Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

4

Звичайно, виноград не можна назвати панацеєю від проблем зі здоров’ям, але в деяких випадках вживання ягід або соку допомагає швидше побороти багато хвороб і поліпшити роботу окремих органів.

Вітаміни у винограді і важливі для здоров’я речовини

Виноградний сік, родзинки, свіжий виноград — корисні властивості цих смачних продуктів не викликають сумнівів. І навіть вино в розумних дозах цілюще для організму. Дізнавшись про те, які є вітаміни у винограді, ви зможете не просто насолоджуватися приємним смаком плодів, а й успішно використовувати їх для власного оздоровлення.

Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

На фотографії виноград

За багатим вмістом вітамінів, мікро — і макроелементів, органічних кислот та інших важливих речовин виноград сміливо може змагатися з неймовірно корисними яблуками. Невеликі зелені, фіолетові, бурштинові і темно-червоні плоди — джерело вітамінів а, с, к, рр, р, н і вітамінів групи в.

У соковитих виноградинах міститься залізо, кальцій, хром, цинк, калій, кобальт, кремній, бор та інші необхідні людині мінеральні солі. Так, всього 100 г нерозбавленого виноградного соку здатні подарувати вам від 7 до 96 мг марганцю, 15-20 мг нікелю, до 12 мг магнію. А свіжі ягоди поповнять запаси калію в організмі, поліпшивши тим самим роботу нирок і серця.

відео про корисні властивості винограду

Насичений виноград важливими для обміну речовин амінокислотами: аргінін, лізин, метіонін, гістидин, лейцин, гліцин і цистин. Також в плодах присутній до 60% яблучної кислоти, в інші 40% входять щавлева, лимонна, бурштинова, кремнієва, фосфорна, мурашина, винна і глюконова кислоти.

користь винограду укладена не тільки в соковитій м’якоті плодів:

  • листя багаті флавоноїдами, органічними кислотами, холіном, бетаїном, каротеном, дубильними речовинами.
  • до складу зерняток входить 20% виноградного масла, ванілін, дубильні речовини, флобафени і лецитин.
  • цінністю володіє і тонка шкірка виноградин: за рахунок речовини ресвератрола (виявленого в темних сортах) вона має протизапальну і протипухлинну дію, також в ній містяться ефірні масла, фарбувальні, дубильні і пектинові речовини.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

У плодах винограду кількість цукрів може досягати 26%, але на відміну від цукрових буряків ці цукри (фруктоза і глюкоза) засвоюються організмом в кілька разів краще і, як моносахариди з меду, відразу надходять в кров.

Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

Фото винограду

2 чим корисний виноград при різних захворюваннях?

цілющі властивості винограду особливо проявляються в наступних випадках:

  • при серцевих захворюваннях — ягоди запобігають блокування судин холестерином і насичують кров оксидом азоту, який не дає утворюватися кров’яних згустків;
  • при бронхіті вживання свіжих плодів надає відхаркувальну дію;
  • у астматиків виноградини покращують стан легенів і дихальних шляхів;
  • при мігрені добре допомагає концентрований виноградний сік;
  • ягоди ефективні при запорах за рахунок свого проносного дії;
  • вживання свіжого винограду дозволяє подолати нетравлення шлунка;
  • плоди полегшують роботу нирок, нейтралізуючи кислоту в організмі;

Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

На фотографії виноград

  • міститься в червоних сортах винограду ресвератрол затримує розвиток хвороби альцгеймера та інших нейрогенеративных захворювань;
  • антиоксиданти запобігають появі катаракти та інших пошкоджень, викликаних вільними радикалами;
  • темно-червоний сік захищає від раку молочної залози і колоректального раку, а також перешкоджає поширенню ракових клітин;
  • світлий сік знімає втому, поповнюючи запаси заліза в організмі, і дає миттєвий заряд енергії;
  • антоціани підвищують імунітет.

щоденне вживання винограду допомагає захиститися від вікової втрати зору, на 40% зменшуючи ризик її виникнення.
Виноград-корисні властивості плодів і соку для зміцнення здоровя

На фото грона винограду

До того ж, виноград цінується за свої антивірусні та антибактеріальні властивості, а також за здатність уповільнювати процес старіння завдяки впливу антиоксидантів.

У яких випадках виноград може завдати шкоди?

Незважаючи на вітаміни, корисні речовини і цілющі властивості винограду, вживати його в їжу і пити соки на його основі можна далеко не всім.

Так, через велику кількість цукрів не рекомендується налягати на виноград тим, хто страждає від ожиріння або хворий на цукровий діабет. Клітковина, що міститься в плодах, здатна нашкодити організму при виразковій хворобі шлунка і при виразці дванадцятипалої кишки. Хронічний коліт, запор, фарингіт, легеневі захворювання в хронічній формі, туберкульоз в стадії загострення, ниркова недостатність, діарея і гіпертонія — теж накладають заборону на вживання винограду.

відео про виноград

Жінкам в останньому триместрі вагітності варто виключити виноград і сік з нього з раціону, так як він може зробити негативний вплив на роботу молочних залоз. А при грудному вигодовуванні ця ягода може спровокувати коліки у немовляти.