Кому не доводилося в дитинстві вислуховувати настанови дорослих, що потрібно обов’язково їсти морквину, тому що вона дуже корисна? напевно, найдієвішим був аргумент, що морква допомагає швидше рости, адже дітям так хочеться скоріше стати вище і сильніше! а чи знаєте ви зараз, чим корисна морквина, крім того, що в ній багато вітаміну а, благотворно впливає на зір?
Вся сила в моркві
Кому не доводилося в дитинстві вислуховувати настанови дорослих, що потрібно обов’язково їсти морквину, тому що вона дуже корисна? напевно, найдієвішим був аргумент, що морква допомагає швидше рости, адже дітям так хочеться скоріше стати вище і сильніше!
А чи знаєте ви зараз, чим корисна морквина, крім того, що в ній багато вітаміну а, благотворно впливає на зір?цілющі властивості моркви високо цінувалися ще в стародавній греції, чотири тисячоліття тому. Цей смачний помаранчевий овоч навіть вважався священною рослиною. Так які вітаміни містить морква, чим корисна вона, і чому її настійно рекомендують включати в щоденний раціон вагітним жінкам і дітям?
Цілющі властивості моркви високо цінувалися ще в стародавній греції, чотири тисячоліття тому
Висока корисність моркви пояснюється багатим складом:
- каротин, що перетворюється в печінці людини в вітамін а,
- вітаміни е, с, d, рр, групи в,
- мінеральні речовини і мікроелементи – залізо, фосфор, фтор, йод, цинк, магній, калій, марганець, мідь, кобальт,
- пантотенова і нікотинова кислоти,
- ефірні масла,
- 7% вуглеводів,
- 1,3% білків.
відео про лікувальні властивості моркви
На відміну від інших овочів і фруктів, краще вживати в їжу варену моркву — корисні властивості її після варіння тільки зростають. Так, рівень антиоксидантів відразу збільшується на 34% і в перший тиждень продовжує зростати. Навіть через місяць після зберігання користь морквини у вареному вигляді більше, ніж в свіжому вигляді. Якщо ж вам більше подобається смак свіжого коренеплоду, робіть морквяні салати з заправкою з рослинної олії для кращого засвоєння каротину. А може бути, вам більше сподобається ароматна зелена бадилля моркви — її корисні властивості цінуються не менше, ніж властивості коренеплодів.
У чому полягають лікувальні властивості моркви
В профілактичних цілях, для підтримки здоров’я і продовження молодості, досить включити в щоденний раціон одну морквину. Крім цього ви можете використовувати чудодійні властивості моркви при різних захворюваннях і порушеннях в організмі.
Свіжа морква і морквяний сік очищають кров, виводячи шкідливі речовини з організму і нормалізуючи обмін речовин
Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Користь моркви:
- свіжа моркву і морквяний сік очищають кров, виводить шкідливі речовини з організму і нормалізує обмін речовин;
- зміцнює організм, підсилює імунну систему, корисна при авітамінозі і недокрів’ї;
- допомагає при втоми і болю в очах, при кон’юктивіт, короткозорості;
- підвищує вміст у крові антиоксидантів, знижуючи ймовірність захворювання на рак і стимулюючи зростання здорових клітин;
- за допомогою морквяного соку можна виводити невеликі камені і пісок з нирок, очищати печінку;
- свіжа морква розширює судини серця, корисна при різних серцево-судинних захворюваннях;
- покращує травлення, позбавляє від запорів і геморою;
- фітонциди моркви майже так само впливають на хвороботворну мікрофлору, як фітонциди цибулі;
- морквяний сік з медом лікує ангіну;
- морква корисна при запаленнях в порожнині рота, стоматит;
- компреси з дрібно натертої моркви накладають на рани, виразки, обморожені і обпалені ділянки тіла.
Чи корисна бадилля моркви і як її використовувати
Багато садівників навіть не уявляють, який джерело вітамінів позбавляються, викидаючи відрізану морквяну бадилля. Але ж в індії її вживання широко поширене: бадилля додають в різні страви, особливо в супи. Чим корисна бадилля моркви? перш за все, величезною кількістю вітаміну с (в 100 г зелені цього вітаміну міститься набагато більше, ніж в 100 г лимона).
У солодкому помаранчевому коренеплоді прихована дивовижна сила
Бадилля моркви для зору так само корисна, як і самі коренеплоди, вона допомагає лікувати короткозорість і далекозорість. Крім того, лікувальні властивості бадилля моркви застосовуються при зціленні сечокам’яної хвороби, циститу, геморою, простатиту, захворювань вен і судин, благотворно впливають на організм при безсонні.
М’яка, ароматна бадилля моркви, користь якої настільки велика, може вживатися в сирому вигляді разом з іншою зеленню, при приготуванні супів і салатів або ж в засушеному вигляді як чай.
Чи дійсно безпечно вживати моркву: користь і шкода
Як ви могли переконатися, в солодкому помаранчевому коренеплоді прихована дивовижна сила, здатна омолодити наш організм і позбавити від безлічі неприємних хвороб. Але так чи нешкідлива морквина, корисні властивості якої у великій кількості перераховані вище?
відео про лікування морквою
Протипоказання не обійшли стороною і нешкідливу, на перший погляд, морквину: в свіжому вигляді коренеплід не варто вживати тим, хто страждає колітами, гастритом, виразкою шлунка, запаленням тонкої кишки, підвищеною кислотністю шлунка, захворюваннями печінки і цукровим діабетом. Каротин, що міститься в моркві, погано засвоюється при захворюваннях щитовидної залози. Не рекомендується покладати занадто великі надії на цілющі властивості моркви, вживаючи щодня морквяний сік у великих кількостях, інакше це може не тільки привести до пожовтіння шкіри, але і спровокувати головний біль, слабкість, блювоту та інші неприємні відчуття. Дітей теж не варто перегодовувати морквою – крім пожовтіння шкіри може ще й виступити висип.