Щоб домогтися від буряка хорошого врожаю і смачних коренеплодів, придатних для зберігання протягом довгої зими, потрібно правильно вибрати сорти буряка. Причому краще віддати перевагу вітчизняним сортам-незважаючи на успіхи американських селекціонерів, красиві і рівні коренеплоди-«іноземці» все ж поступаються нашим сортам буряка за смаковими якостями, по врожайності і по пристосованості до вирощування в російських кліматичних умовах.
Чим кормовий буряк відрізняється від цукрових?
Але перш ніж перерахувати кращі сорти буряка, давайте розберемося, які існують види буряка: що собою являє буряк столовий, листова, цукрова, кормова і дикоросла? яку різновид варто посадити на своїй ділянці і для чого?
Культурна різновид буряка також включає в себе дворічні сорти листового буряка
Та буряк, яку ми додаємо в борщ і в вінегрет, відноситься до культурного вигляду і по-науковому називається буряком їдальнею. Вона володіє м’ясистим товстим коренем переважно темно-червоного кольору. Культурний різновид буряка також включає в себе дворічні сорти листового буряка, відомої за кордоном як мангольд , і підвиди звичайного коренеплідного буряка:
- азіатські підвиди зі слабо розвиненим коренеплодом;
- європейські підвиди (столові, кормові та цукрові сорти буряка).
відео про буряк
Крім культурних видів відомо кілька дикорослих однорічних різновидів буряка з тонким коренем: розлога, великокоренева, приморська, стелеться, трехстолбіковая, проміжна, каемчатоплодная і т.д.
Зупинимося окремо на тих видах буряка, які найчастіше зустрічаються на полях і в приватних городах.
Кормовий буряк
З’явилася кормова буряк в росії з 18 століття і з тих пір обробляється повсюдно, так як включення її коренеплодів в раціон сільськогосподарських тварин приносить чимало користі. Кормовий буряк вважається цінною молокогонной культурою, вона незамінна для підвищення надоїв у корів, сприяє поліпшенню продуктивності тварин і якості приплоду, а також дозволяє економніше витрачати концентрати в зимовий час.
Іноді кормовий буряк можуть видавати за столовий буряк, відрізнити її можна, в першу чергу, за великим розміром коренеплодів. Хоча в кормовій буряках більше клітковини, їдальня різновид все ж смачніше і краще підходить для вживання в їжу.
Іноді кормовий буряк можуть видавати за їдальню
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Кормовий буряк може бути циліндричної, конічної, округлої і подовжено-овальної форми, забарвлення буває білим, малиновим, червоним, рожевим, помаранчевим і жовтим. Найпопулярніші сорти: еккендорфська жовта, титан, тімірязєвська односемянная, північна помаранчева, первісток, напівцукровий рожева, гібрид тімірязевський 12, маршал, київська рожева буряк та ін.
Цукровий буряк
Ця біла буряк подовженої форми, перш за все, вирощується з метою отримання цукру (в сучасних сортах вміст цукру досягає 20%), але також може оброблятися і на корм тваринам. Найбільшої продуктивності цукрових буряків вдається домагатися на чорноземних грунтах, тому не дивно, що україна займає перше місце по вирощуванню цього різновиду, росія ж знаходиться на другому місці (переважно південні регіони), слідом йде білорусь. Однак для обробітку використовуються в основному імпортні сорти цукрових буряків, і основну частку складають гібриди німецької селекції.
Найбільшої продуктивності цукрових буряків вдається добиватися на чорноземних ґрунтах
Листовий буряк
В європейських країнах мангольд поширений дуже широко, як неймовірно корисна рослина, в листі якого дуже багато каротину, цінних кислот і важливих мікроелементів, а також вітамінів, цукрів і білків. За зовнішнім виглядом листовий буряк нагадує шпинат. Сорти її розрізняються за кольором стебел (від темно-зелених до жовтих і білуватих) і за кольором черешків (від білих до рожевих і малинових), великі блискучі листя можуть бути як рівними, так і кучерявими.
Популярні в європі сорти мангольда: bright lights, rhubarb chard, lucullus, pink passion, white silver. Вирощувати листовий буряк нескладно, вона добре переносить холод, любить освітлені сонцем грядки і рясний полив. За сезон можна зібрати кілька врожаїв.
За зовнішнім виглядом листовий буряк нагадує шпинат
Найпоширеніші врожайні сорти буряка столового
Яскрава, темно-червона столовий буряк відома нам з самого дитинства, і кожен знає, що цей коренеплід дуже корисний для здоров’я. Причому вживати можна не тільки сиру або варений буряк — для зміцнення здоров’я добре підходить свіжовичавлений буряковий сік, а також бурякова бадилля. Додаткова перевага столового буряка в тому, що вона чудово зберігається до наступного сезону, якщо створити їй відповідні умови зберігання і головне, правильно вибрати сорт.
В умовах російського клімату рекомендовані для вирощування сорту столового буряка середніх термінів дозрівання, які поєднують в собі чудові смакові якості, хорошу лежкість, врожайність і стійкість до хвороб. Сорти ранньостиглі хороші тим, що дають урожай вже через три місяці після посадки (а ультраскоростиглий сорт холодостійка – навіть через 60 днів), але для тривалого зберігання вони не призначені. Пізні ж сорти столового буряка найкраще зберігаються, але для дозрівання їм необхідно багато часу, не всі коренеплоди встигають визріти до заморозків.
відео про сорти буряка
Кращі сорти буряка за термінами дозрівання:
- серед ранніх сортів цінується буряк детройт з кулястими гладкими плодами, червоно-фіолетова цукриста єгипетська буряк з великими плоскими коренеплодами, цілющий сорт червона куля, а також баргузин, бордо, одноростковий і подзимняя буряк;
- з сортів середньої стиглості особливо виділяється буряк мулатка з великими округлими темно-червоними плодами прекрасного смаку, відома своїм гармонійним смаком буряк незрівнянна, соковита і ніжна богема, високоврожайний сорт бона з красивими рівними коренеплодами, гібрид бон-бон;
- кращі пізньостиглі сорти – голландський сорт циліндра, отаман, торпеда.