Гілочки звертають в обростають, скорочуючи їх на 1/3. Однорічні пагони, довжина яких 60 см і більше, вкорочують наполовину. Обростають маленькі гілки не вкорочують. Центральний провідник обрізають над останньою зростаючою гілкою.
Регулярна обрізка абрикоса-одна з найважливіших умов для отримання хорошого врожаю
Після того як крона сформована, і дерево почало плодоносити, слід щорічно проводити регулюючу, санітарну і проріджують обрізку:
- вирізують на кільце гілки з кутом відходження від стовбура більше 45 градусів;
- вирізують або вкорочують гілки, що ростуть вглиб крони, а також розташовані близько один до одного;
- видаляють всі гілки, уражені шкідниками і хворобами, а також пошкоджені морозом;
- при необхідності вкорочують центральний провідник.
Відновити плодоношення старих дерев можна за допомогою омолоджуючої обрізки. Її проводять восени на деревах старше 7 років. Така процедура спрямована на посилення зростання і стимулювання появи молодих гілок. Омолоджуюча обрізка полягає в проріджуванні периферійної частини крони. Обрізають скелетні і напівскелетні гілки на 5-6-річну деревину. Одночасно видаляють частини напівскелетних і обростають гілок з перекладом на бічні відгалуження. Вирізують все засохлі і загущающие крону гілки.
Важливо! всі зрізи обробляють садовим варом, охрою або сажею.
Обрізка абрикоса — відео
Правила поливу
Абрикос погано переносить посуху, але і не терпить перезволоження грунту, тому поливати його слід тільки в міру необхідності.
У період вегетації необхідно провести три основних поливу:
- в період цвітіння;
- в період активного росту пагонів;
- за 2 тижні до збору плодів.
Полив проводять за допомогою систем крапельного зрошення або через канавки в пристовбурному колі. Глибина зволоження грунту-30-40 см.
Підзимовий полив здійснюють пізньої осені (за тиждень до настання заморозків). Глибина зволоження-70-80 см. Якщо грунтові води розташовані близько, грунт зволожують на 40-50 см.
Після поливу рекомендується замульчувати околоствольную ділянку.
Внесення добрив
Підживлення абрикоса необхідно проводити регулярно, так як культура дуже вимоглива до складу грунту. При нестачі необхідних компонентів знижується якість і обсяг врожаю.
Перший раз добрива вносять через 2-3 роки за умови, що дерево було висаджено в підготовлену посадкову яму.
Основні добрива:
- органіка. Перепрілий гній використовують один раз в 2-3 роки. Норма-5 кг на 1 м2. Курячий послід (300 г на 1 м2) вносять, перемішуючи з компостом або торфом.
- азот. Вносять ранньою весною: в період цвітіння, після цвітіння, після опадання зав’язі. Сечовину або селітру (35-40 г на 1 м2 пристовбурної ділянки) рівномірно розсипають на ділянці при розпушуванні або перекопуванні.
- калій. Вносять під час дозрівання плодів, в кінці вегетації. 40% калійну сіль (40-60 г на 1 м2) розсипають в борозенки околоствольного ділянки глибиною 25-30 см.
Щоб компенсувати дефіцит мікроелементів (марганець, залізо, бор) протягом усього сезону слід обприскувати дерева комплексними добривами (кеміра, кристалон і ін.згідно з інструкцією).
Підживлення вносять щорічно. Дози коригуються залежно від стану дерева.
Важливо пам’ятати, що надлишок азотних добрив може обпалити коріння, що призведе до загибелі дерева.
Своєчасна підгодівля абрикоса-запорука рясного і якісного врожаю
Захист від морозів
Абрикос графиня — сорт, здатний переносити досить низькі температури (до -30 градусів), але дерево схильне до підмерзання нижніх гілок і коренів, тому слід підготувати рослину до зимового сезону.
Молоді дерева вкривають конусами. Їх виготовляють з дерев’яного каркаса і обертають мішковиною, спанбондом або парусиною. Низ конуса присипають землею.
У дорослих дерев досить побілити стовбур і нижні гілки вапном, замульчувати околоствольний ділянку і обернути штамб мішковиною.
Використовувати для обертання клейонку і руберойд не можна. Під ними утворюється конденсат, який може сприяти промерзання дерева.
Захворювання та комахи-шкідники
Хвороби абрикоса графиня та способи боротьби з ними — таблиця
захворюванняхарактер ураженняперіод обробкиметоди боротьбимери профілактикимоніліоз (плодова гниль)грибкове захворювання. Вражає листя, квіти, бутони у вигляді опіків або сірих гнилих плям. Уражені гілки разом з квітками і молодим листям буріють і всихають. Пошкоджені плоди обсипаються або залишаються на дереві до весни наступного року і є джерелом подальшого зараження.весняний період, а також при виявленні ознак хвороби.
- обрізка і знищення уражених хворобою ділянок дерева.
- обробка зрізів садовим варом.
- осіння побілка дерев.
- обприскування дерев 1% бордоською рідиною (100 г мідного купоросу, 120 г негашеного вапна на 10 л води) або фунгіцидом хорус.
фаза «зеленого конуса».обприскування 3% бордоською рідиною.відразу після цвітіння.обприскування фунгіцидом топсин м (10 г на 10 л води на одне плодоносне дерево або 2 л розчину на молоде дерево).цитоспорозгрибковое захворювання. Вражає частини дерева, починаючи з верхівки. Квітки і листя буріють, засихають, тривалий час залишаються на дереві. На гілках уражені ділянки кори набувають жовтуватий відтінок.при виявленні ознак хвороби.ретельний огляд і видалення сухих гілок з поширеним грибком цитоспорозу щоб уникнути подальшого поширення.
- вирубка і спалювання дерев, заражених грибком, щоб захворювання не поширилося на інші дерева.
- регулярна побілка ранньою весною і восени.
- глибока оранка і видалення кореневої порослі.
- своєчасна обрізка дерев.
- полив в рекомендовані терміни.
- збір і спалювання опалого листя восени.
- мульчування грунту в пристовбурному колі.
фаза «зеленого конуса».обприскування дерев 1% бордоською рідиною.дірчаста плямистість (клястероспоріоз)вражає штамб, гілки, листя і плоди. На листках з’являються округлі світло-коричневі плями, оточені червоно-бурою або малиновою облямівкою діаметром близько 2-5 мм. Через 7-15 днів плями відпадають, внаслідок чого утворюється дырчатость. У разі ураження плодів спочатку утворюються дрібні пурпурові, злегка вдавлені плями. Поступово вони збільшуються до 2-3 мм в діаметрі і приймають вигляд бородавкообразних коричневих здуття, з яких випливає камедь.при виявленні ознак хвороби.
- обрізка і спалювання уражених ділянок.
- обробка зрізів садовим варом з додаванням мідного або залізного купоросу.
- регулярне внесення добрив.
- обприскування 3% бордоською рідиною до цвітіння і 1% — після цвітіння.
- осіння побілка.
- зачистка ділянок кори, з яких виділяється камедь, гострим ножем, подальша обробка 1% розчином мідного купоросу садовим варом.
період набухання нирок.обробка дерев хлорокисью міді.
- перед цвітінням;
- в кінці цвітіння.
обробка дерев фунгіцидом хорус або топсин м.
Фотогалерея: хвороби абрикоса
вражаючи вже ослаблені дерева, цитоспороз викликає відмирання гілок у другій половині літа і в осінньо-зимовий періодмоніліоз особливо сильно розвивається в сиру вологу погоду навесні і в першій половині літапобачити перші прояви клястероспоріозу можна в кінці весни-початку літа
Цвітіння.обприскування дерев препаратом інта-вир.
Шкідливі комахи на фото
навесні, коли теплішає, а рослини рушають в зростання, попелиця починає посилено розмножуватися, харчуючись соками молодої зеленівтрати врожаю від сливової плодожерки досягають 40-60%гусениці глоду зимують в гніздах з пошкоджених листя, скріплених павутинками
Збір і зберігання врожаю
Дерева починають плодоносити на 3-4 рік після посадки. Сорт високопродуктивний-урожай з одного п’ятирічного дерева становить 20-30 кг.більш дорослі дерева можуть приносити до 60 кг плодів.
Абрикоси сорту графиня знімають в середині серпня. Збір врожаю проводять в кілька етапів, так як дозрівання плодів не одночасне. Абрикоси збирають вручну в пластикову або дерев’яну тару.
Якщо літо спекотне і сухе, плоди графині чисті, красиві, масою 20-25 г
Плоди графині відрізняються хорошою лежкістю. Для тривалого зберігання абрикоси збирають злегка недостиглими. Кожен плід обертають папером і укладають в ящик в кілька шарів. Можна використовувати ящики з осередками. У такій тарі вони довше зберігаються і відмінно переносять транспортування на далекі відстані, не втрачаючи зовнішню привабливість.
Плоди зберігають свіжість протягом 15-20 днів при температурі зберігання +10 ос. При температурі 0 градусів і вологості 90-95% свіжі абрикоси зберігаються 1-2 місяці. Також плоди можна зберігати в замороженому вигляді або у вигляді сухофруктів. В цьому випадку абрикоси витримують зберігання до 6-8 місяців.
Графиня-десертний сорт. Абрикоси вживають у свіжому вигляді, використовують для приготування сезонних заготовок. Особливо смачними виходять компот, джем і варення. Плоди також використовують для приготування мармеладу і конфітюру, наповнювачів десертів, начинки для кондитерських виробів і здобної випічки.