Капуста слава: традиційний сорт для квашення

34

Без капусти не можна уявити стіл: вона стане в нагоді і в салат, і в щі, і на друге. Для всіх цих цілей якнайкраще підходить старий добре відомий сорт слава, вирощуваний всюди вже дуже давно. Славу знає кожен городник, багато садять її щорічно.

Зміст

  • Історія вирощування капусти слава
  • Опис сорту капусти слава
  • Характеристика сорту
  • Особливості вирощування

    • Відео: збір врожаю капусти слава
  • Відгуки про капусту сорту слава

Історія вирощування капусти слава

Ще в 1940 році до державного реєстру країни були включені одночасно два сорти, що розрізняються деталями: слава 1305 і слава грибовська 231, отримані одними і тими ж селекціонерами на відомій грибовской селекційної станції городніх рослин (нині — федеральний науковий центр овочівництва). Це були перші записи в реєстрі: всього за 1940-і роки в ньому було зареєстровано 7 сортів білокачанної капусти, прекрасно відомих і до цих пір. Це, крім слави, золотий гектар, амагер, білоруська, московська пізня, номер перший грибовський. І ось так склалося, що, незважаючи на те, що нині в списку кілька сотень сортів, ці перші досі надійні.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Слава-один з сортів, призначених для промислового обробітку

Обидві слави відносяться до середньостиглих сортів, грибовська трохи раніше дозріває і трохи краще зберігається, але качани слави 1305 трохи крупніше. Зараз частіше садять саме славу 1305; втім, часто на упаковках насіння і зовсім не уточнюється, про який з сортів йде мова. Обидва сорти призначені для товарного виробництва, тобто для посадки у великих овочівницьких господарствах, але вирощуються і дачниками. Обидва сорти допущені у всіх кліматичних регіонах без винятку. Оскільки відмінності між ними несуттєві, часто уточнюючі терміни опускають і говорять просто про чудову капусті.

Опис сорту капусти слава

Капуста слава являє собою рослину з піднятою розеткою листя. Самі листя середнього розміру, в розгорнутому стані мають округлу форму, пофарбовані в сірувато-зелений або зелений колір. Листя покриті восковим нальотом істотної інтенсивності, злегка зморшкуваті, з країв хвилясті. Качан в цілому вище середнього розміру, діаметром близько 25 см, має округлу або плоскоокруглу форму, масою 2,2–4,5 кг.

Качани щільні, містять внутрішню кочеригу середнього розміру. Зовнішня частина кочериги коротка. На розрізі забарвлення качана білувато-жовта, зовні він покритий листям зеленого кольору. Смак капусти оцінюється як дуже хороший. Качани містять до 5,6% цукрів, до 11% сухих речовин.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

За зовнішнім виглядом качан капусти слава абсолютно звичайний, схожий на безліч інших

Характеристика сорту

Капуста слава — середньопізній сорт. Качани можна починати зрізати приблизно через 100 днів після появи сходів, але оптимальної стиглості вони досягають через 130-135 днів. Дозрівання на грядці дружне, при бажанні можна пробувати капусту в кінці вересня, масовий збір проводять після перших заморозків середньої інтенсивності. Злегка прихоплені качани виявляються більш солодкими і соковитими.

З гектара посівних площ отримують від 600 до 900 центнерів врожаю, зареєстрований максимум — 1250 ц/га. Звичайні городники, в залежності від інтенсивності догляду і родючості грунту, знімають від 10 до 15 кг/м2.

При оптимальній температурі в погребі (близько 0 ос) капуста зберігається в свіжому вигляді до трьох-чотирьох місяців: лежкість — не основна перевага сорту, для тривалого зберігання вибирають інші сорти (із старовинних, наприклад, амагер або московську пізню). Слава прекрасна в свіжому і квашеному вигляді: незабаром після збору врожаю її шаткують і зберігають в бочках (при масовому виробництві) або в банках (малоземельні дачники). У той же час і в свіжому вигляді свій відносно короткий термін слава вилежує без втрати смаку і вітамінного складу. Сорт використовується в дієтичному харчуванні, особливо для хворих на діабет і ожиріння.

Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Квашена капуста-найкраще блюдо з слави

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Капуста слава: традиційний сорт для квашення

Капуста слава відноситься до невибагливим сортам, виростити її може навіть новачок. Вона легко переносить примхи погоди, в тому числі і серйозні посухи, але, звичайно, в такому випадку врожайність буде знижена. Ця капуста при правильному догляді рідко розтріскується на грядках (хоча при тривалих осінніх дощах це можливо). Урожай легко переносить перевезення на будь-які відстані. Стійкість до хвороб на середньому рівні.

Основними достоїнствами сорту вважаються:

  • невибагливість у догляді;
  • посухостійкість;
  • відмінний смак;
  • універсальність використання;
  • висока врожайність.

Недоліками вважають:

  • невисоку стійкість до фузаріозу і кілі;
  • не дуже тривале збереження врожаю;
  • сильну залежність врожайності від родючості грунту.

Втім, будь-яка капуста вимагає багато добрив, а середньостиглі сорти рідко зберігаються до весни. Слава досі вважається однією з кращих в засолюванні і квашенні, хоча у неї і з’явилися в цьому плані серйозні конкуренти. Так, серед порівняно нових сортів хороший голландський гібрид атрія f1, він і свіжим лежить до півроку, а качани можуть доростати до 10 кг.високим вмістом цукрів і соку відрізняється голландський гібрид чудо на засіл f1, що з’явився зовсім недавно.

Ідеально підходить для квашення новий вітчизняний сорт квашенка, що містить багато цукрів і аскорбінової кислоти. Сорт дуже простий у догляді, качани виростають рівні, круглі, масою до 3,5 кг. У різних регіонах користуються повагою такі нові засолювальні сорти і гібриди, як мегатон f1, центуріон f1, айсберг f1, морозко, агресор f1 і ін.на тлі новітніх гібридів слава слави не меркне, її і понині із задоволенням садять городники, які звикли до традиційних сортів.

&1&

Мегатон-один з модних гібридів, але його насіння коштує дорого

Особливості вирощування

Як і будь-яку середньостиглу капусту, славу в південних регіонах можна встигнути виростити і без розсади. Насіння сіють прямо в грядку при встановленні стабільної температури повітря вище 10-12 ос і прогріванні грунту мінімум до 10 ос. Грядка повинна бути з осені добре заправлена добривами, в першу чергу — перегноєм. Лунки розташовують за схемою 60 х 60 см.у лунки на глибину 1 см кладуть кілька насіння і накривають грядку спанбондом. Залежно від температури, сходи з’являються через 5-14 днів. Після появи 3-4 справжніх листків в лунці залишають одну рослину. Безрассадний спосіб дає більш міцні рослини, але збір врожаю відбувається приблизно на 2 тижні пізніше.

Там, де такий спосіб неможливий, попередньо готують розсаду, висіваючи насіння в квітні. Займатися цим в квартирі не варто: при температурі вище 18-20 ос розсада виростає квола. Краще використовувати парники, в більшості ж регіонів рассадочную грядку можна просто на перший час накрити плівкою. Зазвичай через 2-3 тижні, коли почнуть показуватися справжні листочки, плівка вже не потрібно. По крайней мере, відразу після появи сходів плівку треба зняти, а якщо ще дуже холодно, замінити її на спанбонд. На постійне місце розсаду переносять з 5-6 листками, приблизно в кінці травня.

&1&

Капустяну розсаду бажано вирощувати в окремих стаканчиках