Мандарини при вагітності в першому, у другому і третьому триместрі

51

Дієтологи сходяться на думці, що вагітним можна мандарини при відсутності алергічної реакції та інших протипоказань. Вони стають цінним джерелом необхідних жінці і плоду вітамінів, макро — і мікроелементів, благотворно впливають на самопочуття майбутньої матері.

Чим корисні мандарини для вагітних

Мандарини містять близько 50 ккал на 100 г, тому цілком можуть вважатися дієтичним фруктом. При вагітності вони забезпечують жінку потрібними організму речовинами, не сприяючи набору зайвих кілограмів.

Цитруси при вагітності дуже корисні для головного мозку, забезпечують його повноцінне функціонування

Але цим користь мандаринів при вагітності не обмежується:

  1. що міститься в них у високій концентрації вітамін с необхідний для зміцнення імунітету. А будь – яке захворювання, навіть «невинна» застуда при вагітності, — це потенційна шкода для плода.
  2. вітамін с необхідний для засвоєння заліза. Відповідно, вживання в їжу цитрусів-дієва профілактика анемії. А це дуже поширена проблема при вагітності.
  3. м’якоть цитруса, багата клітковиною і пектином, благотворно впливає на травну систему, нормалізує роботу шлунка і кишечника. Сік відновлює апетит. Останній при вагітності нерідко зникає повністю, особливо коли проявляється токсикоз.
  4. мандарини мають антисептичний ефект. М’якоть і сік містять фітонциди, що знищують грибки, мікроби, іншу патогенну мікрофлору. При вагітності організм жінки до них більш сприйнятливий через гормональної «перебудови» і зниження імунітету.
  5. настій або відвар з шкірки істотно полегшує стан при токсикозі. Особливо ефективний він проти нудоти, майже неминучою на початку вагітності. Також напій допомагає збити температуру, позбутися від нападів діареї.
  6. завдяки легкій сечогінній дії цитрус при вагітності допомагає уникнути набряків, своєчасно виводити з організму шлаки і токсини.
  7. запах мандарина широко використовується в ароматерапії. При вагітності він дуже благотворно впливає на нервову систему і відновлює душевну рівновагу, сприяючи боротьбі з нападами безпричинної тривоги, роздратування, стрибками настрою, пригніченість.
  8. біла плівка, якою покриті часточки, містить в досить високій концентрації глікозиди. Ці речовини дуже корисні для серцево-судинної системи, запобігаючи відшарування плаценти і розвиток варикозу.
  9. мандарини активізують метаболізм. Відповідно, необхідні організму матері і дитини речовини при вагітності засвоюються швидше. Їжа не відкладається у вигляді зайвих кілограмів, що в подальшому запобігає появі розтяжок.

Мандарин-цінна «підмога»для здоров’я при весняному авітамінозі

Важливо! про мандаринах при вагітності є цікава народна прикмета: якщо жінку в першому триместрі сильно «тягне» на них, можна майже напевно стверджувати, що у неї народиться хлопчик. Відраза до цитрусам, швидше за все, свідчить: вона чекає дівчинку.

У першому триместрі жінка може їсти мандарини практично в необмеженій кількості, якщо їй цього хочеться і немає протипоказань. У другому рекомендована лікарями середня «добова доза» цитрусів при вагітності – 2-3 штуки (150-200 г). У третьому багато фахівців радять відмовитися від них взагалі, щоб не провокувати печію, передчасні пологи і надалі не викликати алергію у дитини при грудному вигодовуванні.

Строгих правил, що регламентують вживання мандаринів, не існує

Чи можна мандарини при вагітності

Цілеспрямовано відмовлятися від мандаринів при вагітності, особливо якщо організм наполегливо «просить» цитрусів, – невдала ідея. Однак навіть незначне нездужання або слабка алергічна реакція – привід шукати інші джерела вітамінів, макро — і мікроелементів.

Перший триместр вагітності-час найбільш радикальної «перебудови» організму у жінки. Це неминуче негативно впливає на імунітет і метаболізм, відповідно, мандарини на ранніх термінах майбутнім матерям дуже корисні.

Інша проблема із самопочуттям, уникнути якої вдається вкрай рідко, – токсикоз. Цитруси допомагають знизити інтенсивність прояву його симптомів, особливо нудоти. Сік сприяє нормалізації травлення.

Мандарини містять практично всі вітаміни групи в в досить високій концентрації. Але особливо необхідна при вагітності фолієва кислота (в9). Для ембріона його нестача може бути чревата патологіями формування плаценти, нервової і серцево-судинної систем.

Чому ще мандарини в першому триместрі вагітності не тільки можна, але і потрібно включати в раціон:

  • стимуляція імунітету;
  • боротьба з депресією, нервовою збудливістю;
  • забезпечення бадьорості, профілактика підвищеної стомлюваності і сонливості;
  • активізація травлення і кровообігу;
  • «допомога » печінки у виведенні з організму шлаків і токсинів, стимуляція відтоку жовчі.

У боротьбі з токсикозом ефективні і м’якоть, і шкірка мандарина

Важливо! жінкам, схильним до алергії, якщо їх на ранніх термінах вагітності «тягне» на цитруси, рекомендують чергувати їх різні види, наприклад, мандарини і апельсини. Організм «вважає» їх різними фруктами, що помітно знижує ризик негативної реакції.

Чи можна вагітним мандарини в 2 триместрі

У другому триместрі вагітності у плода вже є власна травна і видільна система, тому всі надходять в організм жінки продукти можуть викликати у нього індивідуальну негативну реакцію. Відповідно, рекомендується обмежити вживання мандаринів і постійно контролювати самопочуття, включаючи їх в раціон.

Однак повністю відмовлятися від цитрусів, якщо організм їх «приймає», не варто. Причин тому достатньо:

  1. мандарини допомагають справлятися з токсикозом, який нерідко триває і в другому триместрі вагітності.
  2. цитруси ефективні проти набряків, так як благотворно впливають на нирки і всю видільну систему.
  3. міститься в м’якоті вітамін в4 «пригнічує» синтез кортизолу. Для майбутньої матері це знижує ризик розвитку післяпологової депресії. Також є дані досліджень, що дозволяють стверджувати, що діти жінок, які відчували при вагітності дефіцит вітаміну в4, частіше страждають від проблем з пам’яттю і психікою.
  4. цитрус багатий кальцієм, який розвивається плід буквально «витягує» з організму жінки при вагітності, забезпечуючи їй проблеми з кістками і зубами.
  5. клітковина і пектин життєво необхідні, так як знижують рівень холестерину в крові і допомагають впоратися з запорами.
  6. сік при вживанні всередину і» зовнішньо » сприяє зменшенню вироблення шкірного сала і одночасно перешкоджає пересушування дерми.

Сік мандарина-дієва профілактика нерідко з’являється при вагітності гіперпігментації

Важливо! мандарини при низькому вмісті натрію багаті калієм. Така пропорція-профілактика гіпертонусу кровоносних судин, їх «розслаблення» підтримує нормальний тиск.

Мандарини при вагітності в третьому триместрі

На пізніх термінах вагітності вживання мандаринів рекомендується скоротити до мінімуму. Чим ближче пологи — тим вище ризик алергії у матері і дитини. Альтернативою можуть стати будь-які розслаблюючі процедури з використанням ефірного масла мандарина – ароматерапія, теплі ванни, розчісування волосся, масаж.

Ефірна олія мандарина допоможе відновити гарний настрій, позбутися від нападів мігрені, проблем зі сном

Рецепти з мандаринами для вагітних

Найпростіше при вагітності є мандарини свіжими або вичавлювати з них сік. Також їх використовують в якості інгредієнта для фруктових салатів. Але є й інші рецепти.

Сирний десерт

Що знадобиться:

  • м’якоть мандарина-300 г;
  • сир-350 г;
  • сметана-100 г;
  • мед-40-50 г;
  • фісташки, волоський горіх, фундук (або будь – які інші горіхи) — всього близько 200 г;
  • желатин – 20 г;
  • ванілін – за смаком (2-3 г);
  • вода-7-10 мл.

Готується десерт швидко і просто:

  1. залити желатин водою, розмішати, залишити на 15-20 хвилин для набухання.
  2. за допомогою блендера або міксера збити сир зі сметаною і медом в однорідну масу.
  3. додати до сиру желатин і ванілін, добре перемішати.
  4. розрізати часточки мандарина, за бажанням трохи подрібнити горіхи. Додати «наповнювачі» до загальної маси, ще раз перемішати.
  5. 6. Викласти десерт в глибоку миску або форму для запікання, закрити харчовою плівкою «в контакт», прибрати в холодильник на 5-6 годин.

Бажано використовувати для цього десерту домашній сир, сметану, натуральний мед.

Мандаринові цукерки

Необхідні інгредієнти:

  • мандарини середнього розміру-8 шт.;
  • цукор – 150 г;
  • вода – 100 мл;
  • шоколад (будь – який, але краще гіркий) – 50 г;
  • горіхи-50-60 г.

Як приготувати цукерки:

  1. ретельно вимити мандарини, ошпарити окропом. Нарізати кружечками, не знімаючи шкірку.
  2. покласти цитруси в каструлю, додати приблизно 20 мл води, варити на середньому вогні 2-3 хвилини. Злити рідину.
  3. повторити процедуру, не зливаючи воду.
  4. додати в каструлю залишки води і цукор, добре перемішати. Варити близько півгодини на мінімальному вогні, постійно помішуючи.
  5. викласти кружечки на деко, застелене пергаментним папером. Поставити в розігріту до 150 °с духовку на 15 хвилин.
  6. горіхи подрібнити, шоколад розтопити на водяній бані. Занурювати кожен кружечок спочатку в глазур, потім в крихту.

Готові цукерки перед вживанням викладають на тарілку в один шар, щоб дати шоколаду застигнути

Можливу шкоду і протипоказання

Мандарини – сильний потенційний алерген. Причому негативна реакція на нього може проявитися і у жінок, які до вагітності їли цитруси без проблем.

Також мандарини при вагітності можуть викликати печію. Ця типова при вагітності проблема може ще загостритися. Органічні кислоти і вітамін с у високій концентрації підвищує кислотність шлункового соку.

Безумовними протипоказаннями для включення мандаринів в раціон при вагітності є:

  • цукровий діабет будь-якого типу і інші хронічні захворювання, що зачіпають метаболізм та ендокринну систему;
  • гастрит, коліт, виразкова хвороба шлунка і кишечника, інші проблеми травного тракту, спровоковані підвищеною кислотністю шлункового соку;
  • гепатит, холецистит, інші патології печінки і жовчного міхура;
  • захворювання нирок і сечостатевої системи у стадії загострення.

Важливо! надлишок аскорбінової кислоти в організмі підвищує ризик розвитку тонусу матки. Зловживання мандаринами при вагітності, особливо в першому і третьому триместрах, може спровокувати викидень або передчасні пологи.

Висновок

Те, що вагітним можна мандарини, не піддається сумніву. Якщо дозволяє стан здоров’я і індивідуальні особливості організму, їх обов’язково включають в раціон. Цитруси стають цінним джерелом вітамінів і мінералів для матері і плоду. Однак їх надмірне вживання може негативно позначитися на самопочутті жінки і нашкодити майбутній дитині, тому потрібно дотримуватися певних правил і обмеження.