Горох-бжу та інші входять до його складу макро — і мікроелементи

5

Зелений горох-це добре відоме всім нам городнє рослина з роду бобових. Вміщені в його зелених стручках плоди, іменовані горошинами, використовуються в кулінарії. Плоди цукрового гороху можна вживати в їжу свіжому вигляді, він також йде на консервацію і заморозку.  про те, наскільки корисний зелений горох для нашого організму і в чому полягає його шкода і яка його калорійність, можна дізнатися з нашої статті.

Зміст

  • Чим корисний зелений горох?
  • Користь пройшов термічну обробку гороху
  • Чим корисні паростки і стручки?
  • Протипоказання до вживання в їжу

Чим корисний зелений горох?

Цінується зелений горох насамперед за входять до складу його плодів рослинні білки, які містяться в них у величезній кількості, «хороші» жири і в невеликій концентрації вуглеводи. Саме тому ця бобова культура стала настільки привабливою для спортсменів і бодібілдерів. Зацікавилися нею і вегетаріанці, оскільки нею цілком можна замінити м’ясо, яке вони не вживають в їжу. У цьому питанні його користь очевидна, а шкода відсутня.

У будь-якому обробленому вигляді горох має непогану калорійність. А за своєю енергетичною цінністю і вмістом білка він не поступається іншим бобовим культурам, таким як, наприклад, стручкова і спаржева квасоля. у його до складу входить величезний вміст корисних макро — і мікроелементів, в тому числі і таких цінних для нашого організму, як:

  • вітаміни групи в;
  • вітамін рр;
  • вітамін е;
  • вітамін н;
  • фтор;
  • кальцій;
  • магній;
  • натрій;
  • йод;
  • алюміній;
  • титан;
  • щавлева і лимонна кислота.

Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

У будь-якому обробленому вигляді горох має непогану калорійність

Такий унікальний склад забезпечив цьому городньому рослині цілющі властивості, які помітив і оцінив гіппократ багато століть тому.

примітно, що на відміну від інших продуктів харчування, горох не втрачає своїх цінних якостей після варіння і сушіння, співвідношення білки-жири-вуглеводи залишається колишнім. Навіть після проходження термообробки, його користь залишиться колишньою.

Лише після консервації його унікальні властивості будуть дещо знижені, також, як і його калорійність. Шкода будь-яка кулінарна обробка горошин не завдає.

Вживання в їжу молодого зеленого гороху, збір врожаю якого починається в розпал літа, сприяє виведенню з організму шлаків і токсинів. Він також допомагає позбутися від печії, відновлюючи нормальну кислотність шлунка. Вміст у ньому в достатній кількості харчових волокон ефективно позбавляє від запорів і нормалізує роботу травного тракту.

відео про користь зеленого горошку

Крім того, молодий зелений горох є добре відомим сечогінним засобом. Ці його властивості дають йому можливість служити профілактикою сечокам’яної хвороби. А ще він вважається надійним засобом в позбавленні від глистів.

Незважаючи на високу калорійність і вуглеводи, завдяки унікальній здатності активізувати жировий обмін в тканинах нашого організму і ідеального бжу, горох включають до складу лікувальних дієт. Він відмінно насичує голод, чудово замінює м’ясо і активно виводить жири з організму. Користь зеленого гороху добре відома дієтологом, не дарма цей продукт вони включають до складу самих різних дієт. Тим більше, що і шкода від його вживання мінімальний.

Користь пройшов термічну обробку гороху

Як вже було зазначено вище, горох не втрачає свої корисні властивості при термообробці. Особливо це стосується його варіння, яка зберігає в ньому все його унікальний вміст мікроелементів, вуглеводи і калорійність. Оскільки білок в ньому міститься у величезних кількостях, цей продукт харчування можна сміливо назвати мало не головним джерелом амінокислот, що підтримує їх запаси в нашому організмі. Теж стосується і сушеного гороху, користь якого буде збережена за умови, що сушка проводилася за всіма правилами.

Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

Горох не втрачає свої корисні властивості при термообробці

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

Незважаючи на те, що при консервації він частково втрачає свої корисні властивості, склад вітамінів і мінералів в ньому залишається як і раніше великим, а калорійність знижується. Справа в тому, що для консервації використовують лише молоді плоди, які на момент збору знаходилися в «молочної зрілості», в них відсутні вуглеводи. Саме на цій стадії концентрації вітамінів і мінералів в них просто зашкалює. Консервований горошок, як і вітамінна морква, вважається дієтичним і дуже корисним для організму продуктом харчування. Така обробка не завдає йому шкоди. Калорійність його дуже мала-всього 50 ккал на 100 грам продукту. Вуглеводи в ньому практично відсутні, а вміст білка як і раніше велике.

Низька калорійність цієї бобової культури дозволяє використовувати її в складі лікувальних дієт і дієт, спрямованих на схуднення. Адже основну його харчову цінність становить відмінно спалює жири і вуглеводи рослинний білок. Тому приймати в їжу його можна і в свіжому, і в консервованому, і у вареному вигляді. Він буде однаково корисний, не завдасть шкоди і не стане причиною появи зайвих кілограмів.

Користь горохової дієти, спрямованої на схуднення, очевидна:

  • вага буде зменшуватися лише за рахунок спалювання жиру, м’язова маса в обсягах не зменшуватиметься;
  • містяться в ньому вуглеводи дають відчуття ситості, завдяки чому обмеження в їжі мало відчутними;
  • величезна кількість вітамінів і мінералів, що містяться в цієї бобової культури, додають дієті лікувально-оздоровчі властивості;
  • з цього городнього рослини можна приготувати безліч блюд;
  • ціна сушеного і консервованого гороху порівняно не висока.

Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

Особливо корисним для схуднення буде молодий зелений горошок і його паростки.

Але особливо корисним для схуднення буде молодий зелений горошок і його паростки. У них рослинна клітковина міститься у великій кількості, завдяки чому налагоджується процес травлення і збільшується швидкість обмінних процесів, що проходять в нашому організмі.

Чим корисні паростки і стручки?

Проростки злакових і бобових культур вважаються дуже корисними для нашого організму, набагато перевершуючи в цьому свіжий зелений лук. У них міститься величезна кількість ферментів, що відновлюють роботу всіх органів і систем нашого організму. Вміст вітамінів і мінералів в паростках в рази вище, ніж в горошинах. Наприклад кількість вітаміну с більше в 5 разів, а токоферолу – в 3 рази. Калорійність їх мізерно мала, вуглеводи відсутні.

Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

Проростки злакових і бобових культур вважаються дуже корисними для нашого організму

Проростки багаті на інулін, користь якого полягає в зниженні рівня цукру в нашому організмі, а харчові волокна і рослинна клітковина, які теж містяться в них в підвищеній кількості, регулюють роботу шлунково-кишкового тракту і чудово виводять шлаки.

Є користь і у зелених стручків цього городнього рослини. Вони багаті на:

  1. хлорофіл.
  2. фолієву кислоту.
  3. вітаміни групи в, а, е, рр і н.
  4. магній, залізо, фтор, молібден, йод, фосфор і мідь.

У їжу вживають тільки молоді, бланшовані перед подачею на стіл, стручки. Всі їх харчові властивості будуть чудово збережені.

Горох-бжу та інші входять до його складу макро - і мікроелементи

В їжу вживають тільки молоді, бланшовані перед подачею на стіл, стручки

Протипоказання до вживання в їжу

Дивно, але ця бобова культура може принести нашому організму не тільки користь, але і шкоду. А все тому, що він сприяє підвищеному газоутворення в кишечнику і викликає здуття живота. Зелений горошок не рекомендується вживати людям, що страждають:

  • підвищеною кислотністю шлунка;
  • запальними захворюваннями органів шлунково-кишкового тракту;
  • подагрою.

сюжет про лікувальні властивості гороху і сої

Їсти його в помірних кількостях і обережністю слід літнім людям. Оскільки містяться в зернах гороху пурини можуть привести до накопичення солей сечової кислоти в суглобах, що являє собою певну шкоду для них.