 1 ст.л. На добу. Зберігають засіб в холодильнику. Після порушення герметичності термін придатності становить місяць.

Як сечогінний і зміцнюючий засіб при застудах ефективно використовувати шипшиновий сироп з вітамінами

Протипоказання

Шипшина неприпустимо застосовувати при його індивідуальної непереносимості. Якщо раніше таке рослинна сировина не вживалося, необхідно перевірити реакцію організму на нього. Спостерігають за нею протягом доби.

Ще одне протипоказання до застосування шипшини – жовчнокам’яна хвороба. Таке рослинна сировина при холелітіазі може спровокувати його напад.

З обережністю застосовують шипшина в наступних випадках:

  • гіпертонія;
  • панкреатит;
  • виразка;
  • запори;
  • метеоризм;
  • схильність до тромбоутворення;
  • міокардит.

Не рекомендують використовувати шипшинові засоби при гастриті з підвищеною кислотністю. Виняток становить застосування масла з насіння.

зауваження! насиченість аскорбіновою кислотою погано впливає на зубну емаль. Сечогінні шипшинові засоби краще пити через коктейльну трубочку, після полоскати рот.

Висновок

Часто виникає питання, шипшина сечогінний чи ні, оскільки такий ефект у плодів і напоїв з них виражений неяскраво. Рослина має діуретичну дію, але щадним. Цього достатньо при схудненні, вагітності, циститі, застуді та інших захворюваннях в якості допоміжного засобу.

Анна кропотова, 32 роки, м краснодар

Пила чай з шипшини під час вагітності. Сечогінний ефект є, хоча слабкий. Набряки були невеликі, через тиждень пішли. Величезний плюс-кисленький смак. Дуже добре заспокоює шлунок при токсикозі.

Олена стаханова, 40 років, м псков

Завжди п’ю відвар шипшини при застуді. У плодах дуже багато аскорбінової кислоти, підвищує імунітет. Сечогінну дію легке, більше виражено, якщо пити відвар теплим і на голодний шлунок.