Хтось використовує кріп при приготуванні страв, щоб надати їм особливий смак і аромат, інші абсолютно байдужі до свіжої зелені, і лише деякі, знаючи, чим корисний кріп, намагаються вживати його якомога частіше. Так за що ж цінується це трав’яниста рослина?
У чому полягають лікувальні властивості кропу
Почесне місце кріп займає в кулінарії, як ароматна приправа, застосовується він в косметології в якості ефективного відбілюючого засобу, а вже скільки налічується в народній медицині рецептів від різних недуг на основі кропу! і навіть офіційною медициною визнаний кріп-корисні властивості його знаходять своє застосування в медичних препаратах.
Кущики кропу насичені органічними кислотами, аскорбіновою, фолієвою і нікотиновою кислотою
Невипадково це пахуча рослина носить назву «трава молодості», адже воно прекрасно налагоджує роботу травлення, забезпечуючи нам свіжий, квітучий вигляд і продовжуючи молодість організму. Навіть настільки важкі продукти, як м’ясо, гриби і яйця завдяки соку кропу розщеплюються швидше, не завдаючи дискомфорту, а зелені гілочки очищають шлунок від залишків жирів.
відео про користь і шкоду кропу
Кущики кропу насичені органічними кислотами, аскорбінової, фолієвої і нікотинової кислотою. Крім того, в них міститься чимала кількість каротину і рибофлавіну, ефірних масел і клітковини, а також мінеральних речовин: калію, фосфору, заліза, кальцію. У кропі є все, що необхідно для функціонування нашого організму, і особливо, кровоносної системи.
Основні цілющі властивості кропу:
- покращує роботу травних залоз і всього шлунково-кишкового тракту;
- усуває здуття живота і запори;
- підвищує апетит;
- допомагає нормалізувати обмін речовин;
- позбавляє від підвищеного тиску, розширюючи кровоносні судини;
- корисний в боротьбі з респіраторними захворюваннями;
- сприяє позбавленню від дизентерії та діареї;
- рятує від безсоння і порушень сну;
- регулює у жінок менструальний цикл, полегшуючи болі;
- покращує лактацію при грудному вигодовуванні;
- відновлює функцію передміхурової залози;
- підвищує потенцію;
У кропі є все, що необхідно для функціонування нашого організму, і особливо, кровоносної системи
- очищає дихальні шляхи при алергічному кашлі;
- ефірні масла розріджують мокротиння в бронхах, полегшуючи її виведення;
- сприяє загоєнню шкіри при алергічному свербінні;
- усуває запальний процес ясен;
- заспокоює нервову систему;
- позбавляє від неврозів;
- дає сечогінний ефект.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
У сушеному вигляді дивовижні властивості кропу не пропадають, а енергетична цінність висушеного рослини навіть збільшується вдвічі-втричі, в порівнянні зі свіжою зеленню.
Використання кропу в косметології
Завдяки бактерицидним і антисептичним властивостям зелені кропу, приготований з неї настій прекрасно допомагає справлятися із запальними процесами шкіри обличчя – досить щоденного вмивання. Ці ж властивості ефективно використовуються для боротьби з гнійничковими захворюваннями на шкірі. А з метою очищення пір в домашніх умовах можна влаштовувати парові ванночки для обличчя.
Кріп підсилює ріст волосся і зміцнює нігті
Подрібнена зелень кропу, настояна в окропі, — один з кращих засобів для освітлення веснянок у підлітків і пігментних плям у вагітних. Подібним ефектом володіє і кропова маска зі сметаною.
Кропові примочки зі свіжого кропу, змішаного з натертим на тертці огірком, дають можливість зменшити чорні кола під очима, припухлості і мімічні зморшки.
Свіжа зелень кропу допомагає не тільки впоратися з веснянками, зморшками і очистити пори: маски з неї живлять і зволожують шкіру, розгладжують її, надаючи сяючий, здоровий вигляд. До того ж, кріп підсилює ріст волосся і зміцнює нігті.
Кому кріп може завдати шкоди?
Незважаючи на всі перераховані вище цілющі властивості, не варто у великих кількостях поглинати кріп, — користь і шкода його безпосередньо залежать від того, в яких кількостях вживати цю рослину. При надмірному поїданні зелені кропу, ви можете відчути загальний занепад сил, сонний стан, погіршення зору і зниження активності кишечника.
З обережністю слід вживати кріп алергікам і гіпотонікам. Якщо гіпертонікам корисно додавати в їжу зелень кропу, щоб знизити тиск, то для гіпотоніків користь кропу в цьому випадку перетворюється на шкоду: можливі непритомність, слабкість, запаморочення і нудота.
Плюси і мінуси вирощування індиків
У розведенні курей, гусей, качок є свої переваги, але однієї курочки не вистачить, щоб нагодувати м’ясом велику компанію гостей, а ось індички вагою під 20-30 кг буде цілком достатньо. До того ж її дієтичне м’ясо відрізняється високою поживністю і відмінним смаком, тому-то вирощування індиків стає все популярнішим серед фермерів: одні розводять цих великих домашніх птахів для особистого споживання, інші отримують прибуток від продажу м’яса, пуху і яєць.
Плюси вирощування індиків
Але як би не були хороші індики, вирощування їх має свої складності і недоліки.
Якщо м’ясо індички настільки корисно, чому тоді далеко не всі готові відмовитися від звичних курей і гусей заради вирощування індиків? у чому плюси і мінуси їх розведення? чи має сенс розводити цих домашніх птахів на своїй ділянці?
&1&
Індичка легко засвоюється і не викликає алергії
В першу чергу, варто відзначити, звичайно, користь дієтичного м’яса індички: низький рівень холестерину, велика кількість важливих вітамінів, амінокислот і мікроелементів, індичка легко засвоюється і не викликає алергії. Не менш корисна і печінка індички-в ній високий вміст корисної фолієвої кислоти і вітаміну к.
відео про вирощування індиків
Можна купувати індичку і в магазині, але вирощуючи індиків власноруч, ви будете впевнені в повній нешкідливості і свіжості їх м’яса. Якщо у вашій родині є вагітні або годуючі жінки, маленькі діти, якщо хтось із членів сім’ї займається важкою фізичною працею або постійно страждає від стресів і безсоння, значить, вам обов’язково варто зайнятися вирощуванням індиків!
Яйця індиків займають за своїми смаковими і дієтичними властивостями третє місце після перепелів і цесарок, а вже після індичих яєць слідують курячі. Єдиний мінус в тому, що індички приносять менше яєць, ніж курки.
&1&
Індики з тримісячного віку швидко набирають вагу, випереджаючи в цьому курей
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
&1&
Тим, кого цікавить в птахівництві фінансова сторона питання, буде цікаво дізнатися, що вирощування індички досить швидко окупається і починає приносити непоганий прибуток. Особливо якщо врахувати, що м’ясо індички коштує дорожче, ніж куряче м’ясо, і зустрічається у продажу набагато рідше. До того ж, індики з тримісячного віку швидко набирають вагу, випереджаючи в цьому курей. 60 % живої ваги індички становить м’язова маса, яка являє собою корисне біле м’ясо.
З метою отримання прибутку можна реалізувати:
- м’ясо індички,
- яйця,
- пух і пір’я,
- молодняк,
- маленьких індичат.
&1&
В їжі індики невибагливі, їх можна годувати свіжими вологими мішанками з овочами і коренеплодами
Що стосується умов утримання, індиків влаштовує таке ж приміщення, в якому зазвичай вирощують курей, тільки гнізда для несучок потрібно передбачити більшого розміру і спорудити сідала таким чином, щоб для кожного птаха було передбачено по 40 см вільного місця. Пташник повинен бути світлим, сухим і просторим.
В їжі індики невибагливі, їх можна годувати свіжими вологими мішанками з овочами і коренеплодами, комбікормом, сіном. Влітку їх випускають на пасовища, де індики харчуються зеленню і комахами.
Мінуси вирощування індиків
Багато птахівники не ризикують займатися розведенням індиків через складнощі з вирощуванням маленьких індичат. Ризик загибелі пташенят в ніжному віці дуже високий. Але якщо ви знаєте основні правила, як вирощувати індиків і доглядати за молодняком, побоюватися вам нічого.
&1&
Багато птахівників не ризикують займатися розведенням індиків через складнощі з вирощуванням маленьких індичат