Прибирають слабкі і пошкоджені пагони. залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки. на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки пр

8

Укриття малини на зиму дозволить їй комфортно перенести суворий період

В якості зимового укриття для малини феномен досить снігового покриву. Але його рівень не перевищує 30-40 см, тому кущі потрібно пригнути. Перед цим пагони очищають від листя. Для цього потрібно провести рукою уздовж кожного стебла знизу до верхівки. Це необхідно, щоб запобігти загнивання нирок. До таких наслідків призводить зіткнення з вологим листям. Далі кущі нахиляють у напрямку один до іншого і пов’язують, також малину можна пов’язати з пучок і нахилити, прикріпивши до неї камінь вагою в 1 кг.

Важливо! у зимовий період потрібно стежити, щоб малина перебувала під шаром снігу, а при необхідності додатково його накидати на рослину.

Можливі захворювання і шкідники

При вирощуванні сорту феномен потрібно спрямувати зусилля на профілактику вірусних і бактеріальних захворювань. А ось до грибкових недуг культура проявляє високу стійкість.

Таблиця: хвороби, типові для сорту феномен

заболеваниясимптомыметоды леченияпрофилактикакурчавость

  1. листя покриваються горбами.
  2. стебла стають потовщеними і короткими.
  3. плоди на хворих кущах не формуються.
  1. вилікувати захворювання неможливо.
  2. уражені кущі потрібно викорчувати і знищити.
  1. дезінфекція інструменту перед обрізанням.
  2. знищення шкідників. Вибір здорового посадкового матеріалу.
  3. якщо поблизу малинника виростає дика малина, її необхідно прибрати, оскільки вона може сприяти перенесенню вірусів.

вірусна мозаїка

  1. листя деформуються і зменшуються в розмірі.
  2. центральна частина уражених пластин стає темною, а краї світлими.
  3. падає врожайність.
  4. ягоди стають жорсткими.

кущистість (израстание)

  1. хвороба характеризується появою на коренях тонких пагонів довжиною до 15 см.
  2. на одному кущі може утворюватися близько 250 штук.
  3. наслідком недуги стає зниження або відсутність врожайності.

інфекційний хлороз

  1. листя набувають жовтого забарвлення.
  2. процес починається біля жилок, потім поширюється на всю пластину.
  3. стебла витягуються і тоншають.
  4. плоди засихають в недозрілому стані.

бактеріальний рак

  1. на коренях і кореневій шийці з’являються горбисті нарости коричневого кольору діаметром 15-20 см.
  2. розвиток уражених рослин сповільнюється, плоди дрібнішають, листя жовтіє.

обробка коренів в розчині мідного купоросу 1% концентрації, в який рослина занурюють на 10 хвилин.

  1. внесення органічних добрив.
  2. зміна ділянки через 5 років.
  3. боротьба з бур’янами.
  4. посадка малини після злакових або зернових культур.

Типові для культури хвороби на фото

Прибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинибактеріальний кореневий рак пригнічує розвиток кущаПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малиникучерявість вражає листя і позбавляє врожаюПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малиникущистість (израстание) не піддається лікуваннюПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинимозаїка знижує врожайність і якість ягідПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинихлороз призводить до всихання плодів

Таблиця: шкідники, вражаючі кущі

вредителипризнаки пораженияспособы борьбымеры профилактикималинный жук

  1. комахи поміщають яйця в квітки і на верхівки зав’язі.
  2. личинки пошкоджують плоди.
  1. обприскування до стадії цвітіння препаратом кінмікс (2,5 мл на 10 л води, витрата — 1 л на 10 рослин) або іскра (10 г на відро води, норма — 10 л на 100 м2).
  2. після плодоношення використання карбофосу (60 г на 10 л, 2 л на 10 кущів).

розпушування грунту навколо рослин протягом вегетації.довгоносик

  1. шкідники пошкоджують квітконоси, що призводить до потемніння і опадання квіток.
  2. при розламуванні бутонів всередині можна виявити білих личинок з жовтими головками.
  3. у липні вони перетворюються в молодих жуків, які об’їдають листя.
  1. перед цвітінням обробка рослини розчином іскри.
  2. після завершення збору плодів застосування карбофосу.

перекопування грунту поблизу кущів і прибирання рослинних залишків, під якими ховаються жуки.павутинний кліщ

  1. на листових пластинах утворюються темні точки.
  2. потім вони згортаються, фарбуються в жовтий колір і засихають.

обробка після збору врожаю 1% розчином колоїдної сірки або 3% карбофосом.

  1. знищення в малиннику бур’янів.
  2. прибирання опалого листя.
  3. перекопування грунту.

Фотогалерея: комахи, що атакують феномен

Прибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинидовгоносик об’їдає квітконосиПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинималиновий жук харчується соком ягідПрибирають слабкі і пошкоджені пагони.
залишають 6-7 сильних розвинених стебел. Їх вкорочують на рівні першої здорової нирки.
на початку літнього періоду, коли малина виросте до 40 см, проводять повторну санітарну обрізку. Але в цей раз на кущі залишають 10 найбільш потужних стебел, зайві гілки прибирають.
третій раз малину обрізають після збору ягід. При цьому видаляють пошкоджені і отплодоносившие пагони.
Відео: майстер-клас з обрізання малинипавутинний кліщ шкодить листю малини

Збір врожаю

&1&

Феномен — не найсолодший сорт, тому він ідеально підходить для заготовок

Врожайність сорту феномен досить висока-6-8 кг з куща. Споживчої стиглості плоди досягають в третій декаді червня. Повністю зібрати урожай можна за 5-6 разів. Роботу бажано проводити в суху погоду, оскільки у вологих ягід знижується період зберігання. Для плодів потрібно підготувати ємності об’ємом 2-3 кг.свіжі ягоди можна зберігати протягом 5 днів. Але їх слід тримати при температурі 0-3°с і вологості 90%.

Висока щільність м’якоті допомагає малині добре переносити транспортування. Ягоди, призначені для перевезення, знімають з плодоніжками. Їх використовують для вживання в свіжому вигляді, заморозки, сушки, консервування. Крім цього, плоди перетирають з цукром, готують з них варення, джеми, компоти, пастилу.

Відгуки садівників

Моя особиста думка про сорт феномен: цей сорт — самий великоплідний на моїй ділянці. Приємно лопати таку велику ягідку, хоча супер-смаком він не блищить.

Limoner

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=3901

Є цей сорт і у мене. Так великоплідний і красивий, але запах мені нагадує радянське суничне мило. Ще недолік-шипи (колючий) і на моєму родючому грунті сильно розростається — більше 1 м в діаметрі.

Vatra

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=3901

Ми цим сортом дуже задоволені — і смаком і розміром і формою ягоди. Ніякого мила в смаку немає. Певні тони в смаку багато в чому залежать від грунту і внесених добрив.

Гагіна юлія

Http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=3901

Феномен-дійсно хороший сорт, ягода досить велика, майже солодка і дуже соковита. Що стосується безвиході — питання спірне. І хоча часто пишуть про його стійкості до хвороб, скажу, що без обробок він таки хворіє.

Анюта

Http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?t=1604&page=15

Огірок маринда f1: особливості сорту і технологія вирощування

&1&

Маринда f1-один з популярних сортів огірків. Овочівники полюбили його за високу врожайність навіть в поганих погодних умовах. Огірки утворюються без запилення, не мають гіркоти. Максимальної врожайності можна домогтися регулярними поливами і підгодівлею.

Зміст

  • Опис сорту

    • Переваги та недоліки сорту-таблиця
  • Посадка і догляд

    • Підготовка насіння
    • Вирощування розсади

      • Відео: вирощування розсади огірків
    • Посів огірків у відкритий грунт (безрассадний спосіб)

      • Відео: вирощування огірків на сітці
    • Полив і підживлення

      • Підживлення огірків органікою-таблиця
      • Мінеральні підгодівлі огірків-таблиця
  • Хвороби і шкідники

    • Чорна попелиця
    • Мурашва
    • Антракноз
    • Незграбна плямистість (бактеріоз)
  • Збір і зберігання врожаю
  • Відгуки городників про сорт огірків маринда f1

Опис сорту

Кущ огірка маринда f1 сильний, з нечисленними батогами. Утворює пучкові зав’язі — по 4-7 плодів в кожній пазусі. Сорт відноситься до партенокарпічних, тобто не вимагає запилення. Звідси безліч переваг: немає гіркоти, насіннєві камери розвинені слабо, але головне — висока врожайність. З 1 м2 можна зібрати 30 кг смачних і хрустких огірочків, придатних і для засолювання, і для споживання в свіжому вигляді. Довжина одного плоду-8-10 см, середня вага — 72 г.поверхня темно-зелена, покрита великими горбками. Огірки вирівняні за формою і розміром.

Сорт-скоростиглий, перший урожай можна збирати через 55-65 днів після сходів. Особливо хороший гібрид для теплиць і вирощування в несприятливих погодних умовах, коли немає бджіл та інших запилювачів.

&1&

Темно-зелені огірки вирівняні за формою і розміром

Покриваються жовтими плямами

Профілактика і заходи боротьби:

  • дотримуватися сівозміни, повертати огірки на старе місце не раніше 3-4-річної перерви;
  • прибирати з ділянки загнили плоди і стару огіркову бадилля;
  • обробити 1% бордоською рідиною, цинебом (30 г на 10 л води).

Незграбна плямистість (бактеріоз)

Хвороба розвивається в умовах підвищеної вологості. На листках з’являються темні незграбні плями. Зі зворотного боку листової пластини збираються краплі жовтуватою каламутною слизу. Огірки заражаються на всіх стадіях розвитку, починаючи зі сходів. Бактеріоз на дорослих рослинах призводить до відставання в розвитку, зав’язується менше плодів, їх якість знижується.

&1&

Незграбні плями на листках в сиру погоду набувають масляний блиск

Заходи боротьби і профілактики:

  • восени прибрати всі рослинні залишки і глибоко перекопати грунт;
  • дотримуватися сівозміни (кращі попередники — капуста, цибуля, картопля, багаторічні трави, зернові та бобові культури);
  • не загущать посадки, не вирощувати поруч сорти і гібриди різних термінів дозрівання;
  • вчасно видаляти бур’яни, підгодовувати і поливати, міцні рослини стають несприйнятливими до хвороб;
  • при перших ознаках обробити фунгіцидами: етафол (10-20 г на 10 л води), лікар рослин (10-25 г на 5-8 л води), альетт 80% (10-20 г на 10 л води).

Збір і зберігання врожаю

Огірки маринда використовують в будь-якій стадії зрілості. Для салатів їм дають підрости до 10 см, для консервування потрібні дрібні плоди. Урожай збирають кожні 1-2 дні, вранці або ввечері. При цьому не можна перевертати і м’яти листя, тягнути батоги. Огірки бажано зрізати ножицями, а плодоніжки залишати на рослині. Крім плодів товарного вигляду, видаляють переросли, підгнилі, кострубаті.

Якщо урожай прибирати не регулярно, то рослини будуть витрачати сили на дозрівання вже зав’язалися плодів, а нові з’являтися не будуть.

Свіжі огірки маринда f1 можна зберігати на нижній полиці холодильника, попередньо поклавши їх в поліетиленовий пакет. Щільно зав’язувати або загортати не потрібно. Також цей сорт хороший в засолюванні, маринуванні, квашенні та інших зимових заготовках.

&1&

Гібрид підходить і для свіжого споживання, і для заготовок

Відгуки городників про сорт огірків марінда f1

Мені дуже сподобалися гібриди: марінда, престиж, астерікс, пальчик, суздальський. Все садила в цьому році, особливо подобається маринда, саджу незмінно вже багато років.

Лобелія

Https://www.forumhouse.ru/threads/6600/page-6

Плоди сорту маринда-темно-зеленого кольору, крупнобугорчасті, з білими шипиками. В одному вузлі формує відразу по 5-6 плодів. Якщо посадите — не пошкодуєте.

Перчик

Https://www.forumhouse.ru/threads/6600/page-6

Маринда-дуже хороший-без гіркоти, темно-зелений, і в маринаді хороший, і в засолюванні теж.

Тетяна

Https://forum.tvoysad.ru/viewtopic.php?f=32&t=20798&