Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

24

У держреєстрі рослин вона овочева, у вікіпедії — звичайна, а в народі — спаржева. Мова про квасолі з їстівними стручками. Це відносно сучасний продукт, до 2000-х її мало хто вирощував, насіння в основному завозилися з-за кордону. А сьогодні в росії створено і зареєстровано стільки сортів, що і не знаєш, який вибрати.

Зміст

  • Види спаржевої квасолі
  • Кущова спаржева квасоля для різних регіонів

    • Сорти з москви і підмосков’я

      • Таблиця: характеристики кущовий квасолі для середньої смуги
    • Кущова квасоля південної селекції

      • Таблиця: характеристики кущовий квасолі для півдня рф і україни
    • Сибірські сорти для регіонів з суворим кліматом

      • Таблиця: характеристики сортів спаржевої квасолі для сибіру і уралу
    • Сорти з голландії і санкт-петербурга для північного заходу і приморського краю

      • Таблиця: характеристики кущової квасолі пітерської та голландської селекції
  • Кучерява спаржева квасоля для всіх регіонів

    • Відео: розповідь про квасолі блакитне озеро
    • Таблиця: характеристики кучерявої квасолі, придатної для заморозки, консервування та кулінарії
  • Відео: досвід вирощування інших сортів спаржевої квасолі
  • Сорти вігни (для відкритого грунту і теплиць)

    • Таблиця: російські сорти вігни, її характеристики
    • Фотогалерея: яку вігну можна виростити в росії
    • Відео: ліана вігни в теплиці
    • Відгуки про вирощування вігни

Види спаржевої квасолі

Спаржева квасоля — це вид звичайної квасолі, недозрілі стручки якої можна їсти. Характерні риси культури:

  • зерна розвиваються повільніше, ніж у звичайної квасолі;
  • стулки м’ясисті і соковиті;
  • між стулками немає грубих волокон;
  • на внутрішній стороні стулок немає пергаментного шару.

Боби (стручки) можуть втратити ці властивості, якщо запізнитися зі збором врожаю. Зривати їх потрібно в молочній стиглості, коли всередині тільки почали рости зерна, вони ще дрібні, соковиті, не встигли збільшитися до своїх розмірів і огрубіти.

Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

На зрізі видно соковиті і м’ясисті стулки, немає грубих волокон, зерна тільки почали розвиватися

У народі плід квасолі називають стручком. Але його правильна ботанічна назва-боб, а зерен всередині-насіння.

Види спаржевої квасолі:

  • кущова-компактні рослини висотою 30-60 см, що складаються з декількох трав’янистих стебел. Під вагою бобів вони лягають на землю. В цьому і мінус кущовий квасолі. Стручки, опинившись на сирому грунті, загнивають, уражаються слимаками. Підв’язувати пишні і низькі кущі-волоті важко, простіше підстелити суху мульчу.
    Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

    Перевага кущової квасолі-компактність, а недолік-боби ростуть біля самої землі

  • кучерява більш врожайна, оскільки нарощує стебла в кілька разів вище, ніж кущова — 1.5 — 3 м.боби висять над землею, добре освітлюються і провітрюються, їх легше збирати, але для такої квасолі потрібні високі і міцні опори. Кучеряву спаржеву квасолю сіють біля альтанок або сітчастих парканів.
    Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

    Кучерявої квасолі потрібна опора, її батоги створюють тінь

  • вігна-родичка квасолі, її часто так називають, але квасолею вона не є. Відмінності полягають в біохімії: складі пилку, будові квітки і прилистків (парних придатків в нижній частині листа). Усередині виду є кущові сорти (до 1 м), але більшою популярністю користуються кучеряві (3-4 м), оскільки вони дуже врожайні. Боби виростають довгі — до 1 м, схожі на звисають мотузки діаметром близько 1 см.вігна дуже теплолюбна, тому в умовах прохолодного літа її вирощують в теплицях, плюс потрібні ще більш міцні і габаритні опори, ніж для звичайної кучерявої квасолі.
    Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

    Стручки вігни схожі на мотузки, кущі великі і врожайні

Вігну готують як звичайну спаржеву квасолю: відварюють, смажать, маринують, заморожують. Однак велику харчову цінність мають її проростки.

Всередині кожного виду є сорти, що відрізняються довжиною бобів, ступенем їх зігнутості, формою поперечного розрізу, а також кольором в технічній стиглості. Боби виростають зелені, жовті, фіолетові, пурпурні, двоколірні. Визріли насіння можуть виявитися коричневими, білими, червоними, чорними, плямистими.

Кущова спаржева квасоля для різних регіонів

Добірка по регіонах зроблена на основі інформації з держреєстру сортів, допущених до вирощування на території рф. Хоч кожен сорт з цього документа допущений до вирощування у всіх кліматичних зонах рф, враховувалося географічне положення компанії-виробника або автора сорту. Адже логічно припустити, що квасоля, виведена, наприклад, в підмосков’ї буде найкраще рости і плодоносити в кліматі цього регіону.

Сорти з москви і підмосков’я

Бона — це спочатку польський сорт, він настільки урожайний, що вирощується в промислових масштабах. Боби придатні до механічного прибирання. Зерна всередині наливаються повільно, урожай довго не перезріває, можна збирати без поспіху, встигнути зробити заготовки: замаринувати або заморозити.

Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

Бона-високоврожайний сорт для промислового та аматорського вирощування

Солодкий кураж створила фірма»седек». Сорт, як і бона, має універсальне призначення: можна заморожувати, консервувати, готувати страви зі свіжих бобів. Смак відмінний, врожайність гідна — до 3,3 кг/м2.

Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

Вид і назва квасолі солодкий кураж вселяють оптимізм і розпалюють апетит

Сорт спаржевої квасолі «солодкий кураж» мені дуже подобається, але насіння в пакетику дуже мало. Тому я не змогла, як планувала, наморозити на зиму спаржеву квасолю. Так що при покупці раджу враховувати, що 5 грамів насіння квасолі-це буквально п’ять зерняток

Лемика

Https://otzovik.com/review_6145636.html

Масляний король — квасоля від агрофірми «аеліта». Стручки з моменту утворення пофарбовані в сонячний, світло-жовтий, колір. Страви з них мають відмінний смак.

Кращі сорти спаржевої квасолі для всієї росії

Масляний король-високобілковий, але низькокалорійний продукт

В цьому році у мене росте «масляний король»: він спочатку зеленуватий, і в цій стадії він, зрозуміло, їстівний, але через деякий час стручки набувають жовтуватий, восковий вигляд — ось тоді вони по-справжньому соковиті

Tagetes

Https://www.forumhouse.ru/threads/30808/page-53

Золота сакса виведена компанією «пошук». Кущ низький, боби середньої довжини, тому врожайність невисока, зате стручки мають апетитний жовтий колір, підходять не тільки для негайного приготування страв, але і для маринування.

&1&

Стручки золотої сакси заманливо виглядають не тільки свіжими, але і в консервах

Спаржева квасоля росте невисоким кущем, дозріває швидко, дуже смачна і легка їжа, особливо просто зварена (цілком стручки) і з вершковим маслом. Люблю «золоту саксу».

Helga

Https://www.forumhouse.ru/threads/30808/

Таблиця: характеристики кущової квасолі для середньої смуги

назва сортасрок дозрівання (днів)висота куща (см)довжина бобів (см)зовнішній вигляд бобів (колір, форма)вкусназначениеурожайностьиммунитетбона48–7518–2613.5 світло-зелені, циліндричні, прямі або слабоизогнутыехорошийдомашняя кулінарія, консервування та заморозка100–136 ц/дак основних хвороб культурысладкий кураж41–5630–4012–15зеленые до жовтого, циліндричні, изогнутыеотличный1,8-3,3 кг/м2нет данныхмасляный король45–5035–409–12светло-жовті, циліндричні, вигнутиеотличнийдомашня кулінарія2, 1-2, 3 кг/м2золота сакса5030–3511–12светло-жовті, циліндричні,вигнутиеотличнийдомашня кулінарія і консервірованіе1,1-1, 9 кг/м2

У всіх сортів, описаних в статті, боби не мають пергаментного шару і грубих волокон.

Кущова квасоля південної селекції

Амальтея створена краснодарським нді рису. Вирощується в промислових масштабах, боби придатні до збору комбайнами. В умовах півдня квасоля проявляє ремонтантність, тобто повтороно зацвітає в кінці літа і до приходу холодів встигає віддати ще один урожай.

&1&

Амальтея в умовах довгого літа дає два врожаї з одного куща

Золотоволоска-квасоля тієї ж краснодарської селекції з чудовою врожайністю — 123-144 ц/га.стручки жовті, смачні, ідеально підходять для вірменської гострої закуски — турша, крім того, їх можна заморожувати, маринувати, варити і смажити.

&1&

Золотоволоска щедра на красиві і смачні стручки універсального призначення

Побратим сорт по факту і є побратимом вищезгаданих золотовласки і альміни, оскільки створений тим же внді рису (м краснодар). Сорт ідеальний в заморожуванні, консервуванні та домашній кулінарії. Квасоля урожайна, смак бобів відмінний, колір-зелений.

&1&

Квасоля побратим виведена селекціонерами краснодара, плодоносить зеленими бобами

Звісточка-рання і урожайна квасоля, виведена на кримській дослідній станції. Кущ у сорту середньої висоти, компактний, боби зав’язуються і зріють одночасно, тобто урожай не потрібно збирати вибірково, він зрізається за один прийом. Боби циліндричні, зеленого кольору.

&1&

У ранньої звісточки боби циліндричні, прямі