Де росте журавлина і як її збирати, а також інші цікаві факти про цю унікальну ягідці

151

Всім відомо, що журавлина є одним з найкорисніших дарів природи, дуже хороша при лікуванні багатьох захворювань. Однак, не всі знають, які саме цілющі властивості вона має, де росте журавлина, як і коли найкраще її збирати, як правильно потрібно зберігати ягоду. Необхідно заповнити цю прогалину.

Що це за ягода журавлина

Де росте журавлина і як її збирати, а також інші цікаві факти про цю унікальну ягідці

Журавлинні плоди містять в собі безліч рідкісних мікроелементів

Сам рід журавлина налічує три види: звичайна, дрібноплідна, великоплідна. Останню іноді ще називають американською. У росії росте звичайна і дрібноплідна. Друга мешкає переважно близько полярного кола, в тундрах, лісотундрах, північних болотах. Звичайна зустрічається повсюдно по мокрих улоговинах або болотах по всій території росії, виключаючи південне поволжя, кубань, кавказ. У європі виростає на північ від парижа, а в північній америці – від чикаго, охоплюючи всю канаду. Ареал великоплідного різновиду охоплює район гір аппалачі.

Ця ягідка любить вологі, не потривожені господарською діяльністю людини місця, вона дуже чутлива до стану навколишнього середовища. Так що найчастіше журавлина росте на тайговому болоті або по вологих низин і гірської горбистості. Головне, щоб було достатньо води, та ґрунти були родючі.

відео про цілющі властивості журавлини

Журавлинні плоди містять в собі безліч рідкісних мікроелементів: селен, лютеїн, марганець, зеаксантин. Їх застосовують при лікуванні простудних запальних захворювань, як жарознижуючий і гнітючий патогенну мікрофлору засіб. Лікують журавлинними плодами також ревматизм, цингу. Так як вони в безлічі містять вітаміни c, k, то їх не рекомендується споживати особам, що страждають виразкою шлунка або іншими захворюваннями травної системи. Журавлинний сік може подіяти як подразник.

До винаходу антибіотиків народні лікарі використовували кору верби і журавлинний сік, принцип дії у них подібний пеніциліну, хоча слабкіше.

Збір і зберігання ягід

Люди здавна займаються збором корисної ягоди. Ця культура, через особливу віддаленості від людського житла, вимагає від ягідників великої відповідальності і уваги. У зборі вона складніше, ніж та ж брусниця або чорниця. Справа в тому, що вона стелиться уздовж грунту, переплітаючись килимом тоненьких гілочок. Іншими словами, так росте журавлина, як росте будь-яка болотна трава.

Коли потрапляєш на журавлинник, то не відразу можна розгледіти, де ж ягоди, схожі на рубінові намистини. Вони заховані практично у самої грунту під зеленню. Для зручності збору люди користуються спеціальними довгими гребінцями з дерева або кістки. Піднімаючи ними гілки, дуже зручно знімати з рослини ягоди.

Де росте журавлина і як її збирати, а також інші цікаві факти про цю унікальну ягідці

Коли потрапляєш на журавлинник, то не відразу можна розгледіти, де ж ягоди, схожі на рубінові намистини

Дозріває урожай пізно, пізніше всіх інших лісових ягід. Можна збирати до самих зимових холодів. Заморозки їй не страшні.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Де росте журавлина і як її збирати, а також інші цікаві факти про цю унікальну ягідці
1. Тепер розглянемо покрокову інструкцію зберігання журавлини:

  1. ягоду моєму, прибираємо роздавлені, пошкоджені, перезрілі
  2. готуємо емальоване відро або велику банку, ретельно моєму тару з содою, ні з яким іншими миючими засобами.
  3. насипаємо в вимиту ємність тари з запасом для води.
  4. заливаємо все холодною кип’яченою водою так, щоб ягоди зникли. Рівень води повинен бути десь на два сантиметри вище ягід.
  5. накриваємо зверху пергаментом, перев’язуємо джгутом
  6. ставимо мочену ягоду в прохолодне приміщення, без доступу прямих сонячних променів.

У такому вигляді плоди будуть зберігатися всю зиму, не втрачаючи ні в смаку, ні в корисності. Є різновиди цього рецепта зберігання журавлини. Це мочіння в цукровому сиропі. Всі дії аналогічні вище зазначеним, тільки замість води використовуємо холодний сироп. Також можна зберігати урожай під гнітом. Розкладені по тарам і залиті водою ягоди придавлюють дерев’яним кружком, зверху на який кладеться вантаж. Також тримаємо це в прохолодному місці.

Де росте журавлина і як її збирати, а також інші цікаві факти про цю унікальну ягідці

Розкладені по тарам і залиті водою ягоди придавлюють дерев’яним кружком, зверху на який кладеться вантаж

Журавлинний морс, а також журавлинний сік також легко зберігаються, не піддаючись закисання, запліснявіння. Це завдяки великим дозам аскорбінової і фолієвої кислоти, які працюють, як природний консервант.

Журавлина в лісі і саду

Садівники і натуралісти довгий час намагалися безуспішно виростити болотну солодкість у себе на ділянках. Як у випадку з брусницею і чорницею, виявилося, що європейська журавлина – рослина занадто залежне від загальної екосистеми лісу, чому спроби перенести її в сад кожен раз провалювалися. Культурні форми цього лісового ласощі з’явилися порівняно недавно, з кінця xix століття в північній америці. Селекціонери вивели перші успішні сорти садової культури на основі зростаючої тільки там журавлини великоплідної.

Як виявилося, саме цей вид найкраще пристосовується до садових умов, на поливи з добривами відповідає істотним приростом врожайності. Зараз існує велика кількість самих різних сортових груп і гібридів, різних за термінами дозрівання, врожайності, зимостійкості, величиною плодів. Також садова журавлина більшого зростання, ніж дика, піднімає над землею кисті з ягодами, що полегшує її промисловий збір.

Раніше основна частка експорту припадала на північні країни, де вона в безлічі зростає: росія, фінляндія, швеція. Зараз збір природної журавлини не носить масовий характер. Сучасна сільськогосподарська промисловість повністю задовольняє попит на неї. Лідером за кількістю журавлинних плантацій і за врожаями є сполучені штати америки.

відео про журавлину в своєму городі

За смаковими якостями і корисними властивостями журавлина садова практично нічим не поступається своїй болотної родичці. Єдино, що нинішні обсяг її заготовки не дозволяють зберігати і транспортувати урожай так, як роблять жителі тайгових сіл, замочуючи ягоду, коли зберігаються всі корисні властивості і смакові якості дуже довго. Зараз найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти заморожену журавлину, яка за смаком, звичайно ж, прісніше, гірше, ніж свіжа або мочена. Свіжа ягода з’являється у продажу тільки під час сезону збору врожаю. Це з жовтня по січень.