Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

86

Займаючись приготуванням всенародно улюбленого борщу або традиційної «оселедця під шубою», навряд чи ви особливо замислюєтеся, які вітаміни в буряку містяться. Широке використання цього коренеплоду в російській кухні пояснюється не стільки його користю, скільки унікальними смаковими якостями. Адже без буряка вінегрет мав би зовсім інший смак,а борщ просто не був би борщем.

Які вітаміни містить в собі буряк?

Однак ті, хто регулярно п’є свіжовичавлений буряковий сік, керуються зовсім не гастрономічними пристрастями, та й дієтологи не дарма рекомендують включати буряк в раціон вагітним жінкам, маленьким дітям, а також тим, хто страждає від атеросклерозу, ожиріння і проблем з травленням. Вся справа в дивовижному хімічному складі буряка-найнеобхідніші вітаміни і корисні мінеральні речовини роблять буряк справжнім природним ліками з широким спектром цілющих властивостей.

Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

Найнеобхідніші вітаміни і корисні мінеральні речовини роблять буряк справжнім природним ліками

Якщо порівнювати, які вітаміни в буряках і які в вишні, остання виявиться безумовним лідером, адже хімічний склад вишні неймовірно багатий і різноманітний. Зате в коренеплодах буряка міститься велика кількість » вітаміну молодості» або вітаміну р, який в інших овочах зустрічається досить рідко. А між тим, цей вітамін, що відноситься до біологічно активних речовин, перешкоджає атеросклерозу, підвищуючи еластичність кровоносних судин і зміцнюючи їх.

відео про користь буряка

Кожен вітамін групи в, якими багата буряк, приносить певну користь організму:

  • тіамін (в1) важливий для нормального функціонування нервової, ендокринної і серцево-судинної систем;
  • рибофлавін (в2) незамінний для органів зору, а також допомагає відновлювати клітини і тканини;
  • пантотенова кислота (в5) підтримує гарний стан шкіри і слизових оболонок, підвищує концентрацію уваги;
  • піридоксин (в6) необхідний для засвоєння жирів, кровотворення і для функціонування нервової системи;
  • фолієва кислота (в9) особливо важлива для кровотворної системи.

Містяться в буряку і настільки важливі для нашого організму вітаміни, як а, с, е, рр. Причому вітаміну с знаходиться більше в коренеплодах, в той час як вітамін а переважає в бурякової бадиллі. Тому молоде листя буряка також рекомендується включати в раціон – їх додають в салати, в гарячі і холодні страви.

Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

Містяться в буряку і настільки важливі для нашого організму вітаміни, як а, с, е, рр

Крім основних вітамінів буряк містить корисну вітаміноподібну речовину-вітамін u, відкритий в 50-х роках минулого століття. Хоча вітамін u і не є необхідним для організму людини, але його благотворний вплив на загоєння слизової оболонки шлунково-кишкового тракту важко переоцінити. Завдяки цьому дивовижному вітаміну виразка 12-палої кишки і шлунка швидше заживає, проходить хронічний гастрит. Рекордсменом за кількістю вітаміну u вважається капуста, зате в буряку він краще зберігається навіть після теплової обробки.

Унікальний хімічний склад буряка

Не тільки вітамінами багата буряк, є в ній клітковина і пектин, які благотворно впливають на травлення, білкові речовини, що поліпшують роботу печінки, складні вуглеводи, дисахариди і моносахариди, крохмаль і органічні кислоти (винна, щавлева, яблучна, молочна, лимонна).

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

Фарбувальні речовини бетаїн і бетадин роблять буряк одним з кращих засобів для зниження холестерину в крові, поліпшення жирового обміну і нормалізації роботи печінки. Ці природні барвники володіють також протираковими властивостями, надають антирадіаційну дію і в цілому позитивно впливають на кров.

Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

Барвники бетаїн і бетадин роблять буряк одним з кращих засобів для зниження холестерину в крові

Серед інших овочів буряк знаходиться в лідерах за вмістом калію, фосфору і йоду. Невипадково страви з буряком рекомендується вживати тим, у кого є проблеми зі щитовидною залозою. Чимало в буряку заліза, необхідного для кровотворення, цинку, що підвищує гостроту зору, а також марганцю, що бере участь в засвоєнні вітамінів, в обміні речовин і в інших важливих процесах в нашому організмі.

Для вегетаріанців буде важливо знати, що наявний в буряку кобальт використовується для синтезу організмом незамінного вітаміну в12, і до того ж в поєднанні з вітаміном в9 відновлює рівень гемоглобіну в крові, перешкоджаючи недокрів’я.

Що міститься в буряку натрій сприяє виведенню надлишку кальцію з організму, а магній регулює тонус судин і запобігає утворенню в них тромбів.

Як зберегти більше вітамінів в буряках?

Вітаміни в буряках-чому буряк так корисна для нашого здоровя?

У запеченому буряку корисних речовин зберігається більше, ніж у вареному

Звичайно, при термічній обробці велика частина корисних речовин втрачається, але далеко не кожен здатний їсти буряк в сирому вигляді. Тому для максимального збереження вітамінів буряк потрібно вміти правильно варити: спочатку її ретельно миють, намагаючись не пошкодити шкірку, потім цілком поміщають в каструлю з водою і варять на повільному вогні не менше 45 хвилин (великі коренеплоди довше). Розрізати буряк на шматки, щоб вона швидше зварилася, категорично не рекомендується! інакше вітаміни і мінеральні речовини просто перейдуть у воду, і користь від вживання таких коренеплодів буде мінімальною.

У запеченому буряку корисних речовин зберігається більше,ніж у вареному. Поміщаючи коренеплоди в духовку, накрийте їх алюмінієвою фольгою.

відео про корисні властивості буряка
1. У лікувальних цілях найбільш ефективний свіжий сік буряка. Його п’ють для поліпшення обміну речовин, загального зміцнення організму і нормалізації роботи кишечника, печінки, шлунка, а також при простудних захворюваннях, недокрів’ї, гіпертонії, бронхіті, пневмонії і хворобах нирок.