Користь квасолі червоної, білої, зеленої стручкової і спаржевої

97

Страви з квасолі смачні і дуже поживні — навіть невеликі порції добре насичують, допомагаючи відновлювати сили після важкої фізичної праці. Але не тільки за смак і поживність цінується квасоля, корисні властивості її широко застосовуються в народній медицині для зцілення від різних хвороб і для загального оздоровлення організму.

Чим корисна квасоля зернова: червона і біла

Всі корисні властивості квасолі, як зернової, так і стручкової ми детально розглянемо нижче. Однак слід відразу зазначити, що в деяких випадках слід з обережністю вживати квасолю — користь і шкода цієї бобової культури багато в чому залежить від способу її приготування.

Так, сиру квасолю в їжу вживати категорично не рекомендується, так як вона містить в собі токсичні речовини, що руйнуються в процесі термічної обробки. Перед варінням обов’язково добре вимочіть квасоля, інакше вона викличе підвищене газоутворення в кишечнику. Варто з обережністю ставитися до страв з квасолі тим, хто страждає виразкою шлунка, панкреатитом, холециститом, нефритом, подагрою, гастритом з підвищеною кислотністю. При наявності перерахованих захворювань підійде стручкова квасоля, користь якої настільки ж велика, як зернової квасолі, але стручки вважаються більш дієтичною їжею і засвоюються краще.

Користь квасолі червоної, білої, зеленої стручкової і спаржевої

Варто з обережністю ставитися до страв з квасолі тим, хто страждає виразкою шлунка

В першу чергу, зернова квасоля цінується за підвищений вміст білка, засвоюваного організмом на 75%. Зерна квасолі легко можуть замінити рибу і м’ясо, при цьому не навантажуючи організм тваринним жиром, що дуже важливо для всіх, кого турбує стрункість власної фігури. Користь квасолі як дієтичного продукту полягає ще і в тому, що вона багата клітковиною, що забезпечує відчуття ситості на довгий час. До того ж, клітковина виводить шкідливі токсини з організму, захищає від появи злоякісних пухлин і стабілізує цукор в крові. До складу квасолі входять найважливіші вітаміни а, с, в1, в2, в6, е, рр, цинк, мідь, калій, йод, залізо, сірка, магній, а також амінокислоти лізин, аргінін, метіонін, тирозин. Завдяки такому складу квасоля:

  • благотворно впливає на імунну систему;
  • збільшує опірність інфекціям;
  • має ранозагоювальні властивості;
  • регулює обмін речовин;
  • позитивно діє на нервову систему;
  • допомагає утворенню еритроцитів;
  • сприяє виведенню каменів з жовчного міхура і нирок;
  • покращує роботу сечостатевої системи;
  • усуває запальні процеси в печінці;
  • позитивно впливає на діяльність шлунка;
  • перешкоджає появі зубних відкладень.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Користь квасолі червоної, білої, зеленої стручкової і спаржевої

відео про користь і шкоду квасолі

Кишкові інфекції, хвороби бронхів, ревматизм – при цих захворюваннях особливо рекомендується червона квасоля, корисні властивості її вище, ніж у інших сортів квасолі. Неймовірна кількість антиоксидантів, що зберігають молодість, підвищений вміст заліза, крохмалю і вітаміну в6, що поліпшує стан шкіри, — ось чим корисна червона квасоля. Однак майте на увазі, що серед своїх «родичів» іншого забарвлення самої отруйної вважається саме червона квасоля – користь її буде безперечною тільки після тривалого вимочування. Червону квасолю слід вимочувати не менше десяти годин, а потім варити на повільному вогні від двох годин і більше. На окрему увагу заслуговує і біла квасоля: корисні властивості її полягають в підвищеному вмісті магнію, клітковини і фолієвої кислоти. Тим, хто мучиться від постійних запорів, вживання білої квасолі буде особливо корисно.

Спаржева і стручкова квасоля — корисні властивості

Все більшої популярності серед російських господинь набирає зелена квасоля, користь якої полягає у виключно низькій калорійності (близько 30 ккал на 100 г). Зеленою у нас називають спаржеву і стручкову квасолю, хоча насправді це різні види бобової культури. Розглянемо докладніше, чим корисна зелена квасоля спаржева і стручкова.

Користь квасолі червоної, білої, зеленої стручкової і спаржевої

Все більшої популярності серед російських господинь набирає зелена квасоля

Спаржева квасоля (корисні властивості її особливо актуальні для тих, хто мучиться від каменів у нирках) відрізняється тонкими і прямими стручками, більш ніжним смаком і високим вмістом білка. У їжу вживаються як стручки, так і зерна квасолі спаржевої – користь залишається незмінною в обох варіантах. Стручки спаржевої квасолі дуже швидко готуються, добре засвоюються і можуть вживатися в їжу при будь-якій дієті, завдяки своїй низькокалорійності і високому вмісту вітамінів. Чим корисна спаржева квасоля? вона прекрасно виводить з організму надлишки солей (звичайно, якщо готувати без приправ і солити зовсім небагато), розвантажує серцево-судинну систему, виводить зайву рідину за рахунок сприятливого співвідношення натрію і калію. Аргінін, що міститься в спаржевої квасолі, схожий за своєю дією з інсуліном, тому страви з спаржевої квасолі прекрасно підходять діабетикам.

відео про користь стручкової квасолі

У стручкової квасолі стручки майже плоскі, вони товстіші і коротші, ніж у спаржевої. Забарвлення стручків буває жовтої або світло-зеленої, але на смак і на корисні властивості квасолі стручкової це майже не впливає. Молоді стручки наповнені вітамінами е, с і а, які помітно покращують стан шкіри, надаючи їй більш молодий, свіжий вигляд. Користь стручків квасолі має велике значення для вагітних жінок – страви із зелених стручків допомагають впоратися з нервозністю, тривожністю, перепадами настрою. Крім того, для майбутніх мам користь стручкової квасолі полягає ще й в тому, що в ній міститься чимала кількість фолієвої кислоти і заліза.