Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

91

Ступінь стійкості до інфекційних захворювань у різних сортів різна. Деякі гібриди, а також сортові групи абсолютно несприйнятливі до інфекційних захворювань, інші заражаються незначно, однак, є такі сорти, які страждають від хвороб дуже сильно. Часом зараження мілдью або оїдіумом для них смерті подібно. На жаль, найчастіше найсмачніші сорти-найслабші.

Зміст

  • Навіщо прищеплювати виноград
  • Оптимальні терміни щеплення і підготовка рослин
  • Як прищепити виноград

Навіщо прищеплювати виноград

Крім того, підщепи-сорти, як правило, відрізняються більшою силою зростання, порівняно високим імунітетом. Тобто, навіть малостійкий до якого-небудь грибкового захворювання підщепу перенесе зараження набагато менш болісно, ніж його культурний побратим. Просто за рахунок великої відновлювальної сили коренів і деревини.

відео про зелене щеплення винограду

Велика сила росту здатна підвищити врожайність культурних сортів, щеплених на підщепу. Крім того, прищепивши більше одного сорту на корінь, можна істотно заощадити місце на ділянці, таким чином, створивши велику видову різноманітність на малій площі. Правильно щеплений виноград збільшує термін життя і плодоношення куща, більш стійкий до хвороб, паразитуючим комахою, відрізняється більшою зимостійкістю.

Існує велика безліч грибкових захворювань, небезпечних для винограду. Найбільш шкідливими з них є:

  • мілдью (ложномучністая роса винограду),
  • оїдіум (борошниста роса винограду).

Основна небезпека від мілдью або від оїдіуму це те, що за короткий може бути заражена велика частина зеленої маси рослини, урожай, не визріваючи, гине. Рослина зустрічає зиму ослабленим, невизревшім, можливі вимерзання великої частини деревини. Коренів, а також повна загибель куща.

Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

На фото, щеплений виноград

Інші захворювання не так стрімкі, але теж шкідливі. Ризик захворюваності рослини ними можна істотно знизити, дотримуючись агротехніку, але шанси захворіти у рослин все одно залишаються. Щоб знизити їх, потрібно підбирати стійкі підщепи. Але немає підщеп, які є панацеєю від усіх виноградних напастей. Наприклад, безліч диких, а також напівдиких сортів стійко до мілдью, оїдіуму, але схильне антракнозу. Але це захворювання зустрічається не скрізь (найчастіше в південних регіонах молдови та україни).

Нарешті, найбільш часте поширення підщеп застосовується в районах зараження філоксерою. Це попелиця, що паразитує на коренях і листках винограду. Найбільш небезпечна та, що п’є соки коренів. Мілдью, оїдіум і філоксера родом з нового світу, тому європейські сорти виявилися проти них беззахисні. А ось американські сорти несприйнятливі до цих захворювань, попелиця також їх атакує слабо. Їх найчастіше використовують як основу для прищепних операцій.

Найбільш придатними підщепами для майбутнього щеплення можуть служити сортові групи північноамериканської селекції ріпаріа, рупестріс, солоніс, а також гібриди, створені їх схрещуванням з деякими європейськими сортами. Також дуже добре себе зарекомендували гібридні групи європейської селекції кобер 5бб, рр 101-14.

Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

На фото виноград після щеплення

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

Ступінь сумісності підщеп і прищепи називається афінітетом. Найчастіше він пов’язаний з різницею між сильнорослими і слаборослими сортами. Найбільш підходящий варіант для щеплення – рівнозначні за силою росту сорти.

Щеплення на один кущ декількох сортів робити не рекомендується. Всі живці на такому кущі все одно не приживуться. Крім того, крім морозостійкості, стійкості до захворювань і філоксери, підщепа може підвищити скоростиглість плодів майбутнього щепленого куща, змінити величину і колір ягід.

Оптимальні терміни щеплення і підготовка рослин

Важливою умовою зрощення підщепи з привоєм є рясне сокорух, або, як у виноградарів це називається, пасока. Тому найкращими термінами буде час перед початком набухання нирок. Товщина підщепи не повинна бути менше товщини прищепи, який повинен бути не тонше олівця.

Бажано заготовити живці з осені. Під час обрізки на зиму, ріжемо живці. Щоб на кожному було по 3-4 нирки. На зимове зберігання можна відправити в льох або холодильник, обернувши мокрою тканиною, поліетиленом. Кущ для щеплення готується з осені. Обрізається все зайве, залишається лоза для щеплення, все добре вкривається на зиму. Перед операцією кущ відкривається. Найкраще це зробити в спокійний, похмурий день, щоб сонце і вітер не висушив кущ. Для хорошого зрощення місця щеплення важлива вологість.

Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

Фотографія щеплення винограду

Також можна проводити щеплення влітку. У червні живці, оновивши зрізи, ставляться в банку з водою на дні. Наклюнулися нирки-знову банку в холодильник, для загартування і уповільнення зростання нирок в держаку. Через кілька днів це дістається з холоду, проводиться щеплення. Кущі — підщепи обрізаються навесні по торішньої лозі, куди буде прищеплюватися новий сорт.

Головним моментом літнього щеплення є нерівноцінність швидкості сокоруху підщепи і прищепи. Завдяки цьому буде забезпечено хороше зрощення. Не можна робити операцію по щепленню в жарку або прохолодну погоду. Оптимальна температура зрощення від 15 до 35 градусів.але менш трудовитратно прищеплювати перед початком сокоруху, навесні.

Як прищепити виноград

Зрощення відбувається за рахунок утворення нових клітин між тканиною прищепи і підщепи.  держак для щеплення беремо місцем майбутнього щеплення від себе, обрізаємо відразу над верхньою ниркою. Відступивши 4-5 сантиметри нижче нирки, надрізати у напрямку від себе гострим клиночком на 2-3 сантиметри з двох сторін. Неприпустимо, щоб клин вийшов увігнутим – щеплення не зростеться. Після чого, загортаємо держак в мокру ганчірку, щоб не висох.

Далі готуємо лозу-підщепу. Зрізаємо місце майбутнього щеплення вище на 4-5 сантиметри рівня останньої нирки. Розрізаємо уздовж більшого діаметра овалу зрізу лози. Глибина зрізу повинна збігатися з довгою клина живця.

Взявши держак, щільно всаджуємо клин в розріз лози. Нирка підщепи з ниркою прищепи повинні «дивитися» в різні боки. Обмотуємо місце зрощення або ізоляційною стрічкою, або еластичним бинтом. До початку сокоруху краще додатково укрити щеплення, обернувши газетою або щільним світлонепроникним речовиною.

відео про терміни щеплення винограду

Літнє щеплення здійснюється в теплу і вологу погоду. Робимо все те ж, що при весняному щепленні. Тільки обмотувати місце зрощення слід вологою тканиною. Потім щеплення вкривається поліетиленовим пакетом, зав’язуємо його нижче місця зрощення. Все це обертається щільним шаром паперу, щоб сонячні промені не спалили парник на місці зрощення.

Стежимо за вологістю середовища. Якщо на пакеті немає конденсату, розгортаємо пакет, змочуємо тканину, закриваємо пакет заново. Коли нирка живця-прищепи розпуститься, піде в зростання, знімаємо папір, обрізаємо пакет над нею. Обв’язуємо поліетиленом вище і нижче місця зрощення щеплення. Коли з щепленого живця вже будуть рости потужні пагони, це стане сигналом того, що щеплення пройшло успішно. Знімаємо пакет, вологий обмотуючий матеріал. Однак перший рік щеплення потрібно ретельно берегти від можливого обламування за місцем зрощення.

Щеплення винограду як спосіб профілактики хвороб і стимулювання плодоношення і коли потрібно прищепити виноград від страшних хвороб

Фото щеплення винограду