Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

41

Хто не любить солоних, маринованих або квашених огірочків, особливо зі смаженою картоплею! щоб вони вийшли чудово смачними, важливо знати, які плоди підходять для заготовок. Адже селекціонерами виведені спеціальні сорти, які в консервованому вигляді виходять щільними, соковитими, хрусткими.

Зміст

  • Вибір сортів огірків для консервування
  • Кілька рецептів заготовки огірків
  • Найбільш затребувані сорти огірків для консервування

    • Таблиця: найбільш часто використовуються сорти огірків для консервування

      • Фотогалерея: деякі сорти огірків, які підходять для консервування
  • Голландські гібриди огірків-якісне насіння і універсальне призначення

    • Таблиця: голландські сорти огірків для консервування

      • Фотогалерея: гібриди огірків голландської селекції, які підходять для консервування
  • Особливості вирощування огірків для консервування в залежності від регіону

    • Середня смуга росії
    • Південні регіони росії

Вибір сортів огірків для консервування

Консервування — це забезпечення зберігання овочів на тривалий термін шляхом створення умов, при яких припиняється життєдіяльність шкідливих мікроорганізмів.

Види консервування:

  • засолювання-консервантом служить сіль, забезпечуються стерилізація, герметизація;
  • квашення — консервантом є сіль, відбувається бродіння на повітрі, під час якого утворюється молочна кислота; може бути з подальшою герметизацією або без неї — в бочках;
  • маринування-в якості консервантів використовують сіль, цукор, оцет, лимонну кислоту, забезпечується герметизація, бродіння виключено.

Існує безліч сортів огірків різного призначення:

  • салатні-призначені для вживання тільки в свіжому вигляді, для заготовок на зиму вони непридатні, так як стають м’якими, утворюють порожнечі (сорти дружний, квітневий);
  • універсальні-підходять і для вживання в свіжому вигляді, і для консервування, але поступаються в заготовках за смаком засолювальним сортам;
  • засолювальні — ідеальні для консервування, але і від свіжого огірочка з грядки ніхто не відмовиться (наприклад, огірок сорту засолювальний хороший і в свіжому вигляді, і в заготовках).

Як би ретельно не було виконано консервування огірків, якщо в якості вихідного матеріалу взяти не те, що потрібно, на виході вийде не те, що хотіли. Огірки будуть несмачними, м’якими, не будуть хрустіти, всередині можуть утворитися порожні порожнини, а в них може з’явитися цвіль.

Очі розбігаються від великої кількості різних насіння огірків, пропонованих фірмами-виробниками. Як же зорієнтуватися і вибрати відповідні саме для консервування? потрібно знати характеристики огірків, придатних для засолювання, квашення або маринування:

  • розмір — невеликі плоди:
    • зеленці (довжина до 8-12 см, діаметр 3-4 см);
    • корнішони (довжина 5-8 см);
    • пікулі (довжина 3-5 см);
  • колір — темно-зелені або зелені з білими смужками;
  • горбки — великі, це говорить про те, що огірочки будуть хрусткими;
  • шипи — чорні, такі огірки краще вбирають розсіл;
  • смак — смачні без гіркоти;
  • шкірка — середньої щільності, дуже тверда шкірка погано вбирає розсіл;
  • м’якоть — щільна без порожнин;
  • насіння — дрібні, м’які, несформовані.
    Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

    Правильно обрані огірки для консервування-запорука відмінного смаку і тривалого зберігання заготовок

Кілька рецептів заготовки огірків

Малосольні огірки швидкого приготування роблять з будь-яких огірків все літо:

  1. на дно емальованого або скляного посуду укладають листя чорної смородини, малини, хрону, парасольки кропу.
  2. далі укладають огірки, у яких попередньо обрізають кінчики, щоб швидше просолилися.
    Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

    Малосольні огірки можна приготувати прямо в каструлі, попередньо обрізавши у них кінчики

  3. зверху закривають такими ж листям і додають зубчики часнику.
  4. заливають гарячим розсолом (на 1 л води 60 г солі, 30 г цукру). Через 2 дні огірки готові.

Слово «квашений» зазвичай асоціюють з капустою, але і огірки теж можна квасити. Вони вийдуть приємного кислуватого смаку, як у бочкових огірків. Процес включає наступні кроки:

  1. на дно банки закладаємо лист чорної смородини, малини, хрону, парасольки кропу.
  2. заповнюємо банку огірочками (краще вертикально), і знову додаємо такі ж листя.
  3. заливаємо холодним розсолом — на 1 л відфільтрованої води 60 г не йодованої солі — і залишаємо в теплому місці на 2-3 дні.
  4. починається бродіння. Зливаємо розсіл в каструлю і кип’ятимо 5 хвилин.
  5. додаємо в банку часник, заливаємо гарячим розсолом, герметично закриваємо, вкутуємо.
  6. зберігаємо в прохолодному місці.
    Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

    При квашенні огірки виходять приємного кислуватого смаку, як з бочки

Можна солити або маринувати огірки разом з іншими овочами. Для цього:

  1. у банку укладаємо огірки, томати, перець (нарізаний великими часточками), дрібну цибулю, нарізану великими шматками білокачанну капусту, парасольки кропу.
  2. заливаємо киплячим розсолом (на 1 л відфільтрованої води 60 г не йодованої солі, 120 г цукру).
  3. додаємо в 3-літрову банку 1 столову ложку 70%-го оцту.
  4. герметично закриваємо, вкутуємо. Зберігаємо в прохолодному місці.
    Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

    В овочевому асорті мариновані плоди доповнюють смак один одного

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

Дуже добре додавати в банку з овочевим асорті плоди шипшини, так як вони не втрачають колір в розсолі і виглядають як маленькі яблучка.

Найбільш затребувані сорти огірків для консервування

Для заготовок підходять всі види огірків, але найкращими вважаються бджолозапильні. Хоча в основному це сорти для відкритого грунту — є небезпека, що в дощове літо буде мало бджіл і урожай дозріє невеликий. Тому консервують і самозапильні, і партенокарпічні гібриди.

Для засолювання, квашення і маринування найбільш затребувані огірки в серпні, це плоди пізнього терміну дозрівання (через 60-65 днів після сходів) і тривалого терміну плодоношення з теплиць, так як отримані ближче до осені заготовки легше зберігати, можна робити асорті, тому що вже встигли інші овочі: томати, перець, капуста.

Однак в регіонах з коротким літом (північно-західний регіон, північний урал, сибір) консервують і ранньостиглі (плодоношення через 35-45 днів після сходів), і середньостиглі (плодоношення через 50-55 днів після сходів) сорти, так як пізні просто не встигають дати достатню кількість огірків для заготовок, навіть в захищеному грунті.

Таблиця: найбільш часто використовуються сорти огірків для консервування

названиевид опыленияусловия выращиванияпериод созреваниярегион культивированиямонастырскийпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытиясреднеспелыйрекомендован для вирощування у всіх регіонах россиизасолочныйпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытияраннеспелыйрекомендован для вирощування в центрально-чорноземному і ніжневолжском регионахсерпантинпчелоопыляемыйоткрытый грунт і тимчасові плівкові укрытияраннеспелыйсибирская селекція, затребуваний в центрально-чорноземному і західно-сибірському регіонахніжінскійпчелоопиляемийвідкритий грунт і плівкові укриттяраннеспелийукраїнська селекціяалтайпчелоопиляемийвідкритий грунт і тимчасові плівкові укриттяраннеспелийсибірська серія, рекомендований для вирощування в волго-вятському, уральському, західно-сибірському, східно-сибірському і далекосхідному регіонахродничок f1пчелоопиляемийвідкритий грунт і тимчасові плівкові укриттяраннеспелийрекомендований для вирощування в північному, північно-західному, волго-вятському, північнокавказькому, середньоволзькому, уральському регіонахмальчик з пальчик f1партенокарпическийнеобогреваемые теплицысреднепозднийхолодостойкий, з саморегулівним типом плодоношення (поки основне стебло навантажений плодами, бічні стебла галузяться слабо), рекомендований для вирощування у всіх регіонах росії

Холодостійкі сорти мають тривалий термін плодоношення, їх висаджують, щоб отримати найбільший урожай в кінці літа. На ділянці висаджують огірки з різними термінами дозрівання і призначення, щоб бути гарантовано з урожаєм.

Фотогалерея: деякі сорти огірків, які підходять для консервування

Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків засолювальний — ранньостиглийКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїогірки сорту серпантин потребують тимчасового плівкового укриття після висадкиКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків алтай — сибірської селекціїКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків хлопчик з пальчик f1 має саморегулівний тип плодоношенняКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків монастирський підходить для вирощування по всій території росіїКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків ніжинський-бджолозапильнийКращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекціїсорт огірків джерельце f1 включений в держреєстр ще в 1979 році
Довга — до метра. Плід циліндричної форми, в дозрілому вигляді злегка нагадує булаву. Забарвлення на всіх стадіях зрілості біляста. М’якоть біло-жовта, ніжна.

Недоліки:

  • середньосприйнятливий до несправжньої борошнистої роси і грибкових гнилей плодів,
  • вимагає обробки проти борошнистої роси.

Переваги:

  • стабільний урожай,
  • відмінний смак (один з кращих кабачків для консервації та приготування смачної ікри).

Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

Найсмачніша кабачкова ікра з плодів сорту квета мс

Смарагдовий

Ранньостиглий столовий сорт — від сходів до зрілості — 33-46 днів. У реєстрі з 2003 року.

Це кущ з короткою головною батогом. Зелене листя плямисті, середнього розміру. Плоди довгі, темно-зелені з цятками, циліндричної форми, гладенькі, немов воскові, з вагою 0,9–1,3 кг кабачок рано і дружно формує плоди, дуже урожайний і смачний, за що його і цінують.

Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

Кабачок сорту смарагдовий дружно формує красиві плоди

Партенокарпічні сорти кабачків для підмосков’я

Це кабачки, які утворюють плоди без запилення. У них недорозвинені насіння або їх немає зовсім. Найчастіше це гібриди, призначені для теплиць, де немає комах-запилювачів, але їх можна садити і у відкритий грунт. Посадка і догляд за такими рослинами нічим не відрізняються від звичайних. На упаковці з насінням завжди стоїть позначка-партенокарпічний.

До речі, в стресовій ситуації багато звичайні сорти кабачків можуть сформувати партенокарпічний плід.

Ранньостиглий кущовий сорт для теплиць і відкритого грунту. У нього оригінальні плоди кулястої форми, які дозрівають через 50-55 днів. «арбузики» мають білувате забарвлення з дрібною плямистістю і вага 0,8 — 2,1 кг. Сорт володіє:

  • високою врожайністю,
  • хорошим смаком.

Він досить популярний — його смажать, тушкують, запікають і фарширують.

Кращі сорти огірків для консервування, в тому числі голландської селекції

Круглий кабачок сорту м’ячик сподобається любителям оригінальних форм

Асторія

Компактна, ранньостигла кущова рослина. Зелене листя має сильно виражену плямистість. Плід циліндричний, темно-зелений, з рідкісними білими плямами. Кабачок середньої довжини, з помітною легкої ребристістю. М’якоть світло-кремова з відмінним смаком. Від сходів до зрілості — 46-50 днів. Використовується в кулінарії та консервації.переваги сорту:

  • високу врожайність,
  • тривалий період плодоношення,
  • хорошу лежкість.

&1&

На листках кабачка сорту асторія добре помітні рідкісні білі плями, які згодом з’являться на зрілих плодах

Відгуки про кабачках

Якось пробував вирощувати такі кабачки. Назва сорту забавне «»м’ячик». Технологія вирощування, як і у звичайних кабачків, ніяких тонкощів немає. Плоди дійсно круглі, невеликі. Сорт ранній, плоди з’являються через 50-60 днів після посадки насіння, колір зелений. Смачно їх готувати фаршированими, коли вони ще невеликі (до 150 грам).

Сергей11

Http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=63&t=1987

Я вже багато років саджу кабачки тільки кущовий форми-сорт не знаю, так як взяла насіння у знайомої, так їх і вирощую. Правда, пару раз хотіла оновити і купувала насіння, а кабачки виявилися плетистими і повзли по всьому городу — мені таке «щастя» не треба, викинула, а кущові прижилися. Висаджую всього 4-5 кущів, а врожаю вистачає на все і на всіх, включаючи сусідську худобу.

Зося

Http://www.sadproekt.ru/forum/viewtopic.php?f=31&t=26

Я завжди саджу цукіні, але, якщо чесно, ніколи не морочитися ні з грядками, ні з розсадою. Вони просто у мене відмінно ростуть: і поїсти вистачає, і живності перепадає. Єдине, що щороку міняю місце посадки. А в іншому вважаю кабачки самим невимогливим овочем.

Ольга777

Http://chudo-ogorod.ru/forum/viewtopic.php?f=63&t=633& p=6473

Кабачок-ще один корисний і низькокалорійний овоч. Що ще приємно — кабачок легкий у приготуванні. Дуже хороший в якості легкого і смачної вечері. Люблю гасити його зі сметаною, виходить дуже ніжно і смачно, або ж зробити з нього запіканку. Головне-смачно, корисно і фігурі не зашкодить.

Natalisa

Http://vseotzyvy.ru/item/4426/reviews-kabachok/?&sort=positive

Кабачки я дуже люблю. Завжди саджу їх на своєму городику біля будинку. Хочу сказати, що зовсім невибагливий овоч і не вимагає великого догляду. Вийдеш на город, зірвеш його, і готуй з нього що завгодно! я їм його все літо, в основному тушу з яйцем і з грибами. Іноді маленький кабачок очищаю, ріжу кільцями, їх відварюю, а потім в серединку кладу трохи м’ясного фаршу і обсмажую на газу, а краще це блюдо мені подобається робити в духовці. Смакота!!! а на зиму завжди роблю з них кабачкову ікру або мариную їх з морквою і розкладаю в півлітрові банки. Теж смачно виходить. Я вже не кажу про їх корисні властивості. Корисні вони як дітям, так і дорослим. А на зиму, щоб кабачки зберегли більше своїх корисних властивостей в свіжому вигляді, я чищу їх, ріжу кубиками, розкладаю по пакетиках і прибираю в морозильну камеру. Взимку дістаю-як свіжі! можна приготувати з них що завгодно. А своїм немовлятам в якості прикорму я відварювала кабачки і блендером їх протирала, виходило відмінне пюре, не гірше магазинного. Зате я знала точно, що в складі!!! кабачки рекомендую полюбити всім. Це не тільки смачно, але ще й корисно!

Zctytdfz3

Http://spasibovsem.ru/responses/super-ovosch.html