Шкарлупки після чистки яєць викидати не слід. Любителям домашніх рослин, власникам дачних ділянок вони нададуть неоціненну допомогу в проведенні корисних підгодівлі, необхідних багатьом рослинам. З яєчного лушпиння виходить добриво, екологічне і натуральне. Щоб їм правильно користуватися, слід знати, яка його цінність, як слід готувати таку підгодівлю, коли її застосовувати.
Коли і навіщо застосовуються добрива з шкаралупи
В яєчних шкаралупах більше 90% вуглекислого кальцію. Присутність його та інших корисних компонентів: міді, заліза, цинку, фосфору забезпечує швидку схожість насіння, формування рослини, зміцнення кореневої системи, поліпшення обмінних процесів, фотосинтезу.
Приготованим добривом з шкаралупок користуються в різних випадках. До них слід віднести:
- велику кислотність грунту, несприятливо позначається на отриманні врожаю. Додавання шкаралупи знижує ph середовища.
- недостатній відсоток вмісту в рослинах кальцію, це викликає втрату кольору у листя, відмирання верхівок рослин, повільний розвиток кореневої системи. Кількість кальцію підвищують внесенням яєчних шкаралупок разом з комплексними добривами.
- поліпшення якісних характеристик грунту. Таке добриво сприяє розпушенню грунту, підвищує його аерацію, доступ необхідного кисню. Підживлення з яєчних оболонок не дасть волозі застоюватися в землі. З нею поживні компоненти, мікроелементи будуть краще засвоюватися.
Немає строго певних періодів, коли рослинам потрібні подібні підгодівлі. Здійснювати їх можливо:
- у момент висадки культури;
- восени, навесні, коли перекопують землю;
- для періодичних підгодівлі посадок.
Коли садять розсаду в посадочні склянки, вниз кладуть шкарлупки яєць, отримуючи при цьому і підгодівлю, і якісний дренаж.
Шкаралупу можна використовувати як дренаж
Які культури потребують такої підгодівлі, а які ні
Лушпиння від яєць може служити для рослин підгодівлею. Її застосовують в чистому вигляді або наполягають і роблять з неї рідке добриво. Це залежить від різновидів культур. У цій підгодівлі потребують рослини:
- городні (використовують подрібнену шкаралупу або настій), з них вона особливо потрібна:
- цибулі,
- моркви,
- салату,
- гарбузі,
- брюкве,
- петрушці,
- кропу,
- селері,
- кавунам,
- диням.
- кімнатні (застосовують настій):
- зелені багаторічники,
- квітучі однорічники,
- сукуленти.
- садові (застосовують настій). Серед них кальцій особливо потрібно кісточковим: вишні, сливі. Сприятливо добриво впливає на грушу, яблуню, смородину, малину, агрус, цитрусові, а також хвойні.
Фотогалерея: які рослини будуть раді удобренню з шкаралупи
селерабаштанніцибульніморква&1&сукуленти&1&декоративнолисті багаторічники&1&петрушка&1&бруква&1&салат
Але деяким культурам подібні підгодівлі бувають шкідливі. Наступним кімнатним квітам внесення добрив з високим рівнем кальцію може загрожувати різними захворюваннями:
- фіалці,
- гортензії,
- глоксинії,
- азалії,
- камелії,
- пеларгонії,
- гарденії.
Негативна реакція на додавання шкаралупи в лунки спостерігається у полуниці, шпинату, квасолі, огірків.
Фотогалерея: які рослину не варто підгодовувати меленою шкаралупою
&1&садова суниця&1&огірки&1&фіалка&1&пеларгонія
Добрива з шкаралупи: рецепти, схеми внесення
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
&1&
1 починається процедура приготування добрива з шкаралупок з заготівлі сировини. Від правильності такого кроку буде залежати тривалість зберігання цього добрива.
Отримання порошку
Добриво з подрібнених яєць швидше засвоюється грунтом. Покроковий процес його виготовлення:
- звільняють від вмісту шкаралупу свіжих яєць, добре миють її зсередини.
- шкарлупки просушують на сонці або в духовці до стану ламкості.
- у ступці, блендером або через м’ясорубку подрібнюють їх.
В результаті з шкаралупи виходить порошок. Надалі цей продукт застосовується для підгодівлі при внесенні в викопані лунки, зроблені борозенки, для обсипання поверхні грунту близько посадок. З нього також готують рідке добриво.
&1&
Отриманий з яєчної шкаралупи порошок використовують як добриво або роблять з нього настій для підгодівлі рослин
У шкаралупі варених яєць цінних речовин менше, ніж в оболонці сирих, оскільки при варінні вони втрачають їх під дією високих температур.
Коли шкаралупа звільнена від залишків білка, не має противного запаху, добре висушена, її кладуть в коробку з картону і зберігають в сухих і прохолодних умовах до року. Класти шкаралупу в целофановий пакет не слід. Всередину його потрапляє волога, і порошок протухає.
Шкаралупу, яка протухла, використовувати не можна, в іншому випадку рослини можуть захворіти.
Варіантів застосування шкаралупи у городників накопичилося безліч:
- шматки шкаралупи великих розмірів можна додати прямо в бочку, де міститься вода, якою поливають гряди. За 2 або 3 дні, поки вода знаходиться в бочці, вона протухнути не встигає, але нагрівається і з оболонки яєць поглинає потрібні мікроелементи.
- шкаралупу, поділену на дрібні частини, додають при перекопуванні грунту на глибину 10 см.норма витрати на метр квадратний — 100 штук шкаралупок.
- при висадці городніх рослин слід класти в лунки по 2 склянки порошку цієї шкаралупи на 1 м 2.
- зменшують кислотність у грунту, змішавши 1 частина шкаралупи і 1 частина золи.
- на вапнування 1 кг грунту потрібно 2 чайних ложки суміші.
- для дренажу викладають на дно лунки шар в 2 см з великих яєчних шкаралупок.
- при додаванні шкаралупок в грунт при посадці (пересадці) домашніх культур кладуть близько 1/3 чайної ложки на квітковий контейнер.
&1&
Шкаралупу також кладуть на поверхні землі поруч з посадками, щоб запобігти появі слимаків
Рідке добриво з шкаралупи
Приготувати рідке добриво, універсальний настій з шкаралупи, можна, взявши 50 г шкаралупок або порошку. Поміщають їх в 3 л банку, наливають туди літр окропу. Така суміш настоюється приблизно тиждень. Про готовність добрива свідчить помутніння розчину і з’явився неприємний запах. Робочий розчин, який використовується для підгодівлі, отримують розведенням водою настою шкаралупи в співвідношенні 3:1.
&1&
Настоєм яєчного лушпиння рослини поливають не рідше одного разу на два тижні
Настоєм поливають городні, домашні рослини, плодові дерева і чагарники так, щоб поверхня землі поруч з ними стала вологою. Цю процедуру повторюють через 1-2 тижні.
Дріжджі як підгодівля для перцю: застосовуємо правильно
&1&
Дріжджі використовуються городниками часто, особливо в разі небажання застосовувати хімічні препарати. Це вибір для любителів всього натурального. Можна сперечатися про те, чи достатній ефект при використанні дріжджів в якості добрива для перців, але плюс полягає в тому, що дріжджі не тільки джерело поживних речовин — вони виконують і інші позитивні функції.
Для чого потрібна підгодівля перцю дріжджами
Дріжджі-живі мікроорганізми. Тому підгодівлю дріжджами важко порівнювати з такою в разі використання органічних, а тим більше мінеральних добрив. Дріжджі, потрапляючи в грунт, відразу починають свою діяльність з переробки органічних речовин, що знаходяться в грунті, в легкодоступні для рослин. Особливо важливо, що вони допомагають рослинам засвоювати азот і калій.
Звичайно, дріжджі і самі містять мінеральні речовини, наприклад, сполуки фосфору, калію, заліза, магнію, кальцію та ін., але саме по собі їх кількість відносно невелика. Склад дріжджів взагалі змінений; з органічних сполук в них входять, наприклад:
- нуклеїнові і амінокислоти;
- прості і складні вуглеводи;
- жири і ліпіди;
- вітаміни (в основному групи в).
Ці компоненти теж необхідні більшості рослин, в тому числі і перцям: вони потрібні для зростання і подолання складних погодних умов. Важливо, що вибір дріжджів для підгодівлі не має суттєвої різниці. Будь-які дріжджі виступають як в якості самостійної підгодівлі, так і в якості переробного агента. Крім того, вони покращують структуру грунту, сприяючи розмноженню корисних грунтових бактерій.
&1&
Дріжджі-унікальний об’єкт: це величезна колонія мікроорганізмів, здатних виконувати колосальну роботу