Від російського дзвіночка до мексиканця-халапеньо: розбираємося в сортах гострого перцю

6

Гіркий перець садять рідше, ніж солодкий, хоча б тому, що потрібно його набагато менше: навіть люди, які звикли до гострої їжі, не зможуть їсти його оберемками. Але сортів гіркого перцю існує чимало, і вибрати відповідний виявляється непросто. Справа ускладнюється ще й тим, що практично всі вони не мають офіційних обмежень по регіонах і способу вирощування.

Зміст

  • Сорти гіркого перцю

    • Кращі сорти гострого перцю для відкритого грунту

      • Тонус
      • Шакіра f1
      • Гомера f1
      • Хуліган халапеньо
      • Червоний товстун
      • Дзьоб сокола
      • Пекучий букет
    • Сорти гострого перцю для закритого грунту

      • Мова дракона
      • Чудо підмосков’я
      • Ювілейний внииссок
      • Візир
      • Блискавка червона f1
      • Кіготь орла
    • Сорти гострого перцю для балконів і підвіконь

      • Вогник
      • Аладдін
      • Угорський жовтий
      • Салют
      • Бабине літо
      • Намистинка
      • Пікова дама
      • Горобинушка
      • Медуза f1
    • Нові сорти
  • Сорти гіркого перцю для сибіру
  • Відгуки тих, хто вирощує гострий перець

    • Відео: огляд сортів гіркого перцю

Сорти гіркого перцю

Гіркий перець — зазвичай однорічна трав’яниста культура, любляча теплий клімат і родючий грунт. Майже всі сорти за типом зростання є напівштамбовими, кущі такого перцю густо облиствені, добре гілкуються. У переважної більшості сортів плоди ростуть в пониклі стані, тобто верхівками вниз, найчастіше мають конусоподібну форму. Але за величиною перчики істотно розрізняються: їх довжина може становити від 1,5–2 см до 13-15 см.найдрібніші перці грають в більшій мірі декоративну роль, хоча майже всі можуть використовуватися в харчових цілях. До державного реєстру селекційних досягнень рф в даний час включено близько сотні сортів, але, на відміну від більшості інших овочів, величезна кількість сортів, що зустрічаються на наших ділянках, офіційно не зареєстровано.

Кращі сорти гострого перцю для відкритого грунту

Складно серед наявного різноманіття вибрати десяток-другий найкращих сортів: як то кажуть, «на смак і колір…». Справа в тому, що і забарвлення плодів може бути різною (найчастіше стиглі перчики червоні, але є і білі, і жовті, і фіолетові), та й смак істотно різниться. Хоча, власне, що за смак у гіркого перцю? здається, відрізнятися він може тільки ступенем гостроти. Це не зовсім так, цінителі розрізняють різні відтінки, але в першу чергу, звичайно, гіркий перець може бути слабоострим, среднеострим і сильноострим.

Складно провести і градацію між сортами, призначеними для теплиць і для незахищеного грунту: тих і інших практично немає. Всі сорти гіркого перцю підходять і для теплиць, якщо регіон відноситься до холодних, і для незахищеного грунту (приблизно на широті курська гіркий перець вже майже не садять в теплицю). Але з економічної точки зору в теплиці місце високорослим сортам, адже кожен кубічний сантиметр обсягу доріг. Поза теплиці ж з високорослими складніше: їх навіть сильний вітер може поламати. Тому без укриття намагаються висаджувати сорти з висотою куща не більше 70-80 см. Крім того, у багатьох регіонах складно встигнути виростити без укриття пізні сорти.

Мабуть, найбільш популярними сортами на сьогоднішній день є наступні.

Тонус

Середньоранній сорт тонус вирощується з 2001 року, призначений для консервування різних овочів і приготування всіляких спецій. Технічна зрілість настає трохи пізніше, ніж через чотири місяці після сходів. Кущ має помірну висоту, не вимагає формування. Плоди практично без блиску, в стані технічної стиглості мають зелене забарвлення, повністю дозрілі-червоні. Вони невеликі, масою всього близько 15 г, товщина стінок до 1,5 мм.з квадратного метра збирають до 3,5 кг врожаю.

Від російського дзвіночка до мексиканця-халапеньо: розбираємося в сортах гострого перцю

Перець тонус відрізняється від багатьох інших матовою поверхнею

Шакіра f1

Шакіра — середньостиглий голландський гібрид, що з’явився близько 10 років тому. Призначений для приготування всіляких страв і домашніх заготовок. Кущ середньорослий, компактний. Плоди гладкі, тонкі, з сильним блиском, забарвлення, в різному стані, від зеленої до червоної. Перчики відрізняються досить товстими стінками (5 мм), важать близько 50 г.цей перець відрізняється вираженою гостротою, але несильним ароматом. Урожайність близько 3,5 кг/м2.

Від російського дзвіночка до мексиканця-халапеньо: розбираємося в сортах гострого перцю

Перець шакіра-представник великоплідних сортів

Гомера f1

Перець гомера теж родом з нідерландів, з’явився одночасно з шакірою, призначений для тих же цілей, але є ранньостиглим. Плоди вузькі, злегка зморшкуваті, блискучі. У стані технічної стиглості вони зеленуваті, при повному дозріванні-червоні. Відрізняються сильною гостротою, помірно ароматні. Важать перчики близько 30 г, врожайність 3,2 кг/м2.

Від російського дзвіночка до мексиканця-халапеньо: розбираємося в сортах гострого перцю

Перець гомера-ранньостиглий гібрид з голландії

Хуліган халапеньо

Прекрасний новий сорт, зареєстрований в 2017 році.

Випробувавши у себе в минулому році хулігана, з якоїсь причини не залишив насіння. А сорт, схоже, сподобався багатьом: заходячи кілька разів взимку в насіннєві магазини, постійно чув: «був, розібрали».

Це напівгострий перець, придатний для готування різних страв і маринування. У невеликих кількостях можна його гризти і «живцем», але під хороше м’ясо. Хуліган халапеньо є середньопізнім сортом: темно-зелені перчики можна зривати не раніше серпня, повністю вони дозрівають і стають яскраво-червоними лише до вересня. Кущики висотою не більше 40 см, дуже компактні. Плоди середнього розміру (маса близько 80 г), з сильним блиском, правильної форми, без зморшок. Відрізняються досить товстими стінками: до 8 мм. Урожайність без укриття до 4 кг/м2.

Від російського дзвіночка до мексиканця-халапеньо: розбираємося в сортах гострого перцю

Хуліган халапеньо стає дуже популярним

Червоний товстун

Кущ середньорослий, напіврозкидистий. Плоди з сильним блиском і зморшкуватістю, масою до 90 г, стінки до 4 мм.забарвлення переходить із зеленої в темно-червону. Сорт є середньостиглим, використовується для приготування всіляких перших і других страв, його маринують. Урожайність до 3 кг / м2.

&1&

Перець червоний товстун не так вже й товстий

Дзьоб сокола

Сорт вирощується з 2008 року, призначений для кулінарії та консервування. Кущ невисокий, компактний, з великим листям. Середньостиглий. Відрізняється від більшості відомих сортів розташуванням плодів: вони спрямовані верхівками вгору, зібрані в букетики. Перчики дуже маленькі, масою не більше 4 г, вузькі, сильноострі. У стані технічної стиглості пофарбовані в темно-зелений колір, в біологічній — в темно-червоний. Оскільки кількість дрібних перчиків величезна, врожайність цілком непогана: до 2,6 кг/м2. Розміри плодів дозволяють легко висушити їх і зберігати протягом всієї зими в звичайних умовах.

&1&

Дзьоб сокола-представник букетних сортів

Пекучий букет

Низькорослий сорт, відноситься до числа дрібноплідних. Маса перчика становить всього 1-2 г, але одночасно на порівняно невисокому кущі їх може перебувати до 200 штук. Тому загальна врожайність нормальна, близько 2 кг/м2. Сорт ранньостиглий: темно-зелені плоди можна використовувати вже через 3-3, 5 місяці після появи сходів, для повного дозрівання, коли плоди стануть темно-червоними, потрібно ще три тижні. Дрібні перчики спрямовані верхівками вгору, мають сильний блиск, за смаком гострі. Застосовуються для консервування інших овочів, як приправа, можуть бути висушені і стовчені в порошок.

&1&

Перець пекучий букет відрізняється тривалим плодоношенням

Сорти гострого перцю для закритого грунту

У теплицях, як плівкових, так і полікарбонатних, можна успішно культивувати майже будь-які сорти, але зазвичай в них садять високорослі і самі зніжені, що володіють недостатньою стійкістю до примх погоди. Серйозне обмеження полягає в тому, що не можна під одним дахом посадити гострі і солодкі перці, вони перезапилюються. А оскільки головним чином городники намагаються виростити у себе на ділянці болгарський перець, гострим сортам не завжди дістається місце в укритті.

Мова дракона

Сорт вирощується з 2000 року, призначений для виготовлення приправ, застосовується в консервуванні огірків, помідорів та ін.середньостиглий, виросте у формі метрового розлогого куща. Плоди хоботоподібні, технічної зрілості (зелені) досягають через 110 діб після появи повних сходів. Повністю дозрілі плоди яскраво-червоні, вони дрібні: маса перчика близько 3 г, стінки майже прозорі. Перці мають дуже сильним приємним ароматом, сильноострі. Урожайність невисока: близько 1,2 кг / м2.

&1&

У перцю язик дракона дуже тонкі стіночки

Чудо підмосков’я

Давно виведений ранньостиглий сорт. Оскільки його смак напівгострий, в невеликих кількостях може вживатися в свіжому вигляді. Кущ цього перцю дуже високий, до півтора метрів. Являє собою нечастий приклад індетермінантного перцю. Перчики гладкі, з сильним блиском, в технічній стиглості мають світло-жовте забарвлення, повністю дозрілі — червоні. Плоди важать до 30 г.оскільки одночасно на кущі знаходиться до 20 перців, загальна врожайність непогана: близько 4 кг/м2.

&1&

Якщо не обмежувати зростання куща дива підмосков’я, він може зрівнятися з парканом

Http://www.tomat-pomidor.com/forums/topic/1641-%d0%b3%d0%b8%d0%b1%d1%80%d0%b8%d0%b4%d1%8b-%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b0%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%be%d1%82%d0%ba%d1%80%d1%8b%d1%82%d0%b8%d1%8f-%d0%b8-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%be%d1%87%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f/?page=48&tab=comments#comment-943657

Добрий вечір! згодна з вами повністю. Садила в цьому році третьяковський і спаську вежу від уральської садиби. Мені не сподобалися. Шкода місце в теплиці було. Третьяковський кущ слабкий і смак посередній. У наступному сезоні запланувала на консервацію інтуїцію і увертюру гібриди. З сортів відерницю і сосок венери. Ще ювілейний тарасенко. Перець від них мені теж не сподобався. Більше цю фірму брати не буду.

Geb1005

Https://www.forumhouse.ru/threads/369754/page-140

Sarab58, c гібридом третьяковський від уральського дачника не всім пощастило, як марині. У більшості в теплиці 1.5 м слабка рослина (зате не обростало пасинками), 80г червоні (не малинові) посереднього смаку, врожайність низька. Не варто садити багато в перший рік.

Zylfiya50

Https://www.forumhouse.ru/threads/369754/page-140

В цьому році садила з уральського дачника третьяковський гібрид і спаську вежу. Третьяковські виросли низькі і абсолютно несмачні. Спаська вежа нав’язала помідор, але не як заявлено звичайно смак теж ніякої. Але ж насіння не дешеві.

Геб1105

Https://www.forumhouse.ru/threads/369754/page-117

Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?t=865

Дзвіночок-перець дуже злий, чи то пак, гострий. Зате форма красива, за це і був куплений. Ріс він довго, вимахав в справжню конячку (з чого я зробила висновок, що він з пізньостиглих). Зав’язі-море (зате яке літо, не приведи ще повториться), почервоніти не встиг. Всі гострі перці я консервую, а чоловік швиденько їх з’їдає (але це звичайно на любителя ).

Моль

(https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?f=32&t=865& start=30

У халапеньо багато своїх варіантів більш і менш солодких. Це важливо помітити. У зрілих солодощі побільше. У мене виріс гібрид халапеньо і хіненса тринідад скорпіон. Смак гібрида-прісний і трав’яний. А ось тут же спробував зрілий халапеньо з куща «мами» і на тлі гібрида — небо і земля. — халапеньо дуже смачний.

Чі-чі

Http://chile-forum.ru/index.php?topic=3254.0

Минулого літа для різноманітності прикупила ще різних сортів гірких перців і посадила мову дракона і аджику. Замаринували, як завжди, відкрили баночку зовсім недавно… Ніхто їсти не може-полум’я-вогонь! а ми-то думали, ну гіркий і гіркий, тільки назви різні, ан немає. Тепер будемо вже знати, що аджику з мовою дракона краще висушити, змолоти і використовувати як перцеву приправу.

Кмуф

Https://www.forumhouse.ru/threads/136583 /

Я садила диво підмосков’я і астраханський 147. Урожайність хороша, але диво підмосков’я заявлена довжина 20-25 см, а у мене від сили 15 см.

Садородник

Https://www.forumhouse.ru/threads/136583/page-4

Халапеньо досить комфортно в ог (при хорошому літі) навіть у нас себе почуває. Хабаньеро-більш-менш щось вартісне можна отримати на 2 рік, тому на літо — в теплицю, в зиму — на підвіконня.

Росво

Https://www.forumhouse.ru/threads/136583/page-4

Відео: огляд сортів гіркого перцю