Корисні властивості бобів і правила їх вживання в їжу

3

На думку дієтологів, боби в обов’язковому порядку повинні бути включені в харчовий раціон здорової людини. У них міститься величезна кількість рослинного білка, тому ними цілком можна замінити м’ясо і харчові волокна, які нормалізують травлення і сприяють кращій засвоюваності їжі. Особливо корисними вважаються маш боби, до складу яких входить 18 амінокислот, вітаміни, мінерали, мікро — і макроелементи. Про них і піде мова в нашій статті.

Склад і корисні властивості

Батьківщиною маш бобів вважається індія. Але включені вони в національну кухню багатьох країн сходу. Причому використовують їх не тільки в кулінарних цілях, але і в лікувальних, і в косметологічних. Незважаючи на те, що вони вважаються вельми калорійним продуктом, їх включають до складу лікувальних дієт. Дивно, але маш боби сприяють схудненню і чудово очищають організм від шлаків, а також виводять з нього зайву рідину, попереджаючи появу набряків. Більш того, вони добре втамовують голод, не допускаючи переїдання, за що цінується спаржа та інші городні культури, в яких корисною буває навіть бадилля.

Корисні властивості бобів і правила їх вживання в їжу

Дивно, але маш боби сприяють схудненню і чудово очищають організм від шлаків

Корисні властивості бобів були відомі ще древнім китайським і індійським лікарям. Використовують їх у своїй практиці і російські дієтологи. Їх зрілі плоди при регулярному вживанні надають загальнозміцнюючу дію на весь організм – нормалізують артеріальний тиск, покращують роботу серця, зміцнюють судини, виводять «поганий» холестерин, знижують рівень цукру в крові, а також попереджають появу онкологічних новоутворень.

Не менш корисними є і їх проростки, які:

  • роблять благотворний вплив на роботу головного мозку;
  • покращують концентрацію уваги і пам’ять;
  • відновлюють гостроту зору;
  • підвищують опірність організму хвороботворним вірусам і бактеріям;
  • нормалізують ниркову функцію;
  • зміцнюють кісткові тканини.

Вживати в їжу проростки маш бобів рекомендується всім жінкам «ягідного» віку. Вони нормалізують гормональний фон під час менопаузи і сприяють зниженню гостроти проявів клімактеричного синдрому. Крім того, налягати на них потрібно і в розпал сезонних застуд – вони допомагають швидше позбутися від риніту та інших інфекційно-запальних уражень верхніх дихальних шляхів. Завдяки цьому вони показані людям, що страждають астмою і алергією. Бадилля бобів стане відмінним добривом для квітника.

відео про те, як правильно готувати бобові культури і як часто їх можна їсти

Цю городню культуру дозволено включати в харчовий раціон дітей старше 3 років, літніх людей і видужуючих хворих. На відміну від інших бобових вони містять мінімальну кількість олігосахаридів, що викликають метеоризм і добре засвоюються організмом.  а ще вони благотворно впливають на стан нашої шкіри. При регулярному вживанні маш бобів вона стає гладкою і підтягнутою, а вікові зміни на ній стають мало помітними.

Користь пророщених плодів

Незважаючи на те, що корисними властивостями володіють всі бобові культури, пророщений маш – це справжнє джерело вітамінів та інших поживних речовин. І російські дієтологи це підкреслюють. Справа в тому, що в процесі проростання плодів відбувається природне розщеплення містяться в них поживних речовин, що забезпечує легку засвоюваність і швидку насичуваність при їх вживанні.

Корисні властивості бобів і правила їх вживання в їжу

Пророщений маш-це справжнє джерело вітамінів та інших поживних речовин

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Корисні властивості бобів і правила їх вживання в їжу

Ця бобова культура легко і швидко проростає в домашніх умовах. Для цього, потрібно ретельно перебрати плоди, видаливши з них все зайве, що залишила бадилля, залити на ніч холодною водою, вдень – ще раз промити і укласти в спеціально підготовлену для цього ємність, а потім – накрити вологою марлею. Перші паростки здадуться вже до вечора, а після того, як їх довжина досягне 1 см, вони вже стануть придатними до вживання. На смак вони нагадують молодий зелений горошок-соковиті, солодкі і ніжні. У холодильнику їх можна зберігати до 5 днів, обов’язково промиваючи їх перед вживанням в їжу. Їсти їх можна окремо, а можна додавати в салати, соуси, маринади і другі страви безпосередньо перед подачею на стіл.

Незважаючи на те, що пророщені маш боби не такі популярні в нашій країні, як, наприклад, листовий і черешковий селера, вони мають повне право зайняти почесне місце на вашому столі і наситити всю сім’ю, заповнивши запаси організму в корисних і поживних мікроелементах. Їх можна вирощувати і на присадибній ділянці, після збирання врожаю їх бадилля стане відмінним добривом для квітника.

Протипоказання

Величезна кількість корисних властивостей, якими наділені чорні боби, роблять їх придатними для включення до складу найрізноманітніших, в тому числі, і лікувальних дієт. Але це за умови, що виключені протипоказання до їх вживання. Це стосується в першу чергу індивідуальної непереносимості. Вкрай рідко, але все ж боби можуть стати причиною алергічної реакції.

Крім того, їх не рекомендується їсти при недостатній перистальтиці кишечника, оскільки вони будуть перешкоджати нормальній засвоюваності їжі. І, найголовніше, ними не можна зловживати, оскільки це загрожує метеоризмом та іншими диспепсичними розладами.

Корисні властивості бобів і правила їх вживання в їжу

Все добре в міру, це правило стосується і цих бобових культур

Все добре в міру, це правило стосується і цих бобових культур. Починати їх вживання потрібно з обережністю, малими дозами, поступово збільшуючи їх до порційної норми.

Зберігання і вживання в їжу

Користь квасолі і маш бобів – очевидна. Але для того, щоб їх плоди не втратили свої початкові властивості, їх потрібно правильно зберігати в темному і прохолодному місці.  використовувати для цього потрібно будь-яку суху, щільно закривається ємність, куди складати чорні боби, попередньо перебравши їх від сторонніх домішок, якими може бути і бадилля.

Перед приготуванням їх рекомендується залити на ніч водою, а під час варіння, час від часу, знімати піну і прибирати спливаючу шкірку. Варити їх потрібно на повільному вогні досить довго – поки вони не стануть м’якими і розваристими. Відмінно поєднуються боби з овочами, злаками і рядом спецій.

ролик про замороженої стручкової квасолі і її корисні властивості

Що стосується національних страв, то з цього виду бобів можна приготувати:

  • національний китайський суп;
  • класичне індійське блюдо кічаді;
  • індійський суп пюре дав і багато іншого.