10 кращих врожайних і зимостійких сортів солодкоплідних горобин

3

На старогерманском горобину називали «раудніан», що буквально означає «стає червоною». Мабуть, німецькі племена мали на увазі листя і ягоди дерева, червоніють восени.

Який смак у ягід садової солодкоплідної горобини?

Але перш ніж приступити до вибору солодких сортів, давайте з’ясуємо, що горобина — це далеко не така солодка десертна ягода, як смородина.

Смак плодової горобини швидше злегка гіркуватий і терпкий. У сирому вигляді горобина їстівна, але багато не з’їси, так що ягоди горобини найчастіше готують. На щастя, приготування ягід, їх сушка і навіть заморожування (в деякій мірі) робить горобинові кислоти нешкідливими. До речі, ягоди горобини повинні бути підсолоджені першими заморозками. Або ви можете підсолодити ягоди, помістивши їх в морозильну камеру.

Ягоди горобини можна сушити, заморожувати і варити

Користь ягід садової солодкоплідної горобини

Ягоди горобини дуже корисні. Їх відрізняють високий вміст вітамінів а і с, а також інших корисних для здоров’я речовин, таких як пектин, яблучна кислота, поліфенольні сполуки, флавоноли, антоціани, включаючи рутин і кверцетин.

Це, ймовірно, пояснює, чому ягоди горобини хвалять за їх антиоксидантні протизапальні властивості і приписують все: від допомоги в зміцненні імунної системи, зміцненні дихальної системи, поліпшенні травлення і зниження ризику розвитку різних бактеріальних інфекцій.

10 кращих плодових сортів солодкоплідної горобини

Два відмінних сорти горобини на думку наталія миколаївна савельєва, д. Б. Н. І науковий співробітник фгбну ім. І.в. Мічуріна.

1. Плодова горобина сорту казкова

Середньостиглий сорт солодкоплідної садової горобини.

Дерево висотою до 10 м з високою зимостійкістю і стійкістю до хвороб і шкідників.

Плоди у горобини казкова великі, кисло-солодкі, оранжево-червоні. Урожайність сорту висока.

Сорт горобини казкова

2. Плодова горобина сорт вогник

Сіянець горобини невеженской, сорт включений в держреєстр по російській федерації.

Сорт горобини вогник раннеосеннего терміну дозрівання.

Дерево середньоросле. Плоди 1,5 г, червоно-помаранчеві, дуже соковиті, кисло-солодкі зі слабким ароматом.

Сорт зимостійкий.

Сорт солодкої горобини вогник

3. Плодова горобина сорту лікерна

Сорт горобини лікерна отриманий і.в. Мічуріним від схрещування горобини звичайної з аронією чорноплідної.

Детальніше про гібриди горобини з аронією читайте в нашому матеріалі про сорбаронію>>>

Дерево висотою 3-4 м з розрідженою кроною, цвіте рожевими квітками в суцвіттях до 10 см в діаметрі.

Плоди великі, масою до 2 г, майже чорні, з темнофарбованим соком (схожі на плоди аронії). М’якоть оранжево-червона, соковита, солодка, практично без терпкості.

Сорт горобини лікерна частково самоплоден, перехресне запилення з іншими горобинами значно підвищує врожайність.

4. Плодова горобина гранат

Гранат горобина отримана від схрещування горобини звичайної з глодом великоплідним в 1925 році.

Дерево до 4 м заввишки. Плоди дуже великі, бордового кольору, кисло-солодкі.

Горобина гранат дуже зимостійка і самоплодная культура.

Горобина гранатна

5. Плодова горобина мічурінська десертна

Гібрид горобини лікерної і мушмули німецької (mespilus germanica) в 1926 р

Деревце висотою до 2-3 м з широкою кроною. Плоди середньої величини, темно-червоні.

Плодова горобина мічурінська десертна зимостійка, рано вступає в пору плодоношення.

6. Плодова горобина сорт бурка

Горобина сорту бурка отримана в 1918 році від схрещування горобини альпійської зі звичайною.

Невелике деревце або чагарник, до 1,5-2 м заввишки. Ягоди середньої величини, червоно-бурі.

7. Плодова горобина сорт бусинка

Горобина звичайна сорт бусинка виведена у всеросійському нді генетики і селекції плодових культур в 1986 році. У 1986 році сорт був включений до державного реєстру.

Ягоди масою 0,65 г, дуже соковиті, за смаком нагадують журавлину, але без їдкої кислоти. Деревовысотой до 3 с при діаметрі крони до 2 м.

Сорт морозостійкий і відрізняється рясним урожаєм.

8. Плодова горобина сорт вефед

Один з кращих солодкоплідних сортів садової горобини, отриманий від невежинської.

Сорт горобини вефед відрізняється високою зимостійкістю і врожайністю — до 75 кг плодів з рослини (при середній 20-25 кг з дерева)! плоди жовто-рожеві. Дерево висотою до 3 м.

9. Плодова горобина сорт сорбінка

Горобина звичайна сорбінка-сорт, отриманий у всеросійському нді генетики і селекції плодових рослин ім. І.в. Мічуріна.

Сорт горобини сорбінка зимостійкий і урожайний. Плоди великі (масою 2-2,4 г), червоні з помітною жовтизною.

10. Плодова горобина сорт титан

Сіянець горобини звичайної від запилення сумішшю пилку груші і краснолистной яблуні. Горобина титан отримана у всеросійському нді генетики і селекції плодових рослин ім. І.в. Мічуріна.

Ягоди горобини сорту титан середньої величини, бордові, кисло-солодкі. У плодах високий вміст вітаміну с.

Горобина титан відрізняється високою зимостійкістю і врожайністю.

+1. Плодова горобина невежінская

Різновид горобини звичайної.

Зовні мало чим відрізняється від звичайної горобини. Ягоди дрібні, червоні, терпкі і гіркуваті на смак. За вітамінності та вмісту вітаміну с невігласська горобина може зрівнятися з чорною смородиною.

Рецепти з ягодами солодкоплідної горобини

Горобинова настоянка – напій, відомий багатьом. Також з ягід горобини на русі робили цукерки. Але якщо в росії горобина – це в основному напої та солодощі, то на заході її активно використовують в соусах і гарнірах, які подають до жирного м’яса.

Желе з плодової солодкоплідної горобини

Зі свіжих ягід горобини готують настоянку «незрівнянна горобинова». Ця настоянка товариства» н. Л.шустов і сини » – була одним з найпопулярніших спиртних напоїв в росії кінця xix століття. Її робили з невежинської горобини. Настоянку з горобини можна приготувати і самостійно: заповнити ягодами велику бутель на 2/3 обсягу, залити горілкою і поставити в темне тепле місце на три тижні, після цього процідити і розлити в пляшки.

Щоб остаточно затвердити горобиновий дух під час застілля, до настоянки або вина можна виготовити цукерки – обваляти горобину в суміші з яєчного білка, цукру і лимонного соку, а потім покрити цукровою пудрою і підсушити. З горобини вийде і відмінна пастила: ягоди треба розчавити ложкою, поставити в духовку, щоб вони розм’якшилися, протерти через сито, остудити і збити, додавши цукор (700 г на 1 кг маси); збиту масу повернути на деко, покритий папером, і висушити.

Варення з солодкоплідної горобини

Рецепти з горобиною на gastronom.ru>>>

  • як приготувати горобинове варення з ромом
  • грона червоноплідної горобини в цукрі
  • настоянка на горобині
  • та інші

Магічні властивості садової горобини

Фольклор наділив горобину магічною енергією (про що свідчить природна пентаграма в основі ягід): вони і підсилюють натхнення, інтуїцію, достаток, процвітання і захист, не кажучи вже про дарування краси і здоров’я.

Вважається, що слово горобина походить від слова руна: «сказане тихо і урочисто», «таємниця, або секретна рада». Ранні середньовічні переписувачі давньогерманського і давньоанглійського мов дають варіанти слова-helliruna, helrun, helrune, helrynegu і hellraun для позначення «чаклунки або відьми», що володіє здібностями оракула, пов’язаними з землею і духами мертвих.