Капуста брокколі має репутацію примхливого овоча. І якщо ви зважилися вирощувати цей вид капусти самостійно, то треба знати і про те, як правильно визначити час зрізання дозрілих головок цього корисного овоча. Вони повинні бути ні недостиглими, ні перезрілими.
Коли зрізати головку капусти брокколі
Щоб отримати смачний і корисний продукт, важливо зрізати його вчасно.
Головки брокколі важливо зрізати вчасно
Терміни
Терміни готовності капусти брокколі до зрізання в кожному регіоні свої. Стиглість настає в залежності від сорту на 75-110-й день з моменту появи сходів. Найчастіше починає дозрівати брокколі вже в середині серпня. Але так як цей процес відбувається поступово (після зрізання центрального суцвіття починають рости бічні пагони, які знаходяться в пазухах листків), то весь процес збору врожаю може розтягнутися до жовтня.
Важливо не упустити момент готовності до зрізання
Визначаємо стиглість суцвіть
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Готовністю до зрізання можна вважати той момент, коли зелені бутончики, з яких складається суцвіття брокколі, вже зібрані в щільний пружний качан, але ще не почали розпускатися. Якщо ж замість бутончиків з’явилися жовті квіточки-час зрізання втрачено.
Щоб не пропустити момент готовності до зрізання, посадки краще переглядати кожні 2-3 дні. Звичайно, зробити це простіше, якщо ви не живете в місті, коли ваша брокколі росте на дачній ділянці.
Готової в зрізку можна вважати брокколі, якщо:
- вага суцвіття не менше 250 г, діаметр головки — не менше 10 см (приблизно величиною з долоню);
- бутони в центрі головки більші, ніж бічні;
- суцвіття має темно-зелений колір, бутони не розкриті;
- суцвіття щільні і пружні, але не дуже тверді, що визначається шляхом їх легкого здавлювання.
Якщо у суцвіття з’явилися жовті квіточки, брокколі перезріла
Відео: коли зрізати капусту брокколі
Правила зрізання
- зрізають брокколі рано вранці або ближче до ночі, в момент вечірньої роси. Це дасть можливість отримати більш соковиті суцвіття.
- за допомогою гострого ножа роблять косий зріз, намагаючись при цьому не пошкодити листя, розташовані на стеблі нижче, тому що з їх пазух пізніше будуть рости нові суцвіття.
- першим зрізають верхнє центральне суцвіття.
- бічні суцвіття зрізають у міру їх відростання, вони менше за розміром, але не відрізняються за смаком і поживності.
Зрізати брокколі краще рано вранці
Сама я, на жаль, брокколі не вирощувала. Тому можу поділитися тільки думкою з приводу її вживання. Хороший найпростіший варіант: варена або тушкована брокколі з додаванням невеликого шматочка вершкового масла. А як гарнір-брокколі, розділена на невеликі суцвіття, обсмажені в клярі.
Відгуки
Нічого вже не розростеться, раз зацвіло. Є треба, поки найбільші бутони ще не розкрилися. Брокколі хороша тим, що після зрізання центрального суцвіття вона з пазух дає другий урожай. Він менше, звичайно, але отримувати його можна довго.
Ann
Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=9565
А гусениці брокколі теж люблять 🙂 дивись уважніше, вони під колір капусти. У мене брокколі на повному сонці швидко зацвітає, а прикрита від полуденного сонця видає дуже пристойні головки, та й другий урожай хороший. Це єдиний овоч, за яким дивиться чоловік :о) він її сирої їсть.
Людмила-москва
Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=9565
Вийде такий великий букет. Коли суцвіття почнуть «рихліти», можна зрізати. Але зрізати треба вибірково, і не різати зайвого — з бічних бруньок знову будуть відростати суцвіття, і так до глибокої осені. У мене перед висмикуванням в жовтні вони були близько метра зростанням і все ще намагалися розростатися. Навіть після осінніх заморозків були як новенькі. Врожайні і смачні. Тільки дуже ніжні — трохи перевариш-і»каша».
Євгенія
Http://dacha.wcb.ru/index.php?showtopic=1059