Правильна обрізка абрикоса збільшує врожаї і продовжує життя старим деревам

87

Щоб збільшити врожайність, стійкість до хвороб, повинна проводитися обрізка абрикоса. Доросле дерево формується протягом усього вегетаційного періоду. Молодим саджанцям, особливо першого року, потрібно приділити додаткову увагу навесні і восени.

Зміст

  • Що потрібно дізнатися перш, ніж почати різати
  • Форми абрикосових дерев
  • Як правильно обрізати молодий абрикос
  • Як доглядати за дорослим деревцем?

Що потрібно дізнатися перш, ніж почати різати

Як і інші садові культури, абрикос плодоносить на спеціальних плодових гілках, іноді званих плодушками, шпорцами або букетними. Ці маленькі гілочки активні близько двох-трьох років, після чого їх треба замінити новими. Також можна спостерігати зав’язі на однорічних пагонах, але в меншій мірі, ніж на генеративних гілках. Крім того, варто пам’ятати, що кісточкові, до яких відноситься наш підопічний, схильні до зайвого сокотечению, особливо навесні.

Без відповідного догляду вони будуть плодоносити нерегулярно, через один або навіть два роки. Крім того, рослини з загущеною кроною схильні більше хворіти коккомікозом, поширеним у кісточкових захворюванням. Знижується їх зимостійкість.

відео про обрізку абрикоса

Наше завдання-отримувати стабільний приріст плодових гілок, що забезпечують високі врожаї щороку.

Форми абрикосових дерев

Існує безліч схем того, як обрізати абрикос, щоб отримати ту чи іншу форму. Кожна з них має свої плюси і недоліки. Часто зустрічається так звана кипарисоподібна формування, коли абрикос ведеться в один стовбур, а з боків від нього формуються плодові гілки. Плюсом цієї форми служить малий простір, займане нею на садовій ділянці, мінусом – труднощі постійного підтримування великої кількості плодових гілок, швидке старіння дерева.

Також існує форма – пальметта, її різновид – пальметта вер’є – мабуть найкраща форма за коефіцієнтом врожайності з кубічного метра простору, займаного плодовою рослиною, крім того, це сама декоративна і зручна для збору плодів форм. Але її ми також тут не будемо розглядати, так як формування крони абрикоса за типом пальметти краще підійде вже садівникам з великим досвідом.

Для початку краще експериментувати з класичною кулястою формою, крім того, вона найбільш близька до природної форми абрикоса, проста в догляді, при правильній агротехніці дасть нам хороші і стабільні врожаї абрикосів.

Правильна обрізка абрикоса збільшує врожаї і продовжує життя старим деревам

Існує безліч схем того, як обрізати абрикос, щоб отримати ту чи іншу форму

Як правильно обрізати молодий абрикос

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Правильна обрізка абрикоса збільшує врожаї і продовжує життя старим деревам

Сила росту зелених пагонів говорить про те, яка обрізка краще підійде нашому дереву – формує або омолоджує. Формує застосовується на сильних здорових рослинах, зелений річний приріст на них перевищує 40 сантиметрів.

Отже, покрокове керівництво:

  1. перший після посадки рік воно ростить потужний хлист.
  2. ближче до кінця літа-початку осені обрізаємо чверть його довжини.
  3. наступного року ми отримаємо три потужні гілки. Обрізаємо приблизно в ті ж терміни і їх. Важливо проводити операцію не надто пізно восени, що може негативно позначитися на зимівлі рослини. Потрібно деякий час, щоб рослина заклало нирки до кінця літа після усікновення осьового втечі. Також не можна різати його відразу після зимівлі. Активне камедетеченіе здатне погубити молоде і слабке рослина. Абрикос повинен відповісти на обрізку закладкою нових нирок.
  4. до кінця третього року деревце починає приймати форму кулі. Обрізаємо все занадто стирчать і виділяються ростові пагони. Робимо це для того, щоб всі гілки отримували рівномірну кількість харчування і закладали максимально велику кількість плодових бруньок, а не пускали поживні речовини, що йдуть від коренів, в зростання вегетативної частини.
  5. більш слаборастущие бічні гілки переформовуємо з вегетативної в плодоносну деревину. При сильному зростанні гілки на ній не зав’язується плодових бруньок, так що наше завдання перенаправити енергію росту в стимулювання закладок плодових бруньок. Плодова гілка формується багаторазовим прищипуванням точки зростання нашої невеликої гілки. Тоді поживні речовини з коренів рівномірно розподіляються по її довжині, формуючи квіти, зав’язі і плоди.
  6. четвертий, п’ятий і наступні роки – потрібно також обрізати всі самі сильно зростаючі стовбурові пагони. Живлення від коренів має рівномірно розподілятися по всій кроні. Таким чином можна добре збільшити врожайність.

Правильна обрізка абрикоса збільшує врожаї і продовжує життя старим деревам

Згодом, якщо сила росту дерева сповільнюється, застосовуємо вже не формує, а омолоджуючу обрізку

Пам’ятаємо, що плодові гілки недовговічні, функціонують нормально найчастіше року два-три, так що не забуваємо їх своєчасно видаляти.

Як доглядати за дорослим деревцем?

Згодом, якщо сила росту дерева сповільнюється, застосовуємо вже не формує, а омолоджуючу обрізку. Омолоджуюча обрізка потрібно при слабкій силі приросту зеленої маси. Якщо пагони за рік виростають менш ніж на 20 сантиметрів – час омолоджувати наше рослина. Що нам потрібно зробити?

  1. для цього акуратно під кутом відпилюємо трьох-п’ятирічні або більш старі гілки.
  2. знаходимо місце, де зі старого стовбура росте потужний втечу і відпилюємо все, що вище його, або росте вліво і вправо. Всі сили повинні віддаватися нашій новій, що формує крону гілці.
  3. однак же варто відзначити, що разом всі старі скелетні гілки нашого абрикоса видаляти не можна. Заміщення старої деревини нової сильної порослю потрібно проводити протягом двох або трьох років. Так що, замінюємо в рік по одній великій старої гілки. Інакше ми можемо не посилити, а тільки послабити зростання дерева – сильне камедетеченіе послабить його або взагалі може привести до загибелі.

Пам’ятаємо, що також потрібно контролювати навантаження урожаєм. Це теж входить в поняття обрізка абрикоса. Схема, за якою ми обрізали його протягом декількох років, дає великий приріст врожайності, проте не варто зловживати цим. Кількість плодів потрібно регулювати в залежності від обсягу крони і сили росту. У роки, коли дерево дає безліч зав’язей, можна безболісно обірвати від третини до половини з них. Робиться це з наступних причин:

Надмірне надходження поживних речовин на дозрівання врожаю може дещо послабити дерево, особливо в дощове і малосолнечное літо, чому вегетативна його частина може не визріти. Все це вплине на його зимостійкість.

відео про правильну обрізку абрикос

Безліч плодів також може привести до істотного зниження врожаю в наступний рік. Краще щороку знімати з дерева приблизно однакову кількість стиглих плодів, ніж задовольнятися в один рік незначною частиною, а то і зовсім відсутністю врожаю.