Як сушити базилік в домашніх умовах правильно

92

Сушений базилік є відмінною приправою і використовується при приготуванні різних страв. У ряді країн його додають не тільки до м’яса, супів і підлив, але і в сир, і навіть йогурт. Але для того, щоб трави при сушінні зберегли свій аромат, їх необхідно правильно обробляти.

Коли і як правильно збирати базилік

Перед тим як сушити базилік в домашніх умовах, необхідно правильно вибрати час для його збору. Багато, досвідчені садівники, встигають за літо виростити і зібрати два врожаї пряних трав. Або створюють город на балконі. Але для сушіння годитися не вся зелень.

Як сушити базилік в домашніх умовах правильно

Для заготівлі на зиму базилік найкраще збирати перед самим його цвітінням

Для заготівлі на зиму базилік найкраще збирати перед самим його цвітінням, коли ще тільки з’явилися бутони. Багато хто відзначає, що зібрані після або під час цвітіння листя, мають вже не такий насичений і яскравий смак і аромат.

Однак існує і зворотна думка, що листя базиліка придатні для сушіння в період цвітіння рослини. Тут, напевно, справа смаку кожного, і якщо ви вперше сушите цю зелень, спробуйте для початку використовувати обидва варіанти, щоб вибрати для себе оптимальний, якого можна буде дотримуватися в подальшому.

Збір зелені також все виробляють по-різному – хтось зриває тільки листочки, а інші намагаються зірвати всю гілочку. Другий випадок, коли зрізається вся рослина, і залишається тільки пеньок, хороший тим, що частина, що залишилася швидко відростає знову. Таким чином, і без підсіву насіння можна сушити базилік протягом практично цілого літа. Що стосується сорту, то найбільш підходящим є фіолетовий базилік. Саме він зберігає при сушінні практично весь аромат.

відео про правила збору

Способи сушіння базиліка

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Як сушити базилік в домашніх умовах правильно

Зберегти пряну зелень можна декількома способами, наприклад заморозити базилік. Але засушування рослини не менш ефективно. Існує кілька варіантів засушування базиліка на зиму в домашніх умовах. Найбільш популярними є сушка при природних умовах і сушка зелені в електросушарці. Але є й інші варіанти, кожен з яких розглянемо більш детально.

  • сушка в природних умовах

Для того щоб висушити базилік на зиму в природних умовах і максимально зберегти його аромат необхідно рослина зрізають цілими гілочками, які пов’язують за підстави пучками по 5-6 штук і підвішують для просушування в темному, провітрюваному приміщенні, в якому немає комах. Через кілька тижнів листочки природним шляхом позбавлятися вологи і стануть сухими. Після цього їх легко перетворити в порошкоподібний стан і прибрати на зберігання в чистій, сухій банці з щільно закривається кришкою.

Як сушити базилік в домашніх умовах правильно

Існує кілька варіантів засушування базиліка на зиму в домашніх умовах

  • в електросушарці

Сушити базилік на зиму в електросушарці досить просто. З зібраних гілочок необхідно обрізати листочки і добре промити їх в проточній воді. За допомогою паперового рушника прибрати з зелені зайву вологу.  листочки розкласти на піддонах електосушарки, вибравши оптимальний температурний діапазон (приблизно 400с). Готовність можна визначити візуально. Готова приправа повинна легко кришитися.

  • у духовці

Даний метод заготівлі прянощі на зиму схожий з попереднім. Але досвідчені домогосподарки радять, поміщати в духовку не цілі листочки, попередньо подрібнені. Деко, на якому тонким шаром розкладена зелень поміщаємо в попередньо розігріту духовку. Оптимальна температура для даного процесу, що протікає в домашніх умовах, 400с.дверцята духовки краще залишити трохи відкритими, що сприяє кращій вентиляції. Сушку необхідно проводити протягом двох годин, після чого газ вимкнути, дверцята закрити і залишити «доходити» ще на кілька годин (мінімум на 7). Після чого сушену зелень можна прибирати на зберігання.

  • у мікрохвильовці

Сушити базилік на зиму можливо навіть в мікрохвильовці. Промиті і просушені листочки базиліка розкладаємо в один шар на тарілку. Тарілку поміщаємо в мікрохвильовку і включаємо на повну потужність на кілька хвилин. Але краще не залишати цей процес без нагляду, так як можна «підсмажити», а не засушити зелень. В цілому ж процес дуже швидкий і дієвий. При цьому аромат зелені не втрачається, залишається яскравим і насиченим.

ролик про те, як правильно сушити
При будь-якому варіанті сушіння в домашніх умовах з правильним підходом аромат зелені не втрачається.