З найдавніших часів домашня худоба вважалася ознакою багатства, а його викрадення – справжньою бідою для сім’ї і прирівнювався чи не до найтяжчих злочинів. У селі і сьогодні до корови ставляться з повагою і любов’ю і вважають практично членом сім’ї. Скільки років живе корова-питання не тільки економічне, а й моральне, адже втрачати те, до чого звик завжди дуже важко. які ж основні причини впливають на тривалість життя корівки?
Причина перша-еволюційна
Всі домашні тварини мають коріння від представників дикої природи. точно відомо, що прабатьком корів був тур, вимерлий в наш час. Найближчі родичі домашніх крупнорогатих-американський бізон, буйвол, європейський зубр, зебу і як.
Всі домашні тварини мають коріння від представників дикої природи
В результаті одомашнення корів сильно видозмінилася в цілому і їх біологія. І це правильно, адже на тварин в дикому середовищі впливає природний відбір, тобто процес, в результаті якого виживали тільки найсильніші тварини і залишали після себе потомство. Людина ж в процесі одомашнення намагався відбирати тварин тільки за тими ознаками, які мали більше значення для нього, в тому числі і тривалість життя.
Причина друга-тривалості її використання людиною
Корова – виключно домашня тварина. тому тривалість її життя безпосередньо залежить в першу чергу від терміну використання її людиною (як в приватному подвір’ї, так і на промислових фермах).
Основні критерії, які впливають на питання про те, скільки років використовувати корову в абсолютно будь-якому господарстві:
- напрямок скотарства-молочне або м’ясне. Молочну худобу утримують довше, ніж м’ясну в середньому на три-чотири роки.
- рівень продуктивності тварин. Тварин з низькою продуктивністю утримувати тривалий час абсолютно не вигідно — витрата на їх утримання перевищить отриманий прибуток.
- племінна цінність тварини. Племінним тваринам через їх високу вартість і цінність створюють такі умови, щоб максимально збільшити термін використання їх в господарстві і отримати якомога більшу кількість здорового приплоду.
Корова-виключно домашня тварина
При хорошому утриманні і грамотному використанні терміни життя тварин в господарствах подовжуються, що дає можливість отримання більшої кількості телят і молока від однієї матки. Чим довше використовуються корови в господарстві, тим менше відсоток їх вибракування, що збільшує процентну кількість маток в стаді і підвищує рентабельність господарства. При тривалому терміні використання можна оцінити тварин за якістю потомства ще до їх вибуття з господарства.
Причина третя-індивідуальні особливості
Вони залежать від породи, стану здоров’я корівки і деяких інших факторів.
відео про те, як складно утримувати корову
Крупнорогата худоба молочних порід в середньому доживає до 20-25 років. Але продуктивна служба корів значно коротша за їх середню тривалість життя. В середньому дійних корів тримають 8-10 років, а тварин, що мають високу племінну цінність, значно довше.
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
При встановленні термінів використання корів і биків враховують вік тварин, що трапляються, так як приплід від старих особин зазвичай має знижену життєздатність і відстає в зростанні в порівнянні з приплодом від тварин середнього віку.
Сильно скорочують життя тварині часті хвороби, як заразного характеру, так і немає. Виснажують життєві сили організму постійні авітамінози, паразитарні захворювання; ведуть до втрати продуктивності такі хвороби, як мастит, ендометрит та інше.
Крупнорогата худоба молочних порід в середньому доживає до 20-25 років
Причина четверта-умови годування
Вони можуть, як подовжити життя годувальниці, так і стати причиною раннього старіння її організму. Треба розуміти, що якість годування безпосередньо впливає на продуктивність вашої тварини і його здоров’я, а відповідно, і на тривалість його життя. Наприклад, варто знати, що годування надмірно великою кількістю грубих, важко пережовувати кормів, тягне за собою раннє зношування зубів корівки, що так само скорочує термін її життя у вашому господарстві (адже зуби — один з головних інструментів в системі травлення жуйних).
Годування надмірно великою кількістю грубих, важко пережовуваних кормів, тягне за собою раннє зношування зубів
В умовах промислового виробництва нерідко причиною раннього вибування тварини з стада стають такі захворювання, як травматичний ретикуліт, ацидоз, авітаміноз, порушення мінерального обміну і багато інших, пов’язані з порушеннями годування.
Причина п’ята — умови утримання
На них впливає, як людський фактор (те, як доглядає за твариною власник), так і ряд інших факторів: кліматичні умови, екологічна обстановка, відомий факт, що в районах, де пасовищний період довший, корівки живуть довше, ніж в районах з більш суворим кліматом. Тривале стійлове утримання, відсутність достатнього моціону, більш тривале вживання грубих кормів, збіднених вітамінами і мікроелементами — все це завдає значної шкоди здоров’ю тварини і впливає на те, скільки в цілому живе корова.
Використання корів у непромисловому молочному скотарстві зазвичай триває 6-8 років, а биків-5-6
Відомо так само, що впливає на здоров’я худоби і тривалість світлового дня, і якість повітря в приміщенні і багато інших факторів — адже слово «тварина» однокореневе слову «живе».
Причина шоста-інтенсивність використання та експлуатації корівки в господарстві
На великих промислових фермах вони схильні до експлуатації найбільш посилено, що значно зменшує термін їх використання в господарстві (корови настільки можуть «видоюватися», що кісткова тканина у них може стати губчастої, крихкою, що сильно впливає на здоров’я корівок). на індустріальних фермах середній термін використання тварин — 3-4 роки. Особин з високою продуктивністю намагаються утримувати значно довше.
використання корів у непромисловому молочному скотарстві зазвичай триває 6-8 років, а биків – 5-6.
У неплеменних господарствах швеції, німеччини та інших країн з метою отримання кращої за якістю м’ясної продукції термін життя особин молочних порід значно скорочують, вбиваючи їх при досягненні віку 5-6 років. При цьому прискорюється оборот стада, але значно підвищуються витрати на вирощування тварин. Тим часом окремі особини протягом значного терміну зберігають здатність до розмноження і дають високі надої до 20-22-річного віку. Виключно цінних биків-виробників використовують в господарствах до 14-15 років. Наприклад, корови костромської породи краса і опитниця перебували в господарстві » караваєво» до 22-річного віку і за весь період їх використання від кожної отримано понад 116 тис. Кг молока; корова сосна симентальської породи-до 21 року, корова №1351(німеччина) за 24 роки життя отелилася 21 раз, корова нопса айрширської породи (фінляндія) за 20 років – 17 разів, її продуктивність за всі лактації склала понад 110 тис.кг молока, або 4941 кг молочного жиру.
сюжет про вирощування в домашніх умовах
Бика милого на случних пунктах у лебединському районі сумської області використовували до 15 – річного віку, а бика мока істобенської породи-до 16 років.