На відміну від інших овочів, цибуля додається практично в кожне перше і друге блюдо-їжа при цьому набуває більш насичений смак і апетитний аромат. До того ж цілющі властивості цибулі сприятливо впливають на організм, оберігаючи від вірусних та інфекційних захворювань і допомагаючи впоратися з самими різними хворобами.
Вступне слово
Про користь цибулі знають всі, адже цю овочеву культуру стародавні лікарі прописували для лікування недуг чотири тисячоліття тому, і зараз цибульні настої, компреси, суміші і сік успішно застосовують в народній медицині. Однак далеко не всі знають про те, які вітаміни в цибулі містяться, інакше цей унікальний овоч був присутній би на кожному столі щодня в якості профілактичного засобу для загального оздоровлення організму.
Далеко не всі знають про те, які вітаміни в цибулі містяться
1. До складу цибулі входять наступні поживні речовини і вітаміни:
- цукру (полісахарид інулін, фруктоза, глюкоза),
- флаваноїди,
- сапоніни,
- пектини,
- кварцетин,
- калій,
- фосфор,
- залізо,
- фтор,
- цинк,
- йод,
- ефірні олії,
- органічні кислоти,
- вітаміни е, с (більше, ніж в апельсинах), групи в.
відео про корисні властивості цибулі
Гострий запах і смак цибулі обумовлений ефірними маслами (аллицинами) з високим вмістом сірки. Летюча частина ефірних масел, іменована фітонцидами, має потужну антисептичну властивість. Досить покласти в кімнаті розрізану цибулину, щоб фітонциди знищили більшу частину найпростіших, бактерій, мікроскопічних грибів та інфекцій в приміщенні.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Залізо, що міститься в цибулі, сприяє лікуванню анемії; мінеральні солі нормалізують водно-сольовий обмін в організмі; калій благотворно впливає на серцево-судинну систему, цинк зміцнює нігті і волосся, кверцетин перешкоджає розвитку ракових пухлин. Вітаміни в цибулі позитивно впливають на роботу печінки і щитовидної залози, підвищують імунітет і підтримують організм в тонусі.
Чим корисний лук, і як його застосовувати
Цибуля володіє наступними цілющими властивостями: антибактеріальними, протиглистовими, сечогінними, протиопіковими, протизапальними, кровотворними, відхаркувальними і загальнозміцнюючими.
Залізо, що міститься в цибулі, сприяє лікуванню анемії
Крім того, щоденне вживання цибулі в їжу :
- нормалізує травлення;
- в осінньо-зимовий і зимово-весняний період вбереже від застуди, грипу та інших вірусних захворювань;
- природним чином знизить тиск і рівень холестерину в крові;
- зменшить ймовірність серцевих нападів;
- нормалізує статевий потяг;
- знизить відсоток цукру в крові;
- посилить секреторну функцію травних залоз;
- підвищить тонус мускулатури шлунково-кишкового тракту;
- помітно зменшить шкідливий вплив на організм радіації;
- очистить кров;
- поліпшить обмін речовин;
- заспокоїть нервову систему.
Цибулевий сік, отриманий з цибулин білого кольору, ефективно допомагає зняти біль при ревматизмі
1. З цибулі-ріпки білого кольору можна зробити кашку, яку дуже часто використовують в косметології в якості маски для шкіри голови. Завдяки такій масці випадання волосся сповільнюється і відновлюється їх зростання. Застосовують цибульні маски також з метою очищення і оздоровлення шкіри обличчя. Кашку з цибулі-ріпки можна нанести на потріскану грубу шкіру п’ят, потім зняти через пару годин і змастити п’яти соняшниковою олією, щоб шкіра на них стала більш м’якою. Цибулева кашка загоює шкірні виразки, рани, пом’якшує опіки, знімає нагноєння.
Цибулевий сік, отриманий з цибулин білого кольору, ефективно допомагає зняти біль при ревматизмі. Його приймають всередину і розтирають поперек. Спринцювання і примочки з цибулевого соку застосовуються при різних жіночих гінекологічних захворюваннях (ерозія, запалення придатків і ін.). Цибулевий сік також п’ють як протиглистовий засіб.
Нарізану цибулю можна використовувати як інгаляцію при ангіні. А при грипі рекомендується змащувати цибульно-медовою сумішшю (1:1) слизову оболонку носа і порожнини рота.