Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

31

Від того, наскільки правильно виконана вироблення шкурок кролика, залежить і якість хутра. Далеко не завжди кролівникам вдається знайти таких фахівців, які бездоганно виробляють кролячі шкурки, тому виникає питання: як виробити шкірку кролика самостійно?

Зміст

  • Первинна обробка знятої шкурки і зберігання
  • Поетапна інструкція, як виробляти шкуру кролика

    • Отмока
    • Міздріння
    • Пікелювання
    • Пролежка
    • Дублення
    • Жировка

Первинна обробка знятої шкурки і зберігання

У домашніх умовах для цієї операції будуть потрібні певні хімікати, гострий ніж і сіль. Звичайно, з першого разу рідко у кого виходить ідеально виробити шкірку: хутро полізе клаптиками або шкурка не продубиться. Не впадайте у відчай-в точності дотримуючись рекомендацій з цієї статті, ви в кінці кінців навчитеся з легкістю справлятися з виробленням кролячих шкур.

Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

З сухої шкурки кролика знімати жир з м’язами набагато складніше

Знявши шкірку після забою кролика, потрібно відразу видалити жир і м’язи, що залишилися на ній. Найзручніше зскрібати ножем м’язи і жир, натягнувши ще теплу шкірку на заздалегідь підготовлену дерев’яну болванку. При соскабливании лезо ножа повинно знаходитися під прямим кутом до шкіри, зскрібати слід від хвоста до голови. Можна видаляти м’язи і жир руками, збираючи шар по колу. Майте на увазі, що з сухої шкірки кролика знімати жир з м’язами набагато складніше.

відео про вироблення шкур кролика

Якщо ви не збираєтеся відразу ж зайнятися виробленням, законсервуйте шкуру. Натягніть її хутром всередину для висушування на спеціальну правилку, зроблену у вигляді букви а з дерев’яної дошки. Горизонтальна перекладина повинна бути пересувною, щоб можна було звузити або розширити правилку до необхідних розмірів. Нижній кінець шкури кролика рекомендується закріпити, інакше вона збереться складками, а хутро в складках подопреет і вилізе. Не залишайте кролячі шкурки нерозправленими навіть на день — вони швидко загниють. На морозі їх теж зберігати не слід.

Правилку з натягнутою шкіркою помістіть в провітрюване приміщення, температура в якому не вище + 30. У сирому приміщенні шкура запліснявіє, а на сонці або біля грубки стане ламкою. Намагайтеся не зберігати довго кролячі шкурки, щоб їх не попсувала моль. Якщо ж вам необхідно накопичити побільше шкурок для пошиття хутряного виробу, складайте їх в чистий, щільно закривається ящик в прохолодному приміщенні, додатково поклавши туди мішечки із засобами від молі.

Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

Намагайтеся не зберігати довго кролячі шкурки, щоб їх не попсувала моль

Поетапна інструкція, як виробляти шкуру кролика

Процес вироблення шкурок кроликів включає в себе кілька певних етапів, які потрібно виконувати в суворій послідовності.

Отмока

Розчин для отмоки змішайте з 1 літра води, 30 г бури, 2 г карболової кислоти (в кристалічному вигляді), 50 г солі. Можна використовувати і інші антисептики: бісульфіт натрію (2 г), фурацилін (1-2 таблетки). Якщо шкурки вже були добре просолені при консервації, в розчин додається менша кількість солі.

Розчин наливають в досить містку тару з нержавіючої сталі, скляну або емальовану ємність. Уклавши шкурки в розчин, покладіть на них важкий предмет, щоб вони не спливали і були прикриті водою, як мінімум, на два сантиметри. В процесі отмоки час від часу перемішуйте шкурки для більш рівномірної їх обробки розчином.

Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

У процесі відмоки час від часу перемішуйте шкурки для більш рівномірної їх обробки розчином

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

Процес відмоки може тривати від шести годин до чотирьох діб. Шкурки, які були законсервовані недавно, відмокають швидше, а ті, що були погано очищені від жиру або занадто швидко висушені, відмокають гірше і довше. Визначити ступінь готовності шкурки можна за такими ознаками:

  • волосся міцно тримається в шкурі, не витягуючись,
  • мездра розм’якшилася, добре мнеться в будь-якому місці.

Мездрение

Ретельно видаливши залишки води з відмоклих шкурок, і протерши їх насухо, можна зайнятися видаленням внутрішніх шарів (мездрением) і розпушенням волокнистої тканини шкіри, щоб подальша обробка хімічними речовинами була більш ефективною.

Насамперед гострим ножем прибираються залишки м’язів і жиру з внутрішньої поверхні міздри, потім міздру состругівают до однакової товщини по всій площі шкірки. Після чого тупою частиною ножа проводять розбивку міздри від хвоста до голови, а також від хвоста до підлог. Робіть роботу акуратно, на совість, але і занадто не захоплюйтеся, інакше ризикуєте оголити коріння волосся на шкірці.

Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

Ретельно видаливши залишки води з відмоклих шкурок, і протерши їх насухо, можна зайнятися видаленням внутрішніх шарів

Після мездренія кролячі шкурки потрібно помити і знежирити. Підготуйте знежирюючий розчин з одного літра води і 4 г прального порошку. Випрати шкурки вручну, ви помітите, як побіліла мездра і почала скрипіти на пальцях, як свіжовимите волосся. Тепер перекладіть шкури кролика в чисту воду, прополощіть і перекладіть в ємність з мильним розчином (близько 10 г мила на літр теплої води). Намильте шерсть до чистого скрипу і ще раз прополощіть. Після миття шкурки розвішайте, побийте палицею для струшування води і пройдіться сухою ганчіркою.

Пикелевание

Щоб шкури стали міцними, їх следуето обробити розчином, що містить кислоту: на літр води додайте 30 г солі і 15 мл оцтової кислоти. Занурте кролячі шкурки в розчин міздрою назовні і частіше їх перемішуйте. Пікелеваніе може тривати від декількох годин до пари діб, але краще недотримати шкурки в розчині, ніж перетримати.

Визначити готовність шкури кролика можна пробою на «сушинку», вийнявши шкірку з розчину, перегнувши міздру і стиснувши місце згину – при розкритті повинна з’явитися «сушинка» (біла смужка). Якщо вона протягом п’яти секунд не пропала, значить, шкурка встигла. У готової кролячої шкурки можна з легкістю вищипнути волоски в паховій області, і внутрішній шар відділяється пальцями.

Пролежка

Вироблення шкурок кролика в домашніх умовах, поетапна інструкція

Бажано після пролежки хвилин на 20 помістити шкури кролика в розчин питної соди

Після пікелеванія кролячі шкурки потрібно трохи віджати, вивернути назовні хутром і викласти в стопку, а зверху помістити який-небудь вантаж. Пролежка триває від 12 годин до доби. Бажано після пролежки хвилин на 20 помістити шкури кролика в розчин питної соди, оскільки на них ще залишається кислота.

Дублення

Завдяки дублення шкурка кролика буде менше сідати, шкіра стане більш міцною і стійкою до води, а хутро придбає додаткову пружність. Для дублення не варто використовувати дубовий відвар – від нього шкурки кроликів грубіють. Найкраще підійде кора з вербових дерев або з гілки.

Кору прокип’ятіть протягом 30 хвилин в каструлі, розчин перелийте окремо, додайте в нього 40 г солі на літр води, і остудіть. Врахуйте, що вербовий відвар не тільки шкіру кролика забарвлює в кремовий колір, але і хутро, тому можна не замочувати шкурки цілком, а лише нанести відвар пензликом на міздру. Для просочення дубителем шкурки складіть міздрою всередину і залиште ще на добу на пролежку, а потім просушіть, періодично знімаючи їх з правилки і розтягуючи в різних напрямках. Коли шкурки будуть напівсухими і на дотик стануть бархатистими, міздру потрібно буде обробити наждачним папером, щоб домогтися оптимальної м’якості.

відео про вироблення шкурок кролика в домашніх умовах

Жирування

Після дублення проводиться жирування шкурок для додання їм більшої пластичності, міцності і водостійкості. Жирування робиться сумішшю, приготовленої яєчного жовтка з гліцерином в рівній пропорції.