Капуста слава: традиційний сорт для квашення

9

Без капусти не можна уявити стіл: вона стане в нагоді і в салат, і в щі, і на друге. Для всіх цих цілей якнайкраще підходить старий добре відомий сорт слава, вирощуваний всюди вже дуже давно. Славу знає кожен городник, багато садять її щорічно.

Зміст

  • Історія вирощування капусти слава
  • Опис сорту капусти слава
  • Характеристика сорту
  • Особливості вирощування

    • Відео: збір врожаю капусти слава
  • Відгуки про капусту сорту слава

Історія вирощування капусти слава

Ще в 1940 році до державного реєстру країни були включені одночасно два сорти, що розрізняються деталями: слава 1305 і слава грибовська 231, отримані одними і тими ж селекціонерами на відомій грибовской селекційної станції городніх рослин (нині — федеральний науковий центр овочівництва). Це були перші записи в реєстрі: всього за 1940-і роки в ньому було зареєстровано 7 сортів білокачанної капусти, прекрасно відомих і до цих пір. Це, крім слави, золотий гектар, амагер, білоруська, московська пізня, номер перший грибовський. І ось так склалося, що, незважаючи на те, що нині в списку кілька сотень сортів, ці перші досі надійні.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Слава-один з сортів, призначених для промислового обробітку

Обидві слави відносяться до середньостиглих сортів, грибовська трохи раніше дозріває і трохи краще зберігається, але качани слави 1305 трохи крупніше. Зараз частіше садять саме славу 1305; втім, часто на упаковках насіння і зовсім не уточнюється, про який з сортів йде мова. Обидва сорти призначені для товарного виробництва, тобто для посадки у великих овочівницьких господарствах, але вирощуються і дачниками. Обидва сорти допущені у всіх кліматичних регіонах без винятку. Оскільки відмінності між ними несуттєві, часто уточнюючі терміни опускають і говорять просто про чудову капусті.

Опис сорту капусти слава

Капуста слава являє собою рослину з піднятою розеткою листя. Самі листя середнього розміру, в розгорнутому стані мають округлу форму, пофарбовані в сірувато-зелений або зелений колір. Листя покриті восковим нальотом істотної інтенсивності, злегка зморшкуваті, з країв хвилясті. Качан в цілому вище середнього розміру, діаметром близько 25 см, має округлу або плоскоокруглу форму, масою 2,2–4,5 кг.

Качани щільні, містять внутрішню кочеригу середнього розміру. Зовнішня частина кочериги коротка. На розрізі забарвлення качана білувато-жовта, зовні він покритий листям зеленого кольору. Смак капусти оцінюється як дуже хороший. Качани містять до 5,6% цукрів, до 11% сухих речовин.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

За зовнішнім виглядом качан капусти слава абсолютно звичайний, схожий на безліч інших

Характеристика сорту

Капуста слава — середньопізній сорт. Качани можна починати зрізати приблизно через 100 днів після появи сходів, але оптимальної стиглості вони досягають через 130-135 днів. Дозрівання на грядці дружне, при бажанні можна пробувати капусту в кінці вересня, масовий збір проводять після перших заморозків середньої інтенсивності. Злегка прихоплені качани виявляються більш солодкими і соковитими.

З гектара посівних площ отримують від 600 до 900 центнерів врожаю, зареєстрований максимум — 1250 ц/га. Звичайні городники, в залежності від інтенсивності догляду і родючості грунту, знімають від 10 до 15 кг/м2.

При оптимальній температурі в погребі (близько 0 ос) капуста зберігається в свіжому вигляді до трьох-чотирьох місяців: лежкість — не основна перевага сорту, для тривалого зберігання вибирають інші сорти (із старовинних, наприклад, амагер або московську пізню). Слава прекрасна в свіжому і квашеному вигляді: незабаром після збору врожаю її шаткують і зберігають в бочках (при масовому виробництві) або в банках (малоземельні дачники). У той же час і в свіжому вигляді свій відносно короткий термін слава вилежує без втрати смаку і вітамінного складу. Сорт використовується в дієтичному харчуванні, особливо для хворих на діабет і ожиріння.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Квашена капуста-найкраще блюдо з слави

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Капуста слава відноситься до невибагливим сортам, виростити її може навіть новачок. Вона легко переносить примхи погоди, в тому числі і серйозні посухи, але, звичайно, в такому випадку врожайність буде знижена. Ця капуста при правильному догляді рідко розтріскується на грядках (хоча при тривалих осінніх дощах це можливо). Урожай легко переносить перевезення на будь-які відстані. Стійкість до хвороб на середньому рівні.

Основними достоїнствами сорту вважаються:

  • невибагливість у догляді;
  • посухостійкість;
  • відмінний смак;
  • універсальність використання;
  • висока врожайність.

Недоліками вважають:

  • невисоку стійкість до фузаріозу і кілі;
  • не дуже тривале збереження врожаю;
  • сильну залежність врожайності від родючості грунту.

Втім, будь-яка капуста вимагає багато добрив, а середньостиглі сорти рідко зберігаються до весни. Слава досі вважається однією з кращих в засолюванні і квашенні, хоча у неї і з’явилися в цьому плані серйозні конкуренти. Так, серед порівняно нових сортів хороший голландський гібрид атрія f1, він і свіжим лежить до півроку, а качани можуть доростати до 10 кг.високим вмістом цукрів і соку відрізняється голландський гібрид чудо на засіл f1, що з’явився зовсім недавно.

Ідеально підходить для квашення новий вітчизняний сорт квашенка, що містить багато цукрів і аскорбінової кислоти. Сорт дуже простий у догляді, качани виростають рівні, круглі, масою до 3,5 кг. У різних регіонах користуються повагою такі нові засолювальні сорти і гібриди, як мегатон f1, центуріон f1, айсберг f1, морозко, агресор f1 і ін.на тлі новітніх гібридів слава слави не меркне, її і понині із задоволенням садять городники, які звикли до традиційних сортів.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Мегатон-один з модних гібридів, але його насіння коштує дорого

Особливості вирощування

Як і будь-яку середньостиглу капусту, славу в південних регіонах можна встигнути виростити і без розсади. Насіння сіють прямо в грядку при встановленні стабільної температури повітря вище 10-12 ос і прогріванні грунту мінімум до 10 ос. Грядка повинна бути з осені добре заправлена добривами, в першу чергу — перегноєм. Лунки розташовують за схемою 60 х 60 см.у лунки на глибину 1 см кладуть кілька насіння і накривають грядку спанбондом. Залежно від температури, сходи з’являються через 5-14 днів. Після появи 3-4 справжніх листків в лунці залишають одну рослину. Безрассадний спосіб дає більш міцні рослини, але збір врожаю відбувається приблизно на 2 тижні пізніше.

Там, де такий спосіб неможливий, попередньо готують розсаду, висіваючи насіння в квітні. Займатися цим в квартирі не варто: при температурі вище 18-20 ос розсада виростає квола. Краще використовувати парники, в більшості ж регіонів рассадочную грядку можна просто на перший час накрити плівкою. Зазвичай через 2-3 тижні, коли почнуть показуватися справжні листочки, плівка вже не потрібно. По крайней мере, відразу після появи сходів плівку треба зняти, а якщо ще дуже холодно, замінити її на спанбонд. На постійне місце розсаду переносять з 5-6 листками, приблизно в кінці травня.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Капустяну розсаду бажано вирощувати в окремих стаканчиках

Картопля бриз-білоруський сорт для профі

&1&

Бриз-білоруський сорт картоплі, лідер у себе на батьківщині по займаних площах. Він урожайний, дає великі бульби, під одним кущем їх буває до 15 штук. При варінні картоплини не розсипаються в кашу, а лише розтріскуються. Одна з головних бід — не для всіх регіонів росії районований.

Історія вирощування картоплі бриз

Сорт виведений в мінській області, селищі самохваловичі. Тут знаходиться науково-практичний центр з картоплярства та овочівництва, співробітники якого і стали творцями бризу. На сортовипробування в росії картопля надійшов в 2006 році, в 2009 був занесений в держреєстр селекційних досягнень.

За спостереженнями фахівців, білоруська картопля приживається лише в кліматі середньої смуги рф. Випробування держсорткомісією це підтвердили лише частково, сорт отримав допуск до вирощування на північному заході і в центральному чорнозем’ї. Бриз зацікавив місцевих овочівників-любителів і фермерів. Його стали завозити з білорусі тоннами для розведення і продажу.

Замовляють білоруську картоплю не тільки крупно-товарні підприємства, а й фермерські господарства. Так, наприклад, фермерське господарство з псковської області нещодавно закупило 3 т картоплі сортів «скарб», «бриз» і «лілея».

Новини з білорусії за матеріалами белта, 2009 р.

Http://prosochi.org/showthread-t_3671.html

У самій же білорусі бриз настільки продуктивний, що в 2017 році став лідером по займаних площах. У нашій країні з різноманітністю кліматичних і світлових зон, сорт широко поширився лише в європейській частині і мало відомий за уралом.

Можна радити багато сортів — «зірочка», «володар», «маніфест», «джерело», «богатир», «лад», «журавинка», зараз по площах на перше місце виходить «бриз».

Білоруська онлайн-газета «звязда», 2017 р.

Http://zviazda.by/ru/news/20170411/1491915817-kakoy-sort-samyy-vkusnyy

Опис сорту бриз

Кущі бризу середньої висоти, напіврозкидисті, листя великі. Цвіте картопля фіолетовими віночками з червоним відтінком. Сорт середньоранній, дозріває приблизно за 100 днів. Клубнеобразовнаіе раннє, тобто основна маса врожаю закладається вже в першій половині вегетації. Бульби виростають овальної форми з дрібними очима, їх шкірка і м’якоть пофарбовані в жовтий колір.

&1&

Бульби картоплі бриз жовті на розрізі

Маса однієї картоплини в польових умовах — 97-154 г, при індивідуальному догляді з поливами і підгодівлею мінеральними добривами — крупніше. Урожайність — 40 т/га, на особистих ділянках з куща збирають 1.5–2.3 кг і більше. Бриз стійкий до раку і вірусних хвороб (скручування листя, мозаїці), не хворіє паршею, помірно сприйнятливий до фітофторозу, але уражається золотистими нематодами. Для сорту характерний тривалий період спокою, що позитивно позначається на лежкості і говорить про необхідність пророщування перед посадкою.

Вміст крохмалю в бульбах-10-15.8%. Призначення бризу столове. Його закуповують харчові підприємства для виготовлення картоплі фрі та заморожених овочевих сумішей. У домашній кулінарії картопля підходить для супів, зимових салатів, пюре, її можна смажити і тушкувати.

Особливості посадки та догляду

Через тривалий період спокою бульби починайте «будити» (пророщувати) за місяць до посадки, інакше сходів доведеться чекати довго. Розкладіть картоплю в 1-2 шари в світлому приміщенні з температурою близько +20 °c. Раз на тиждень перевертайте їх на інший бік і обприскуйте чистою водою.

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
&1&

Головна особливість у вирощуванні бризу-профілактика картопляної нематоди і боротьба з нею. Нематоди — це мікроскопічні черв’яки, які селяться на коренях і висмоктують з них соки. Заражений кущ відстає в рості, у нього жовтіють і опадають листя починаючи з нижніх. Поступово рослина засихає повністю. Бульби зав’язуються дрібні або їх взагалі немає.

Золотисті нематоди живуть всередині цист — утворень на коренях у вигляді маленьких жовтих кульок. Весь теплий сезон шкідники активно розмножуються, зимують на бульбах або в землі, на залишках коренів, і на наступний рік вражають вже не один кущ, а десяток. З року в рік вогнища зараження розростаються в геометричній прогресії: від одного куща до цілого поля.

&1&

Коріння заселені цистами золотистої нематоди

З метою профілактики і боротьби з золотистою картопляною нематодою:

  • дотримуйтесь сівозміни. Бриз не можна вирощувати щороку на одному і тому ж місці.
  • восени і навесні, перед пророщуванням, мийте насіннєві бульби теплою водою (близько 36-40 °c).
  • обманюйте шкідників: перед посадкою картоплі сійте або висаджуйте на поле рослини з сімейства хрестоцвітних і айстрових (білу гірчицю, тагетіс, пижмо та ін.). Їх коріння виділяють речовини, що залучають нематод. Комахи вийдуть зі сплячки раніше покладеного терміну і загинуть, оскільки харчування (картоплі) ще немає.
  • восени перекопуйте землю, нематоди виявляться на поверхні і вимерзнуть.
  • під час перекопування вносите в землю подрібнені стебла і квіти календули, чорнобривців, буркуну.
  • якщо картопля вже сильно заражений, використовуйте хімічні препарати: бі-58, немабакт, нематицид.
  • кожні 4-5 років оновлюйте сорт, вирощуючи міні-бульби з насіння.

Ще одна особливість бризу — він чуйний на мінеральні добрива і стимулятори росту, що містять комплекс макро — і мікроелементів. Навесні перед посадкою в землю внесіть на 1 м2: по 20-30 г суперфосфату і сульфату калію, а також 15-20 г сечовини або аміачної селітри. Бульби перед посівом обробіть, використовуючи препарати: комплімент-картопля, наноплант, екосил, поликом-картопля і т. П. Схема посадки для бризу — 70х30 см. Глибина закладення бульб на легких піщаних грунтах і чорноземі — 10 см, на суглинку — 8 см.

Перераховані вище добрива і стимулятори також вносять в якості підгодівлі, можна використовувати і будь-які інші для картоплі або овочів, наявні в магазинах (фертику, гумі-омі, чистий лист і ін.). Першу підгодівлю зробіть, коли сформується бадилля висотою 20 см, другу — під час бутонізації. У ці ж періоди обробіть картоплю фунгіцидами для профілактики грибкових хвороб (хомом, незабаром, хорусом і ін.).

В якості першої підгодівлі вношу настій кропиви або пташиного посліду. А коли з’являться бутони, на самому початку цвітіння, поливаю розчином покупного комплексного добрива з переважанням в складі калію. Цей елемент необхідний для закладки бульб. Якщо стоїть несприятлива погода (холод, спека) або картопля «прихворіла», напали жуки, то, крім обприскування пестицидами, роблю обробку стимулятором росту енерген в капсулах.

Бризу рекомендовано високе підгортання двічі до змикання рядів. Насип з вологої землі висотою 25 см сприяє зростанню і визрівання великих бульб. Крім того, вважається, що підгортання в 2-5 разів знижує ризик ураження фітофторою.

&1&

Бризу рекомендовано високе підгортання двічі за сезон

1.до збору врожаю приступайте, коли бульби визріють. Шкірочка на них повинна триматися міцно, не соскребаться подушечками пальців. Насіннєвий матеріал збирайте тільки зі здорових і врожайних кущів. Перед відправкою на зберігання обов’язково їх промийте в теплому розчині марганцівки або мідного купоросу (10 г на 10 л води) і озеленіть.

Відео: поради біологів з вирощування картоплі

Відгуки городників про картоплю сорту бриз

Якщо любите картоплю яка залишається цілою при варінні, вибирайте сорти з низьким вмістом крохмалю бриз, скарб.

Євген вольвачов

Https://www.ogorod.ru/forum/topic/296-kakoy-sort-kartofelya-vyibrat /

З слаборозварюються (тріскаються при варінні) бриз (середньоранній) і уладар (ранній) — дуже надійні і стабільні з хорошим смаком і лежкістю.

Power

Http://forum.prihoz.ru/viewtopic.php?t=4014&start=75

Кг виростає. Хороша в засолювання, ніжна, соковита. Сажу зазвичай розсадою, висіваю насінням в шухлядки в кінці березня, а в другій половині травня вже розсаду висаджую в грунт. На їжу починаємо зрізати вже в серпні, коли відійде скоростигла капустка, а основне прибирання, як зазвичай, після перших осінніх заморозків, іноді по першому сніжку! сорт відмінний, рекомендую!

Свит22

Https://otzovik.com/review_5751623.html