Як обробити кролика правильно і швидко, поради професіоналів

5

Питання про те, як забити кролика, постає вже через чотири місяці його відгодівлі. З цього віку від них можна отримати як м’ясо, так і шкірку. Щоб трудомісткий процес пройшов успішно і швидко, потрібно дотримуватися певних правил.

Забій кроликів в домашніх умовах

В умовах домогосподарства забій кроликів проводиться дуже просто. Перед тим, як вбити кролика, його витримують на голодній дієті. Якщо тварина протягом 12 годин не годувати, то травний тракт майже повністю звільняється, покращуючи подальше знекровлення і нутровку тушки. До того ж, якщо кроликів багато, додатково виходить економія кормів.

Звірка беруть за задні лапи і, як тільки він заспокоїться, товстої палицею наноситься удар за вухами по потиличній області звисає вниз голови. Удар повинен бути різкий, але помірної сили, в іншому випадку може зруйнуватися довгастий мозок, а також зробити розрив спинного мозку, що викличе моментальну зупинку серця, а це не бажано. Забитого звірка за задні лапки підвішують на металеві гачки. У тушці для її кращого знекровлення в ніздрювій перегородці робляться надрізи стилетом або видаляється очне яблуко.

відео про правильну оброблення кролика

Крім механічного способу існує ще електричний, коли забій проводиться електричним струмом силою 5а в скроневу область. Експозиція кілька секунд. Тушка кролика в цьому випадку знекровлюється більш якісно і швидше. Хоча в умовах домашнього господарства забій кроликів таким способом проводить мало хто.

Як правильно зняти шкірку

Між забоєм і початком первинної обробки проміжок часу повинен бути мінімально короткий, тому що це істотно впливає на тривалість зберігання шкурок і якість м’яса. Від повноти знекровлення залежить товарний вид продукції.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Як обробити кролика правильно і швидко, поради професіоналів

Після повного знекровлення ножем під сухожиллями на задніх лапках робляться наскрізні прорізи, в які вставляють розпірну планку. Перед тим як обробити кролика на частини, потрібно зняти з нього шкірку. При її знятті спільно з шкірою хвоста гострим ножем робляться розрізи від кінчика хвоста по бічній поверхні до його кореня, і далі по внутрішній поверхні стегон до скакальних суглобів. Після цього проводять кругові розрізи навколо п’ясткових і скакальних суглобів.

Як обробити кролика правильно і швидко, поради професіоналів

Перед тим як обробити кролика на частини, потрібно зняти з нього шкірку

Зняття шкурки проводиться наступним порядком. Пальцями однієї руки утримують краю шкурки, вказівним і великим пальцями іншої руки відокремлюють її від м’язів спочатку на одній, а потім і інший кінцівки. Після чого відокремлюють шкірку від тушки в паху. Беруть шкірку за краї і рівномірно акуратно відтягують її руками від м’язів живота, грудної клітини до передніх кінцівок. Потім великий з вказівним пальці заводять під шкірку, охоплюють ними кінцівку у плечового суглоба. Пальцями іншої руки шкірку відтягують від тушки, звільняючи її від передньої кінцівки до кругового надрізу. Так само знімають шкірку і з іншої кінцівки. Далі її стягують з голови, одночасно підрізаючи ножем вушні хрящі, м’язові з’єднання очей, губ.

Як обробляють кролика на частини

Далі слід важливий і відповідальний момент в роботі з тушкою. М’ясо кролика після оброблення повинно мати блідо-рожевий колір, присутність неприємного і стороннього запаху неприпустимо. Існують певні правила того, як різати кролика на частини:

Як обробити кролика правильно і швидко, поради професіоналів

М’ясо кролика після оброблення повинно мати блідо-рожевий колір

  • гострим ножем акуратно розрізається по білій лінії очеревини до грудної кістки.
  • відокремлюються від м’язів внутрішні органи і виймаються з черевної порожнини, відокремлюються від тушки печінку, легені і серце.
  • обережно відокремлюють жовчний міхур від печінки, нирки залишають в тушці.
  • потім обезголовлюють тушку по зчленуванню з першим шийним хребцем.

Оброблення кролика має свої складності, які полягають в тому, що розрубувати кістки небажано. Вони у нього дуже міцні, і при розрубуванні утворюються дрібні і гострі осколки, якими легко поранитися. Через це оброблення кролика проводиться ножем і на частини він розрізається з цілими кісточками.

    відео про оброблення тушки кролика
  • починають з передніх кінцівок, вони відокремлюються просто.
  • тепер відокремлюють філе вздовж спини і ребер, починаючи з області таза уздовж хребта до шиї. Залежно від розміру тушки філе ділять на кілька частин. Втім, його можна і не відокремлювати, тоді шматочки спини будуть більш м’ясистими.
  • відокремлюють задні кінцівки. Для цього вставляють ніж уздовж хребта всередині тазової порожнини і прорізають через суглоб, відокремлюючи кінцівку. Якщо у кролика тазові кінцівки досить великі, їх ділять по суглобу на дві частини.
  • після відділення кінцівок тушку ділять навпіл в області попереку, попередньо підрізавши на хребті сухожилля суглоба і легко натискаючи назад, переломлюють його.
  • кухонними ножицями уздовж хребта зрізають реберця.
  • далі в залежності від розміру кролика спинку тушки розрізають на три або більше частин.

Як обробити кролика правильно і швидко, поради професіоналів

Починають з передніх кінцівок, вони відокремлюються просто