Як вибрати кавун, щоб напевно був смачний і стиглий?

88

Як знайти найсмачніший, а головне корисний кавун серед десятків, що лежать на прилавку? опинившись перед горою апетитних тиквин, починаємо пригадувати розхожі поради, дещо з особистого досвіду, але скільки ж в цій випадковій інформації неточностей і протиріч! давайте розберемося всерйоз.

Як вибрати смачний і стиглий кавун без нітратів

Як вибрати кавун, щоб напевно був смачний і стиглий?

Фотографія кавуна

Перш за все – санітарні норми. Ви все ще вибираєте з купи, зваленої біля курній, загазованої дороги. Екземпляри для продажу повинні бути акуратно укладені на настил під навісом. Вирізати скибочку для того, щоб переконатися в стиглості, не варто, краще ризикнути купити незрілий кавун, ніж напевно принести додому шкідливі мікроорганізми, що потрапили з ножа або з вуличного повітря. З тих же міркувань не можна купувати плід з тріщиною, навіть маленькою, або зі слідом від удару — у відкритій або пошкодженої м’якоті швидко розмножуються бактерії.

Недобросовісні баштанники зловживають чуйністю кавунових рослин на підгодівлю добривами і перегодовують їх азотом. Плоди швидко досягають уявної стиглості, виходять великі, але недозрілі і небезпечні для здоров’я. У продавця повинен бути сертифікат, що підтверджує відсутність шкідливих речовин в небезпечних для здоров’я дозах. Якщо він відсутній або немає впевненості в його автентичності, доводиться покластися на власні знання.

відео про те, як вибрати стиглий і смачний кавун

Іноді селітру вводять в незрілий плід за допомогою шприца, на кірці залишається плямочка з проколом посередині. Але якщо надлишок нітратів введений з грунту, такий екземпляр в нерозрізаному вигляді не розпізнати, його видає м’якоть. Впевнений продавець виставляє для контролю не призначений для їжі розкритий зразок.

На смак надлишок селітри безпосередньо не розрізнити, але можна припустити по невідповідності між яскравою, стиглої на вигляд, але не дуже солодкою м’якоттю і недозрілими насінням, занадто світлими і м’якими. Так буває, якщо зрілість імітована за допомогою хімії.

У екологічно чистого плоду структура на розломі зерниста, з помітними клітинами, у перегодованого добривами – волокниста.  білі прожилки виникають при важких умовах дозрівання, наприклад, при нестачі тепла, жовті освіти – ознака перегодованості добривами. Якщо м’якоть дуже яскрава, розмішайте шматочок в склянці з водою. Якщо вода забарвилася в червоний колір, ягода «підфарбована» штучно, якщо тільки помутніла, значить продукт чистий.

Як вибрати кавун, щоб напевно був смачний і стиглий?

На фото кавун

Секрети стиглого кавуна

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Як вибрати кавун, щоб напевно був смачний і стиглий?

Якщо виключити накачування нітратами, то розмір залежить від стиглості, умов визрівання і сорту. Найімовірніше виявиться якісним середній плід, вагою близько 6 кг.занадто маленький можна запідозрити в недостиглості, але спочатку його потрібно оцінити і за іншими ознаками. Занадто великий не варто вибирати в тому випадку, якщо доведеться зберігати розрізаний залишок, навіть в холодильнику він може зіпсуватися протягом доби. Помічено, що трохи непоказний, трохи кривобокий плід зазвичай буває солодше, ніж кавун ідеально правильної форми.

У міру дозрівання колір шкірки смугастого кавуна стає все більш контрастним. Обов’язково звертати увагу на пляму, що утворилася в місці зіткнення плода з землею. У стиглих кавунів воно жовте, діаметром приблизно 10 см, у недостиглих – біле, а якщо пляма занадто велике — плоди довго зріли через погані умови.

Шкірка стиглого кавуна легко соскребается нігтем, під нею – щільний, білий шар.

Плодоніжка повинна бути сухою, жовтуватою. Поки плід не дозрів, вона зелена. Намітаний очей визначить-відокремився чи «хвостик» від стебла легко, тому що при зніманні плода був уже засохлим або його довго смикали, відриваючи зеленим, а висох він вже при зберіганні. Слід від ножа на зрізі розгледіти важче, але можливо. Сама по собі ця частина від плоду не відпадає, значить, якщо її немає, то її видалили навмисно — такий краще не вибирати.

Як вибрати кавун, щоб напевно був смачний і стиглий?

На фото кавуни

Інший відомий ознака добре визрілого плода-характерне потріскування при стисненні. Звук, який стиглий кавун видає при клацанні або поплескуванні описують словами абсолютно по-різному. Одним він здається дзвінким, як від порожнього судини, інші називають його» об’ємним», найкраще поекспериментувати, побарабанів по свідомо стиглому плоду і запам’ятати виходить звук.

Щільність м’якоті в міру дозрівання зменшується, дозрілий кавун не тоне у воді. Взявши його в руки, можна відчути, що він здається занадто легким щодо розміру. Для любителів довіритися точним наукам в питанні — як визначити стиглість кавуна існує простий розрахунок. Якщо він не тоне у воді, значить його вага за законом архімеда повинен бути менше ваги води в такому ж обсязі. А це досягається при наступних співвідношеннях: якщо довжина кола кавуна – 80, 70, 60 см, то вага його повинен бути менше, ніж відповідно 8,6; 5,8; 3,6 кг.розрахунок зроблений для кулі, отже, застосуємо тільки для круглих кавунів.

Про кавунів-дівчаток і деяких упередженнях

Поділ плодів за статтю, на «хлопчиків» і «дівчаток» занадто поширене, щоб можна було їм знехтувати. Овочівники, продавці, покупці різних країн здавна переконані, що бувають жіночі кавуни – з великим плоским слідом від відокремився квітки і чоловічі, у яких він поменше і опуклий. Практика показує, що, дійсно, кавуни з великим цяткою навпроти плодоніжки бувають смачніше, і при покупці можна скористатися цією ознакою. Можливо, це якось пов’язано з особливостями запилення.

відео про поради вибору смачного кавуна

Але називати кавуни «хлопчиками» і «дівчатками» можна тільки жартома. Всі рослинні плоди формуються з органів жіночого квітки, що має товкач і зав’язь, в нашому випадку – з околоплодника, вони не можуть мати статі! що б ми подумали про людину, якій спало б на думку розділяти на «чоловіків» і «жінок», наприклад, яблука або насіння соняшнику?