Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

160

Існуючі на сьогоднішній день гібриди і сорти баклажанів настільки різноманітні за формою, розмірами і забарвленням плодів, що залишається тільки дивуватися примх природи і досягненням селекціонерів! крім звичної подовженої форми баклажанів зустрічаються також циліндричні, грушоподібні, серповидні, яйцеподібні, овальні, кулясті і навіть змієподібні плоди. За вагою баклажани різних сортів також сильно розрізняються: від невеликих стограмових плодів до важких баклажанів під два кіло.

Популярні сорти баклажанів

І якщо раніше баклажани в народі було прийнято називати «синенькими», то тепер ця назва втратила свою актуальність. Крім баклажанів звичних відтінків від світло-лілового до темно-фіолетового, у продажу почали з’являтися смугасті плоди, червоні, помаранчеві, зелені і білі.

Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

Зазвичай городники вибирають кілька сортів баклажанів з різними термінами дозрівання

За смаковими якостями вони приблизно схожі, зате уявіть, як можна прикрасити святковий стіл, використовуючи різнокольорові баклажани, — вогник, десятка і інші популярні домашні салати придбають абсолютно новий вигляд, не кажучи вже про такі страви, як фаршировані, запечені або пікантні баклажани.не дивно, що городники відчувають труднощі, вибираючи, які сорти баклажанів варто посадити на своїй ділянці. У цій статті ми розглянемо кращі сорти баклажан, що отримали поширення завдяки хорошій врожайності і можливості вирощування як в теплиці, так і у відкритому грунті.

відео про сорти баклажанів
1. Зазвичай городники вибирають кілька сортів баклажанів з різними термінами дозрівання. Але якщо ви живете в регіоні з досить прохолодним нетривалим літом, краще віддати перевагу скоростиглим сортам з невеликими плодами. Такі сорти, як чеський ранній, робін гуд і красноголовік червоний відрізняються компактними розмірами, тому їх можна висаджувати і в теплиці поруч з високорослими помідорами.

У регіонах, де літо спекотне, на грядках добре росте баклажан чорний красень, дуже популярний серед вітчизняних садівників сорт. До його переваг відноситься значна маса коричнево-фіолетових плодів (до 200 г), відмінні смакові якості, відсутність гіркоти, висока врожайність, стійкість до захворювань і придатність до тривалого зберігання. У регіонах з прохолодним кліматом чорний красень обробляється в теплицях або під плівковим укриттям.

Інший сорт, який користується любов’ю городників, — баклажан алмаз. Його темно-фіолетові плоди традиційної циліндричної форми досягають маси від 100 до 200 г і довжини до 20 см.м’якоть не гірчить і має дуже приємний ніжний смак.

Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

Баклажани сорту «алмаз»

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

Сорт альбатрос високо цінується за прекрасну врожайність і відсутність гіркоти в м’якоті синьо-фіолетових плодів укороченої грушоподібної форми. Баклажани на невисоких кущиках виходять важкими – до 450 г!

Баклажан епік f1 прекрасно підходить для обробітку на всій території росії. Плоди каплевидної форми дозрівають дуже рано (приблизно через два місяці після посадки). Баклажани сорту епік відрізняються красивим глибоким пурпурно-чорним кольором, однорідністю і гармонійними смаковими якостями. До переваг гібрида епік також відноситься висока врожайність і стійкість до поширених захворювань.

Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

Сорт баклажана «епік f1»

Серед фіолетових сортів баклажанів популярністю також користуються:

  • фіолетове диво (циліндричні плоди масою до 135 г),
  • викар (плоди укорочено-грушоподібної форми з відмінним смаком),
  • блек бьюті (чорно-фіолетові плоди з ніжною м’якоттю, вагою до 900 г),
  • банан (плоди довгі, трохи зігнутої форми, підходять для тривалого зберігання),
  • товстий пан (круглі, м’ясисті плоди з чудовим смаком, без гіркоти),
  • чорна місяць (кулясті горбисті плоди з дуже ніжною м’якоттю і м’яким смаком),
  • чеський ранній (високоврожайний сорт з плодами яйцевидної форми).

Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

З нових гібридів і сортів баклажанів варто відзначити суперпродуктивний гібрид клорінда з овальними плодами насиченого фіолетового забарвлення, що досягають маси в 1,5 кг. Заслуговує на увагу і ранньостиглий вітчизняний сорт прем’єр з овально-циліндричними красивими ліловими плодами масою 350 г.

Кращі сорти різнокольорових баклажанів

Ще недавно вважалися справжньою екзотикою білі баклажани поступово завоювали любов російських садівників завдяки своїй ніжній консистенції і дивовижному смаку. Білий баклажан майже не гірчить, на відміну від більшості фіолетових «побратимів», а смак його м’якоті нагадує печериці або навіть куряче м’ясо. До того ж, білосніжна м’якоть практично позбавлена насіння.

Вибираємо кращі сорти баклажанів від лілових до білих і зелених

Білі баклажани поступово завоювали любов російських садівників завдяки своїй ніжній консистенції

Найбільшого поширення у вітчизняних городах отримали такі сорти і гібриди баклажанів-альбіносів, як:

  • лебединий (плоди циліндричні),
  • пінг-понг (круглі плоди),
  • пелікан (плоди шаблевидної форми),
  • біле яйце (яйцеподібні баклажани з насиченим грибним смаком),
  • айсберг (овальні плоди),
  • бібо (овально-конічні баклажани, дуже врожайні і стійкі до хвороб).

баклажани жовті зустрічаються у нас вкрай рідко, хоча за смаком вони дуже схожі на звичні фіолетові сорти, і в них міститься багато каротину. Яскраво-жовті плоди овально-подовженої форми дає голландський сорт золоті яйця.

Щоб отримати баклажани зеленого кольору , можна вибрати наступні сорти: китайський зелений з округло-витягнутими плодами (у фазі біологічної стиглості вони набувають бронзово-жовтий колір), смарагдовий з красивими бочкоподібними плодами і зелененький з еліпсоподібними плодами, що мають інтенсивний грибний присмак.

відео про баклажан червоний раффлед

Цікаву забарвлення мають баклажани сорту матросик — на овальних плодах чергуються білі і бузкові смужки. Круглі ребристі баклажани rosa bianca привертають увагу рожево-лавандовим «рум’янцем» на білому тлі. Циліндричні, трохи вигнуті баклажани сорту рожевий фламінго пофарбовані в приємний рожево-ліловий колір, як і бочкоподібні плоди сорту отелло. Помаранчевим кольором відрізняються баклажани сортів туркиш оранж, а сорт японський червоний володіє насиченою червоним забарвленням.