Оливки з терну в домашніх умовах на зиму

9

Незалежно від сорту і термінів дозрівання терен, маринований на зиму, має приємний терпким смаком і тривало зберігає більшу частину хімічного складу. Плоди переробляють з кісточкою і без, додають або зменшують за смаком кількість компонентів і їх дозування. Для заготівлі використовують повністю дозрілі ягоди хорошої якості.

Свіжі ягоди терну рідко вживають через властиву плодам гіркоти, терпкості і кислоти

Цукрів в плодах незначна кількість, зате вітамінний склад і концентрація хімічних елементів висока. Для консервації використовують будь-який сорт терну, в тому числі гібридні форми культури.

Садові чагарники дають ягоди більшого розміру, і кісточка у стиглих плодів краще відділяється, ніж у дикорослого терну. За смаком, формою і кількістю корисних речовин всі різновиди однакові. Переробка їх на зиму, також не відрізняється.

Культура в більшій частині пізньостигла, в більш холодних регіонах ягоди ледь встигають дозріти до перших морозів.

увага! щоб прибрати з маринованих плодів гіркоту, їх заготовляють після морозів. Зібрані з ранніх садових сортів на 10-12 годин поміщають в морозильну камеру.

Як вибрати і підготувати терен

Заготовляють на зиму тільки стиглий терен, він темно-синього кольору з чорнильним відтінком і легким блакитним нальотом. Шкірка еластична, гладка, пружна.

Недостиглий може не сильно відрізнятися за забарвленням, але він твердий, погано розділяється на дві частини, кісточка закріплена щільно. Смак з явно вираженою гіркотою і кислотою, від якої не вдається позбутися шляхом термічної обробки. Маринована заготовка на зиму вийде поганої якості.

У перестиглих плодів шкірка не пружна, може бути зморшкувата, структура м’яка. Часто зустрічаються червиві або з ознаками бродіння, хоча за зовнішнім виглядом визначити цей процес складно. У маринованому вигляді велика частина плодів не зберігає форму, вони розпадаються.

Поверхня у якісних плодів повинна бути рівномірно забарвлена без темних, шорстких, ущільнених ділянок

Сировину намагаються заготовити одного розміру. Перед тим як маринувати, його обробляють:

  1. зрізають ножицями плодоніжки.
  2. переглядають ягоди і прибирають поганої якості.
  3. заливають терен холодною водою, щоб на поверхню спливли залишки листя і можливі комахи.
  4. рідина з дрібним сміттям зливають.
  5. промивають під струменем проточної води невеликими партіями.
  6. розкладають терен для випаровування вологи на тканинній серветці.

Порада! щоб мариновані ягоди швидше були готові і не втратили цілісність під час термічної обробки, на поверхні роблять кілька тонких проколів.

Підготовка тари

Консервують терен на зиму в банки невеликого обсягу (700,500,300 мл). На поверхні тари і шийці не повинно бути відколів або тріщин. Скло може тріснути від гарячого маринаду, а кришка не закриє продукт герметично.

Використовують попередньо підготовлені ємності:

  1. миють банки для маринованого терну теплою водою з додаванням засобу для посуду.
  2. обробляють внутрішню частину харчовою содою.
  3. прибирають залишки гарячою водою і обдають окропом.

Ємності стерилізують в духовій шафі при температурі 180 0c 25-30 хв. У каструлю наливають рідину, ставлять зверху грати, банки перевертають вниз горлом і витримують на пару до тих пір, поки вони не стануть сухими.

Кришки кип’ятять не менше 10 хв в каструлі, щоб вони були повністю покриті водою. Залишають їх в гарячій рідині до моменту використання.

Як маринувати терен на зиму

Рецептів консервування терну досить багато. Його роблять із зеленню, пряними приправами, часником. Якщо кісточки погано відокремлюються, плоди переробляють з ними. Але бажано їх прибрати. Нижче представлені кілька простих і найпоширеніших варіантів маринованої заготовки на зиму з терну.

Рецепт домашніх оливок з терну

Інгредієнти на 1,5 кг терну:

  • сіль — 30 г;
  • оцет – 3 ст. Л.;
  • цукор – 90-100 г;
  • вода – 1,5 л;
  • запашний, чорний перець, гвоздика – 6-8 шт.;
  • лавровий лист – 2 шт.

Як зробити маслини на зиму з терну:

  1. роблять проколи виделкою на кожній обробленої від сміття ягоді.
  2. з’єднують всі інгредієнти (крім оцту) у воді, ставлять на плиту.
  3. варять маринад 5-8 хвилин до повного розчинення солі і цукру.
  4. ягодами заповнюють до верху простерилізовані банки.
  5. заливають киплячою сумішшю, прикривають кришками і настоюють 15 хв. Кип’ятять повторно 2-3 хв. , в кінці процесу вводять оцет.

Заливають терен киплячим розсолом і закочують. Перевертають на кришки, утеплюють для поступового охолодження.

У терен без кісточок при бажанні можна додати листя естрагону

Терен, маринований із зеленню і часником

Компоненти на одну 0,5 л ємність:

  • терен-скільки увійде в банку до краю;
  • кінза, естрагон, петрушка, базилік – по 2-3 гілочки зелені;
  • часник – 2 зубці;
  • цукор – 10 г;
  • сіль – ½ ст.л;
  • оцет винний – 1 ст. Л;
  • суміш перців – за смаком.

Як замаринувати терен на зиму:

  1. ягоди розрізають на дві частини, видаляють кісточку. Якщо сорт не дозволяє це зробити, проколюють плоди в декількох місцях.
  2. на дно банки кладуть лавровий лист, кілька горошин перцю, шар терну.
  3. нарізають часник на пластини, шаткують зелень, все змішують. Закривають поверхню ягід, чергуючи, заповнюють банку.
  4. зверху висипають цукор і сіль.
  5. кип’ятять воду і крутим окропом заливають ємності, прикривають кришками. Дають ягодам прогрітися, а кристалів розчинитися приблизно 15 хвилин.
  6. зливають рідину, вводять оцет. Дають закипіти і повертають маринад до терну.

Закочують і загортають.

Дозування компонентів рецепта рекомендована, її можна коригувати за бажанням

Терен з кісточкою в пряному маринаді

Інгредієнти на дві банки по 0,5 л:

  • терен-600 г;
  • кориця – 1-2 шт.;
  • запашний перець-5 горошин;
  • цукор – 80 г;
  • гвоздика – 3-5 шт.;
  • оцет – 1,5 ст. Л.;
  • сіль – 1 ст. Л.

Послідовність приготування маринованого продукту на зиму:

  1. наповнюють ємності терном до верху.
  2. заливають банки окропом, щоб ягоди були покриті рідиною.
  3. прикривають кришками, залишають на 15 хвилин для прогрівання заготовки.
  4. воду зливають в варильну ємність, додають сіль, цукор і кип’ятять 5 хвилин. Вводять оцет.
  5. у банки кладуть спеції, заливають маринадом.
  6. стерилізують терен 10 хв (після закипання рідини в ємності).

Герметизують, ставлять на кришки. Утеплювати банки за цим рецептом не треба.

У заготовки на зиму пікантний, пряно-терпкий смак і насичений бордовий колір маринаду

Терміни та умови зберігання

Маринований на зиму терен проходить термічну обробку (в деяких рецептах неодноразову). Склад ягід характеризується мінімальною кількістю цукрів, тому вони не схильні до бродіння. Маринований продукт зберігає харчову цінність до п’яти років.

Заготовку на зиму зберігають в коморі приміщенні, якщо воно не освітлено і температура не піднімається вище +30 0c. Оптимальний варіант – це підвал з низькою вологістю повітря. Щоб бляшані кришки не пошкодила корозія, їх накривають тканиною або обробляють поверхню парафіном.

Після розгерметизації ємності залишився продукт ставлять на полицю холодильника. У такому вигляді він придатний для вживання не більше семи днів.

Висновок

Терен, маринований на зиму, – один із способів переробки ягід. Культура універсальна у використанні. З плодів роблять десерти, соуси. Консервація в маринаді дозволяє зберегти всі корисні речовини хімічного складу практично повністю. Вживають заготовку як самостійну страву або доповнення до м’ясного гарніру.

Відгуки про маринованому терні

Світлана уралева, ставропольський край

Терен переробляю на зиму вже багато років. Пробувала різні способи консервації маринованим. Я не згодна з твердженням, що він схожий на маслини, якщо тільки віддалено за зовнішнім виглядом. Смак абсолютно різний, в терні в більшій чи меншій мірі присутній кислота і терпкість. І структура м’якоті у плодів абсолютно різна.

Маргарита севостьянова, м ростов-на-дону

У нас терновник росте в легкій доступності і в достатній кількості, щоб використовувати для заготівлі на зиму. Що ми з нього тільки не робили: солили, сушили, варили компот, варення,Віджимали сік. Але всією сім’єю було визнано, що маринований – найсмачніший. Я його роблю без кісточок. Виходить відмінна закуска під час застілля і доповнення до м’ясних страв взимку.