Від того, наскільки правильно виконана вироблення шкурок кролика, залежить і якість хутра. Далеко не завжди кролівникам вдається знайти таких фахівців, які бездоганно виробляють кролячі шкурки, тому виникає питання: як виробити шкірку кролика самостійно?
Зміст
- Первинна обробка знятої шкурки і зберігання
-
Поетапна інструкція, як виробляти шкуру кролика
- Отмока
- Міздріння
- Пікелювання
- Пролежка
- Дублення
- Жировка
Первинна обробка знятої шкурки і зберігання
У домашніх умовах для цієї операції будуть потрібні певні хімікати, гострий ніж і сіль. Звичайно, з першого разу рідко у кого виходить ідеально виробити шкірку: хутро полізе клаптиками або шкурка не продубиться. Не впадайте у відчай-в точності дотримуючись рекомендацій з цієї статті, ви в кінці кінців навчитеся з легкістю справлятися з виробленням кролячих шкур.
З сухої шкурки кролика знімати жир з м’язами набагато складніше
Знявши шкірку після забою кролика, потрібно відразу видалити жир і м’язи, що залишилися на ній. Найзручніше зскрібати ножем м’язи і жир, натягнувши ще теплу шкірку на заздалегідь підготовлену дерев’яну болванку. При соскабливании лезо ножа повинно знаходитися під прямим кутом до шкіри, зскрібати слід від хвоста до голови. Можна видаляти м’язи і жир руками, збираючи шар по колу. Майте на увазі, що з сухої шкірки кролика знімати жир з м’язами набагато складніше.
відео про вироблення шкур кролика
Якщо ви не збираєтеся відразу ж зайнятися виробленням, законсервуйте шкуру. Натягніть її хутром всередину для висушування на спеціальну правилку, зроблену у вигляді букви а з дерев’яної дошки. Горизонтальна перекладина повинна бути пересувною, щоб можна було звузити або розширити правилку до необхідних розмірів. Нижній кінець шкури кролика рекомендується закріпити, інакше вона збереться складками, а хутро в складках подопреет і вилізе. Не залишайте кролячі шкурки нерозправленими навіть на день – вони швидко загниють. На морозі їх теж зберігати не слід.
Правилку з натягнутою шкіркою помістіть в провітрюване приміщення, температура в якому не вище + 30. У сирому приміщенні шкура запліснявіє, а на сонці або біля грубки стане ламкою. Намагайтеся не зберігати довго кролячі шкурки, щоб їх не попсувала моль. Якщо ж вам необхідно накопичити побільше шкурок для пошиття хутряного виробу, складайте їх в чистий, щільно закривається ящик в прохолодному приміщенні, додатково поклавши туди мішечки із засобами від молі.
Намагайтеся не зберігати довго кролячі шкурки, щоб їх не попсувала моль
Поетапна інструкція, як виробляти шкуру кролика
Процес вироблення шкурок кроликів включає в себе кілька певних етапів, які потрібно виконувати в суворій послідовності.
Отмока
Розчин для отмоки змішайте з 1 літра води, 30 г бури, 2 г карболової кислоти (в кристалічному вигляді), 50 г солі. Можна використовувати і інші антисептики: бісульфіт натрію (2 г), фурацилін (1-2 таблетки). Якщо шкурки вже були добре просолені при консервації, в розчин додається менша кількість солі.
Розчин наливають в досить містку тару з нержавіючої сталі, скляну або емальовану ємність. Уклавши шкурки в розчин, покладіть на них важкий предмет, щоб вони не спливали і були прикриті водою, як мінімум, на два сантиметри. В процесі отмоки час від часу перемішуйте шкурки для більш рівномірної їх обробки розчином.
У процесі відмоки час від часу перемішуйте шкурки для більш рівномірної їх обробки розчином
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Процес відмоки може тривати від шести годин до чотирьох діб. Шкурки, які були законсервовані недавно, відмокають швидше, а ті, що були погано очищені від жиру або занадто швидко висушені, відмокають гірше і довше. Визначити ступінь готовності шкурки можна за такими ознаками:
- волосся міцно тримається в шкурі, не витягуючись,
- мездра розм’якшилася, добре мнеться в будь-якому місці.
Мездрение
Ретельно видаливши залишки води з відмоклих шкурок, і протерши їх насухо, можна зайнятися видаленням внутрішніх шарів (мездрением) і розпушенням волокнистої тканини шкіри, щоб подальша обробка хімічними речовинами була більш ефективною.
Насамперед гострим ножем прибираються залишки м’язів і жиру з внутрішньої поверхні міздри, потім міздру состругівают до однакової товщини по всій площі шкірки. Після чого тупою частиною ножа проводять розбивку міздри від хвоста до голови, а також від хвоста до підлог. Робіть роботу акуратно, на совість, але і занадто не захоплюйтеся, інакше ризикуєте оголити коріння волосся на шкірці.
Ретельно видаливши залишки води з відмоклих шкурок, і протерши їх насухо, можна зайнятися видаленням внутрішніх шарів
Після мездренія кролячі шкурки потрібно помити і знежирити. Підготуйте знежирюючий розчин з одного літра води і 4 г прального порошку. Випрати шкурки вручну, ви помітите, як побіліла мездра і почала скрипіти на пальцях, як свіжовимите волосся. Тепер перекладіть шкури кролика в чисту воду, прополощіть і перекладіть в ємність з мильним розчином (близько 10 г мила на літр теплої води). Намильте шерсть до чистого скрипу і ще раз прополощіть. Після миття шкурки розвішайте, побийте палицею для струшування води і пройдіться сухою ганчіркою.
Пикелевание
Щоб шкури стали міцними, їх следуето обробити розчином, що містить кислоту: на літр води додайте 30 г солі і 15 мл оцтової кислоти. Занурте кролячі шкурки в розчин міздрою назовні і частіше їх перемішуйте. Пікелеваніе може тривати від декількох годин до пари діб, але краще недотримати шкурки в розчині, ніж перетримати.
Визначити готовність шкури кролика можна пробою на «сушинку», вийнявши шкірку з розчину, перегнувши міздру і стиснувши місце згину – при розкритті повинна з’явитися «сушинка» (біла смужка). Якщо вона протягом п’яти секунд не пропала, значить, шкурка встигла. У готової кролячої шкурки можна з легкістю вищипнути волоски в паховій області, і внутрішній шар відділяється пальцями.
Пролежка
Бажано після пролежки хвилин на 20 помістити шкури кролика в розчин питної соди
Після пікелеванія кролячі шкурки потрібно трохи віджати, вивернути назовні хутром і викласти в стопку, а зверху помістити який-небудь вантаж. Пролежка триває від 12 годин до доби. Бажано після пролежки хвилин на 20 помістити шкури кролика в розчин питної соди, оскільки на них ще залишається кислота.
Дублення
Завдяки дублення шкурка кролика буде менше сідати, шкіра стане більш міцною і стійкою до води, а хутро придбає додаткову пружність. Для дублення не варто використовувати дубовий відвар – від нього шкурки кроликів грубіють. Найкраще підійде кора з вербових дерев або з гілки.
Кору прокип’ятіть протягом 30 хвилин в каструлі, розчин перелийте окремо, додайте в нього 40 г солі на літр води, і остудіть. Врахуйте, що вербовий відвар не тільки шкіру кролика забарвлює в кремовий колір, але і хутро, тому можна не замочувати шкурки цілком, а лише нанести відвар пензликом на міздру. Для просочення дубителем шкурки складіть міздрою всередину і залиште ще на добу на пролежку, а потім просушіть, періодично знімаючи їх з правилки і розтягуючи в різних напрямках. Коли шкурки будуть напівсухими і на дотик стануть бархатистими, міздру потрібно буде обробити наждачним папером, щоб домогтися оптимальної м’якості.
відео про вироблення шкурок кролика в домашніх умовах
Жирування
Після дублення проводиться жирування шкурок для додання їм більшої пластичності, міцності і водостійкості. Жирування робиться сумішшю, приготовленої яєчного жовтка з гліцерином в рівній пропорції.