Корисна або шкідлива кукурудза, в чому її корисні властивості

6

Якщо при хрущові кукурудзу вирощували повсюдно, шанобливо називаючи «російським золотом» і «царицею полів», то тепер інтерес у городників до цього овочевого рослині вщух. Набагато частіше можна побачити кукурудзу на полицях магазинів у вигляді крупи, борошна, масла або консервованих зерен, ніж зустріти її зростаючої в чиємусь городі. Але ж не тільки за смакові якості цінується кукурудза-корисні властивості її не поступаються квасолі, моркви, томатів та іншим овочевим культурам!

Що корисного в кукурудзі, які вітаміни і мінерали в ній містяться

У промислових масштабах кукурудза зараз вирощується в ростовській, волгоградській областях, в краснодарському краї та інших південних регіонах. Але навіть в кліматичних умовах сибіру можна отримувати хороший урожай качанів кукурудзи, якщо забезпечити рослинам достатню вологість і захищати від заморозків. Встигають качани кукурудзи до серпня, збирати їх можна до кінця вересня, відразу вживаючи в їжу або заготовлюючи про запас.

Корисна або шкідлива кукурудза, в чому її корисні властивості

Корисність кукурудзи полягає також у тому, що вона постачає наш організм жирними ненасиченими кислотами

Кукурудза володіє збалансованим складом білків, жирів і вуглеводів, причому за вмістом білків кукурудзяні зерна не набагато відстають від м’яса – вегетаріанцям і тим, хто прагне зменшити кількість м’яса в раціоні, варто звернути особливу увагу на це овочева рослина.

відео про корисні властивості кукурудзи

Корисність кукурудзи полягає також в тому, що вона постачає наш організм жирними ненасиченими кислотами (арахідонової, лінолевої, ліноленової) і незамінними амінокислотами (триптофаном і лізином).

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Корисна або шкідлива кукурудза, в чому її корисні властивості

Вітаміни і мікроелементи, що містяться в зернах кукурудзи:

  • вітаміни в1, в2, рр, е, с, д, к;
  • мінеральні солі калію, фосфору, магнію, кальцію, заліза, натрію;
  • мікроелементи нікель і мідь.

Слід зазначити, що в процесі варіння частина вітамінів і мікроелементів втрачається, однак це не привід сумніватися: чи корисна кукурудза після термічної обробки? як мінімум, 20% вітамінів і мікроелементів в приготовленої кукурудзі залишається.

Кукурудза-шкода і користь для нашого організму?

Як цінний продукт, багатий вітамінами і поживними речовинами, кукурудза може стати корисним доповненням до повсякденного раціону, особливо це стосується дітей і тих, хто прагне дотримуватися здорового харчування. Вміщені в кукурудзі ненасичені кислоти допомагають виводити з організму шкідливий холестерин, а значить, додаючи кукурудзу до жирних страв, ви хоча б трохи зможете нейтралізувати їх шкоду. Нарівні з бобами і квасолею кукурудзяні зерна можуть стати основою вегетаріанського харчування.

Корисна або шкідлива кукурудза, в чому її корисні властивості

Вживання кукурудзи благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляє від запорів

Чим корисна кукурудза:

  • вживання кукурудзи благотворно позначається на роботі шлунково-кишкового тракту і позбавляє від закрепів;
  • кукурудзяний крохмаль сприяє формуванню м’язових волокон і живить нервові клітини;
  • містяться в зернах пектини проявляють протипухлинну активність;
  • глутамінова кислота покращує пам’ять, а також сприятливо впливає на обмінні процеси, происзодящие в головному мозку;
  • молода кукурудза добре очищає організм від шкідливих речовин і накопичених шлаків;
  • жовчогінні властивості кукурудзи використовуються при лікуванні гепатиту, холециститу;
  • страви з кукурудзи рекомендуються тим, хто страждає від ожиріння, цукрового діабету, алергії;
  • корисна кукурудза в якості дієтичного харчування при нефриті, епілепсії, подагрі і захворюваннях печінки.

відео про кукурудзу

Як бачите, користь кукурудзи величезна, і навіть при відсутності перерахованих проблем зі здоров’ям її варто вживати якомога частіше. Не обмежуйтеся тільки качанами вареної кукурудзи-зерна можна вживати в запеченому і смаженому вигляді, додавати в салати, супи, запіканки, рагу, каші. Маленькі качани їдять в сирому вигляді (молочна кукурудза) і обсмажують на мангалі.