Кенігсберг-томат з високими стандартами

114

Завдяки аграрним технологіям стало можливо вирощувати, отже, і споживати томати круглий рік, але у сортів відкритого грунту поки зберігається перевага в смаку. Сорт кенігсберг вбирає жар літнього сонця і свіжість вітру, щоб потім віддавати їх через ароматні яскраво-червоні плоди.

Зміст

  • Історія вирощування томатів кенігсберг

    • Відео: дозрівають плоди сорту кенігсберг
  • Опис сорту
  • Характеристика сорту
  • Вирощування сорту томатів кенігсберг

    • Вирощування розсади
    • Висадка розсади у відкритий грунт і догляд за нею
    • Обробки і підгодівлі рослин

      • Відео: полив і підгодівля томатів
    • Як збирати насіння
  • Відгуки городників

Історія вирощування томатів кенігсберг

Ім’я володимира миколайовича дедерко відомо не тільки професіоналам, а й овочівникам-любителям. Завдяки йому і невеликому колу однодумців з’явилися помідори сибірської селекції, більше восьми десятків з яких включені в держреєстр. Томат кенігсберг був серед перших сортів, представлених сибірським вченим, він з’явився на початку нинішнього століття. У 2005 р. Внесений до держреєстру з рекомендацією вирощувати у відкритому грунті на дачних ділянках, в особистих підсобних і дрібних фермерських господарствах.

Відео: дозрівають плоди сорту кенігсберг

Опис сорту

Рослини високі, пагони можуть доходити до двох метрів. Листя великі, пофарбовані в світло-зелений колір. Квітки жовті, зібрані в прості суцвіття по 5-7 штук. Плодоніжка з зчленуванням. Перша плодова кисть закладається над дванадцятим листом, а в подальшому кисті розташовуються на пагоні через кожні три листа.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Плодоніжка з зчленуванням тримає циліндричні плоди томата кенігсберг

Плоди довгасті, циліндричні, витягнуті у верхівки. Незрілі томати світло-зеленого кольору, а стиглі насичено-червоні. Поверхня плодів гладка. М’якоть м’ясиста, соковита, солодкувата, дуже смачна. У плодах не більше трьох-чотирьох насіннєвих гнізд. Середня вага плодів коливається в межах 155-230 г.окремі екземпляри доходять до 300 г. Томати цього сорту використовуються в свіжому вигляді, при приготуванні салатів і підлив, а також в заготовках. Відрізняються хорошою транспортабельністю і лежкістю.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Через м’ясисту соковиту м’якоть томати сорту кенігсберг приємні і в свіжому вигляді, і в заготовках

Для лечо і томатного пюре плоди кенігсберга дуже зручні. Вони не сильно уварюються при консервуванні через щільної м’якоті, зберігаючи відмінний смак. М’ясисті солодкі томати обумовлюють також винятковий смак засолок або маринадів. Потрібно тільки підібрати приблизно однакові за розміром і ступенем зрілості помідори в кожну банку. Якщо вирощується ще й томат кенігсберг золотий, то плоди його красиво «грають» поруч з червоним, додаючи нові відтінки смаку.

У сорту кенігсберг є багато різновидів. За кольором відрізняють: червоний, золотий, рожевий, смугастий. Виведені серцеподібні форми. У держреєстрі як сорт фігурує тільки кенігсберг з червоними плодами.

Характеристика сорту

Середньостиглий сорт з індетермінантним типом росту. Потребує обов’язкової підв’язки і формуванні кущів. Неболезненный, жаростійкий. Добре росте навіть при недостатньому поливі. Залежно від кліматичних особливостей регіону, умов вирощування та догляду врожайність томатів може бути 4,6–20,0 кг/м2.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Високі кущі томата сорту кенігсберг можна підв’язувати до дерев’яних опор

Вирощування сорту томатів кенігсберг

Ці помідори призначені для культивування у відкритому грунті, але багато городників з успіхом ростять їх і в теплицях. Вся справа в індетермінантному типі росту, що дозволяє довше збирати урожай з рослин. Тому формування кущів томатів сорту кенігсберг для відкритого і захищеного грунту трохи відрізняється.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Тривалість терміну плодоношення томатів в захищеному грунту більше, тому зростання обмежують тільки після сьомої плодової кисті

Оскільки в теплицях термін життя томатів довгий, то залишають по сім плодових кистей на кожному пагоні. У відкритому грунті через коротке літа рослині більше п’яти кистей не доносити, тому і зберігають менше суцвіть на кущі.

Вирощування розсади

Вирощування цього сорту не відрізняється складністю. Використовують розсадний спосіб, висіваючи насіння томата в березні.

Розсаду отримують так:

  1. торф’яні склянки або розсадні касети, заповнені живильним грунтом, проливають розчином фітоспорін.
    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    Грунт можна купити в магазині або приготувати самостійно: прожарити в духовці землю з городу і додати 100 г золи, 600 г торфу і 1 кг крупнозернистого піску на відро грунту

  2. висаджують насіння по одному-два на глибину 1-1,5 см і засипають грунтом.
    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    У кожну касету садять по 1-2 насінини

  3. стаканчики накривають поліетиленовою плівкою або прозорим пластиком для зменшення випаровування вологи і створення парникового ефекту.
    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    Після посадки насіння ємність накривають плівкою для створення парникового ефекту

  4. прибирають в тепле місце, забезпечивши температуру повітря не нижче 23-25 °c. Стежать, щоб грунт не пересохла.
  5. після появи перших сходів укриття прибирають, склянки з розсадою переносять на освітлене місце (при необхідності досвічують фітолампами), при цьому температуру знижують до 18 °c.
    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    Розсаду пересаджують у відкритий грунт, коли на рослинах з’являться 3-5 справжніх листків

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Кенігсберг-томат з високими стандартами

Приблизно через 60-70 днів після посіву розсаду можна висаджувати в грунт. За два тижні до цієї рослини починають гартувати, поступово привчаючи до більш низьких температур. Спочатку тримають під відкритим вікном, постійно збільшуючи тривалість впливу свіжого повітря, потім виносять на балкон або у двір.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Приблизно за два тижні до висадки розсаду томата починають гартувати, виносячи горщики на відкрите повітря або балкон

Висадка розсади у відкритий грунт і догляд за нею

Для росту і розвитку сорту потрібно достатньо місця, тому лунки розташовують на відстані 45-50 см, залишаючи між рядами до 80-90 см для зручності обробок і хорошою аерації. Кущі у відкритому грунті розташовують з півночі на південь, забезпечуючи їх рівномірну освітленість протягом дня. Опору закріплюють в лунках відразу ж, щоб потім не травмувати коріння.

Поки саджанці невеликі, грунт розпушують, знищують бур’яни. Мульчують грунт свіжоскошеною травою, що не дозволяє волозі швидко випаруватися, підтримує поверхню грунту в пухкому стані.

Полив рясний. Найзручніше давати воду по канавках, бажано, не рідше одного разу на 7-8 днів. Сорт, звичайно, жаростійкий, але нерегулярний нерівний полив призводить до розтріскування плодів.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Крапельний полив забезпечить безперебійне зволоження грядок і дозволить економно використовувати воду

Після закладки першої плодової кисті все листя і пасинки під нею прибирають, так сили рослини направляються на формування врожаю. З появою кожної нової квіткової кисті нижнє листя видаляють.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Пасинки відрізають ножицями або акуратно відщипують нігтем

Пасинкувати томати рекомендується вранці, приблизно з 9 до 11, після чого грунт злегка зволожують.

Перші помідори збирають на 110-115-й день. Віддача плодів дружна, що важливо для господинь в пору заготовок.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Дружна віддача врожаю-цінна якість в пору заготовок

Обробки і підгодівлі рослин

Деякі дачники звертають увагу на те, що в теплицях плоди уражаються вершинною гниллю. Як правило, це результат нестачі калію в грунті. Щоб уникнути подібних проблем, рекомендується кожну лунку при посадці заправляти золою, вносячи приблизно літрову банку під кущ.

Кенігсберг-томат з високими стандартами

Темно-сірі або коричневі плями на вершині плоду-ознака ураження вершинною гниллю

Зараз багато дачники дотримуються принципів» зеленого » землеробства. Якщо немає бажання давати мінеральні добрива, можна підгодувати рослини настоєм гнойової рідини. Для цього коров’як в бочці розводять водою в співвідношенні 1: 10, залишають на 2-3 дні і вносять по 200-300 мл під корінь. Добре збалансований склад добрив і мікроелементів рослинам забезпечений. Як і в будь-якій справі, тут потрібно не перестаратися, щоб томати не стали «жирувати». Однією-двох таких підгодівлі при вирощуванні у відкритому грунті цілком достатньо.

Для попередження хвороб досвідчені дачники практикують почергові обприскування йодом, марганцівкою і содою.

Приготування розчинів не дуже складно:

  1. спочатку 6-10 крапель розчину йодистого калію додають на 10 л води і проливають все посадки томата.
  2. наступна обробка слабким розчином перманганату калію (марганцівки). Спочатку чайну ложку кристалів марганцівки розчиняють в невеликому обсязі води, а потім додають у велику ємність з водою, доводячи розчин до рожевого кольору. Перманганат калію є джерелом активних форм кисню і постачальником калію і марганцю для рослин. Розчин потрібно використовувати відразу для максимальної ефективності.
  3. содовий розчин отримують розведенням 2 столових ложок харчової соди в 10 л води.
    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    Обприскувати рослини потрібно ввечері, щоб уникнути сонячних опіків

    Ринку і пристрастей постачальників, часто від вподобаних сортів отримують власні насіння. Однак деякі городники нарікають, що при посіві свого посадкового матеріалу від томатів кенігсберг не вдається відтворити урожай першого року, коли використовувалися насіння від виробника. Не варто забувати, що при отриманні власного насіння потрібно:

    • не обробляти ніякими стимуляторами росту кущі з плодами-донорами насіннєвого матеріалу.
    • заздалегідь відібрати найздоровіший міцний кущ.
    • вибрати середній помідор з другої кисті при тепличному вирощуванні або з нижньої кисті у відкритому грунті. Розмір і форма плоду повинні відповідати стандарту сорту.

    Навіть при дотриманні всіх цих умов не завжди є впевненість, що зовнішні обставини (комахи-запилювачі, сусідні сорти, вітер) не перетворили ваш улюблений сорт в спонтанний гібрид. Насіння отримують таким чином:

    1. збирають плоди бурими і доводять в теплі.
    2. промивають томати, розрізають поперек і видавлюють насіння з соком в окрему тару, накривають чистою марлею і залишають в темному теплому місці для зброджування. Це робиться для того, щоб позбутися від інгібіторів, що пригнічують схожість насіння.
      Кенігсберг-томат з високими стандартами

      При 25 °c бродіння почнеться через день, при більш низьких температурах — пізніше

    3. після того як посуд з видавленим соком простоїть 2-3 дні, з’являються ознаки бродіння: вміст покривається плівкою, сік стає світліше, насіння осідають. Відразу ж потрібно додати в посуд холодну воду, розмішати, злити воду і кілька разів повторити процедуру, щоб позбавити насіння від захисної плівки.
    4. після цього відокремлюють недостиглі, порожні насіння від якісних. В 1 склянці води розчиняють 0,5 чайної ложки кухонної солі. Розмішують і опускають туди насіння. Порожні спливають, а повні опускаються на дно. Все спливли насіння відбраковують.
    5. рідина зливають. Решта насіння знову промивають водою, розстеляють тонким шаром на паперовій серветці або чистій ганчірочці для просушування. Періодично ворушать, щоб не склеїлися і добре просушилися.
    6. зберігають в підписаних паперових пакетах в сухому прохолодному місці не довше 5-6 років, інакше насіння втратять схожість.

    Кенігсберг-томат з високими стандартами

    Відмінний смак забезпечує сорту томата кенігсберг постійних шанувальників серед фермерів і дачників

    Відгуки городників

    Сорти томатів » кенігсберг «(червоні) і» золотий кенігсберг » я висаджую на своєму городі вже кілька років поспіль. Ніяких проблем з вирощуванням розсади і надалі з дорослими рослинами у мене не виникало. Догляд за цими томатами абсолютно такий же, як і за всіма іншими сортами.

    … Існують сорти з більшою врожайністю. Але особисто мені вистачило того, що виросло з надлишком. А ось смакові якості плодів-відмінні. Порадувало ще й те, що плоди одного розміру і дозрівають досить дружно, що важливо для консервації. У банку» золотий кенігсберг » разом зі своїм червоним побратимом виглядає дуже ошатно. При засолюванні помідори не розповзаються, їх можна різати ножем. Тепер завжди висаджую на городі цей сорт.

    Beautyberry.

    Https://otzovik.com/review_2990109.html

    Садимо кенігси років 5 це точно. Розсада за зовнішнім виглядом поступається ін. Сортам, та й тоненька дуже, але помідори великі, красиві. Цього року ще додали золотий-найсмачніші! вже я-то толк в помідорах знаю. Завжди вирощуємо в ог, і нічим не обробляю.

    Наталія. Тамбов.

    Http://www.tomat-pomidor.com/2011/01/%d0%ba%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b3%d1%81%d0%b1%d0%b5%d1%80%d0%b3 /

    Мене в цьому році кенігсберг розчарував. На кущі погано зав’язалися перші кисті. На них по дві-три помідоріни. Другі кисті викинув зовсім високо-та й там по три штуки зав’язано. Але у мене, можливо, причина в тому, що в цьому році насіння свої, зібрані. Коли садила насінням від біотехніки — були казка що за томати! достигали вони одними з останніх, м’ясисті, солодкі, на кущі багато! я прям закохалася в цей сорт. А в цьому році видерти їх все хочеться, помідорів мало і на смак і розмір незрозумілі.

    Апельсинка. Дача в чеховський р-он м. О.

    Http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=52420&pid=914076& mode=threaded&start= # entry914076

    З 20 кущів тільки 5 показують торішній результат. На інших дуже багато плодів, але дрібні. Садив порівну, 10 червоних і 10 жовтих, в результаті жовтих тільки два. Насіння свої . Ps таких потужних рослин в минулому році не було.товщина стебел як у соняшників. Напевно перегодував?

    Kaluk. Санкт-петербург.

    Http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=52420&pid=914091&mode=threaded&start=#entry914091

    Купила на ринку вподобані помідори. Пару років тому тут визначили їх як кенігсберг червоний. Саджу сім років своїми насінням. Кращого сорту червоного у мене поки немає.

    Galli. Дача в підмосков’ї

    Http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=52420&pid=973051& mode=threaded&start= # entry973051

    Так, про цей же сорт, мені смак дуже сподобався. У мене були і червоні і жовті кенігсберги. Жовтий кенігсберг смачніше, як на мене. Він не такий солодкий, як хурма, наприклад, важко описати смак. Бачте, у всіх погодні умови різні, і взагалі умови. Та й смаки у нас у всіх різні. Посію і в цьому році, в сенсі навесні.

    Caty_l. Київ

    Https://www.asienda.ru/post/21930/