Смачний і корисний томат важко виростити в холодних регіонах. Однак зусиллями селекціонерів останнім часом виведені і холодостійкі сорти, які добре плодоносять в суворих кліматичних умовах навіть при вирощуванні у відкритому грунті. До таких сортів відноситься, наприклад, алтайський шедевр, виведений російськими фахівцями.
Зміст
- Історія вирощування томата алтайський шедевр
-
Зовнішній вигляд томатів алтайський шедевр
- Томат алтайський шедевр на фото
- Опис сорту алтайський шедевр-відео
- Характерні риси томата
-
Особливості вирощування сорту алтайський шедевр
- Посів насіння і догляд за розсадою
-
Пересадка томатів на постійне місце
- Посадка томатів у відкритий грунт-відео
-
Догляд за рослинами
- Як підгодувати помідори в період наливу плодів-відео
- Профілактика захворювань
- Збір і використання врожаю
- Відгуки городників
Історія вирощування томата алтайський шедевр
Алтайський шедевр є плодом роботи сибірських селекціонерів з агрофірми «деметра-сибір» (м барнаул). Сорт був заявлений до внесення до державного реєстру селекційних досягнень в 2005 році, а з 2007 був офіційно зареєстрований.
Оскільки сорт має стійкість до суворих кліматичних умов, він може вирощуватися у всіх регіонах росії в умовах відкритого грунту або в парниках.
Зовнішній вигляд томатів алтайський шедевр
Алтайський шедевр характеризується середніми термінами дозрівання (110-115 діб після появи сходів). Сорт є індетермінантим, тобто зростання його не припиняється з появою плодових кистей. Кущ може досягти висоти 1,5 — 2 м (великі показники-в теплицях).
Кущі відрізняються потужними стеблами, що утворюють нечисленні пасинки. Якщо бічні пагони не видаляти, кущ виходить вельми розлогим. На рослинах є середня кількість великих листя світло-зеленого забарвлення. На плодоніжки присутній зчленування.
Перші квіткові кисті формуються над 10-11-м листом, а далі — через кожні три листа.
Плоди досягають значних розмірів: середня маса 300-400 г, відомі випадки отримання в тепличних умовах гігантських помідорів масою до 1 кг помідори мають плоскоокруглу форму і среднеребристую поверхню. На незрілих, що мають зелене забарвлення, плодах біля плодоніжки є темно-зелена пляма.
На недозрілих плодах у плодоніжки спостерігається темно-зелена пляма
При повній стиглості забарвлення стає рівномірно червоною. Шкірочка міцна, але не жорстка, стійка до розтріскування. М’якоть має структуру середньої щільності і приховує в собі 6 або більше насіннєвих камер, хоча насіння в них міститься небагато.
Томат алтайський шедевр на фото
помідори досягають досить вражаючих розмірівплоди м’ясисті, в центрі м’якоті немає білого стрижняв помідорах є велика кількість насіннєвих камер
Смак соковитої і ароматної м’якоті дуже приємний, кисло-солодкий. Даний сорт саме прекрасним смаком відрізняється від інших» алтайських » томатів. Сік алтайського шедевра не тільки смачний, але і вважається дуже корисним завдяки високому вмісту вітаміну с.
Опис сорту алтайський шедевр — відео
Характерні риси томата
Алтайський шедевр здобув безліч похвал городників за свої видатні якості. До переваг сорту відносяться:
- висока врожайність: 7-8 кг / м2 у відкритому грунті, 10 кг / м2 в теплиці;
- стійкість плодів до розтріскування;
- тривале плодоношення (до жовтня);
- великі розміри плодів (маса до 1 кг) і їх відмінні товарні і смакові якості;
- швидкі терміни наливання плодів;
- хороша транспортабельність і лежкість помідорів;
- несприйнятливість захворювань;
- стійкість до перепадів температури.
Оскільки ідеальних рослин не буває, алтайський шедевр теж має свої недоліки:
- рослина потребує обов’язкового пасинкування і підв’язки;
- висота теплиці для вирощування томатів повинна бути не менше 2 м;
- величина плодів робить їх непридатними для цільноплідної консервації.
В цілому за відгуками сибірських городників алтайський шедевр оцінюється на 5 балів за здатність дозрівати на кущі до жовтня. А ось деяка примхливість сорту до грунтових умов і догляду заслужила оцінку 4.
Особливості вирощування сорту алтайський шедевр
Як і більшість томатів, алтайський шедевр вимагає попередньої підготовки розсади. Цей томат не є гібридом, тому насіння можна заготовлювати самостійно.
Перш ніж садити насіння на розсаду, потрібно їх обробити. В першу чергу відбирають найбільш життєздатні насіння, занурюючи посівний матеріал в воду (неповноцінні насіння спливуть на поверхню). Відібрані насіння знезаражують. Найбільш поширеним способом є витримка насіння в рожевому розчині марганцево-кислого калію, хоча можна використовувати і інші рідини: сік алое, перекис водню, стимулятори росту (епін, агат-25к).
Сік алое є прекрасним дезінфектантом і стимулятором росту для насіння
Посів насіння і догляд за розсадою
Насіння рекомендується висівати в кінці лютого (для подальшого вирощування в теплиці) або початку березня (для пересадки у відкритий грунт).
Оброблений посівний матеріал висаджують у вологий грунт (готовий грунт або суміш садової землі з торфом і перегноєм). Глибина закладення становить 2-3 см.засіяні ємності потрібно вкрити плівкою для створення мікропарника, а потім встановити в тепле (+24…+ 26 ос) місце.
&1&
Насіння помідорів садять у вологий грунт на глибину 2-3 см
Коли насіння проросте, поліетилен прибирають, а контейнери в світле приміщення з температурою +15…+ 16 ос (через тиждень такого змісту температуру знову підвищують).
Для формування міцного стебла можна створювати штучний вітер, направляючи на розсаду потік повітря від вентилятора.
Розсаду помірно поливають відстояною водою і підгодовують 2-3 рази. Коли на молодих рослинах з’явиться по 2 справжніх листа, їх слід пікірувати — розсадити в окремі горщики. Бажано відразу взяти ємності об’ємом близько 1 л, інакше переміщати рослини доведеться двічі.
Пікіровка алтайського шедевра обов’язкова, так як загущенность посадки негативно позначається на розвитку рослин.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
&1&