Нехай підібратися до колючого агрусу нелегко, але нагородою за подряпини стане смачна кисло-солодка ягідка, наповнена мікро — і макроелементами, вітамінами і органічними кислотами. Незалежно від того, з’їсте ви стиглий або недостиглий агрус, корисні властивості його не зменшаться. І навіть в замороженому вигляді ягоди агрусу не поступаються свіжим, тому можна заготовити його про запас, щоб взимку побалувати організм живими вітамінами.
Користь і цілющі властивості агрусу
До складу агрусу входять вітаміни групи в, вітамін е, а, рр. За змістом найважливішого для імунітету вітаміну с ягоди агрусу поступаються тільки смородині. Крім того, агрус багатий йодом, калієм, залізом, цинком, кальцієм, магнієм, молібденом, марганцем, міддю, фосфором, натрієм, фтором, нікелем і сіркою. У ньому містяться харчові волокна, органічні кислоти, пектини, дисахариди і моносахариди.
Якщо вас в харчуванні турбує калорійність, агрус займе гідне місце у вашому раціоні, адже в 100 г ягоди міститься всього лише 44 ккал. Щоб схуднути, досить влаштовувати розвантажувальні дні, використовуючи при цьому агрус як основний продукт. Основна калорійність і концентрація вітамінів припадають на шкірку ягід, особливо стиглих.
відео про корисні властивості агрусу
Завдяки багатому мінеральному складу і великій кількості найважливіших вітамінів агрус володіє наступними цілющими властивостями:
- сприятливо впливає на обмінні процеси в організмі;
- покращує кровообіг;
- зміцнює судини;
- надає жовчогінну дію і сечогінну;
- захищає організм від дії радіоактивних речовин;
- перешкоджає розвитку онкозахворювань;
- пектини виводять солі важких металів і радіонукліди;
- зводить до мінімуму ризик виникнення атеросклерозу, гіпертонії і серцево-судинних захворювань;
- попереджає інсульти та інфаркти, лікує їх наслідки;
- нормалізує гормональні функції;
- зміцнює нервову систему;
- сприяє спалюванню жиру в організмі;
- попереджає внутрішні крововиливи;
- підвищує імунітет;
- надає бадьорості і сил.
Смарагдові ягідки варто додати в свій раціон жінкам, особливо вагітним
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Агрус рекомендують вживати тим, хто страждає від ожиріння, хронічних закрепів (в ягодах багато клітковини), захворювань сечового міхура і нирок, при підвищеній проникності судин і недокрів’ї. Смарагдові ягідки варто додати в свій раціон жінкам, особливо вагітним.
Чим корисний агрус для вагітних? він чудово справляється з анемією, якої схильні багато жінок, які перебувають в «цікавому положенні». До того ж, під час вагітності велике навантаження припадає на нирки, а вживання агрусу допоможе запобігти можливим проблемам з нирками і заодно вивести з організму зайву рідину, яка часто призводить до набряку ніг у вагітних.
Способи застосування агрусу
Кисло-солодкі ягоди хороші і самі по собі, в свіжому вигляді. Але якщо вам набридло їсти агрус просто так, можна приготувати з нього компот, сік, варення, джем, мармелад, використовувати як начинку для млинців і пирогів або додати в запіканку, в кашу і в соус.
відео про варення з агрусу
При дефіциті заліза, гіповітамінозі, кровотечах, хронічних запорах і порушенні обміну речовин агрус вживають у вигляді відварів. При недокрів’ї і шкірних висипах також корисний буде сік агрусу з медом. З соку недостиглих ягід виходить відмінний засіб для усунення веснянок і пігментних плям – досить щодня змащувати соком шкіру. Пару раз за ягідний сезон корисно нанести на шкіру обличчя маску з незрілого агрусу, розім’ятого в кашку. Маску тримають на обличчі 20 хвилин, а потім змивають холодною водою.
При недокрів’ї і шкірних висипах також корисний буде сік агрусу з медом