Корисна морквина або шкідлива, і в чому її цілющі властивості?

18

Кому не доводилося в дитинстві вислуховувати настанови дорослих, що потрібно обов’язково їсти морквину, тому що вона дуже корисна? напевно, найдієвішим був аргумент, що морква допомагає швидше рости, адже дітям так хочеться скоріше стати вище і сильніше! а чи знаєте ви зараз, чим корисна морквина, крім того, що в ній багато вітаміну а, благотворно впливає на зір?

Вся сила в моркві

Кому не доводилося в дитинстві вислуховувати настанови дорослих, що потрібно обов’язково їсти морквину, тому що вона дуже корисна? напевно, найдієвішим був аргумент, що морква допомагає швидше рости, адже дітям так хочеться скоріше стати вище і сильніше!

А чи знаєте ви зараз, чим корисна морквина, крім того, що в ній багато вітаміну а, благотворно впливає на зір?цілющі властивості моркви високо цінувалися ще в стародавній греції, чотири тисячоліття тому. Цей смачний помаранчевий овоч навіть вважався священною рослиною. Так які вітаміни містить морква, чим корисна вона, і чому її настійно рекомендують включати в щоденний раціон вагітним жінкам і дітям?

Корисна морквина або шкідлива, і в чому її цілющі властивості?

Цілющі властивості моркви високо цінувалися ще в стародавній греції, чотири тисячоліття тому

Висока корисність моркви пояснюється багатим складом:

  • каротин, що перетворюється в печінці людини в вітамін а,
  • вітаміни е, с, d, рр, групи в,
  • мінеральні речовини і мікроелементи – залізо, фосфор, фтор, йод, цинк, магній, калій, марганець, мідь, кобальт,
  • пантотенова і нікотинова кислоти,
  • ефірні масла,
  • 7% вуглеводів,
  • 1,3% білків.

відео про лікувальні властивості моркви

На відміну від інших овочів і фруктів, краще вживати в їжу варену моркву — корисні властивості її після варіння тільки зростають. Так, рівень антиоксидантів відразу збільшується на 34% і в перший тиждень продовжує зростати. Навіть через місяць після зберігання користь морквини у вареному вигляді більше, ніж в свіжому вигляді. Якщо ж вам більше подобається смак свіжого коренеплоду, робіть морквяні салати з заправкою з рослинної олії для кращого засвоєння каротину. А може бути, вам більше сподобається ароматна зелена бадилля моркви — її корисні властивості цінуються не менше, ніж властивості коренеплодів.

У чому полягають лікувальні властивості моркви

В профілактичних цілях, для підтримки здоров’я і продовження молодості, досить включити в щоденний раціон одну морквину. Крім цього ви можете використовувати чудодійні властивості моркви при різних захворюваннях і порушеннях в організмі.

Корисна морквина або шкідлива, і в чому її цілющі властивості?

Свіжа морква і морквяний сік очищають кров, виводячи шкідливі речовини з організму і нормалізуючи обмін речовин

Здорова спина без лікарів і ліків
Безкоштовний онлайн майстер-клас, де ви дізнаєтеся, як в домашніх умовах позбутися від болю в попереку.
Брати участь!
Корисна морквина або шкідлива, і в чому її цілющі властивості?

Користь моркви:

  • свіжа моркву і морквяний сік очищають кров, виводить шкідливі речовини з організму і нормалізує обмін речовин;
  • зміцнює організм, підсилює імунну систему, корисна при авітамінозі і недокрів’ї;
  • допомагає при втоми і болю в очах, при кон’юктивіт, короткозорості;
  • підвищує вміст у крові антиоксидантів, знижуючи ймовірність захворювання на рак і стимулюючи зростання здорових клітин;
  • за допомогою морквяного соку можна виводити невеликі камені і пісок з нирок, очищати печінку;
  • свіжа морква розширює судини серця, корисна при різних серцево-судинних захворюваннях;
  • покращує травлення, позбавляє від запорів і геморою;
  • фітонциди моркви майже так само впливають на хвороботворну мікрофлору, як фітонциди цибулі;
  • морквяний сік з медом лікує ангіну;
  • морква корисна при запаленнях в порожнині рота, стоматит;
  • компреси з дрібно натертої моркви накладають на рани, виразки, обморожені і обпалені ділянки тіла.

Чи корисна бадилля моркви і як її використовувати

Багато садівників навіть не уявляють, який джерело вітамінів позбавляються, викидаючи відрізану морквяну бадилля. Але ж в індії її вживання широко поширене: бадилля додають в різні страви, особливо в супи. Чим корисна бадилля моркви? перш за все, величезною кількістю вітаміну с (в 100 г зелені цього вітаміну міститься набагато більше, ніж в 100 г лимона).

Корисна морквина або шкідлива, і в чому її цілющі властивості?

У солодкому помаранчевому коренеплоді прихована дивовижна сила

Бадилля моркви для зору так само корисна, як і самі коренеплоди, вона допомагає лікувати короткозорість і далекозорість. Крім того, лікувальні властивості бадилля моркви застосовуються при зціленні сечокам’яної хвороби, циститу, геморою, простатиту, захворювань вен і судин, благотворно впливають на організм при безсонні.

М’яка, ароматна бадилля моркви, користь якої настільки велика, може вживатися в сирому вигляді разом з іншою зеленню, при приготуванні супів і салатів або ж в засушеному вигляді як чай.

Чи дійсно безпечно вживати моркву: користь і шкода

Як ви могли переконатися, в солодкому помаранчевому коренеплоді прихована дивовижна сила, здатна омолодити наш організм і позбавити від безлічі неприємних хвороб. Але так чи нешкідлива морквина, корисні властивості якої у великій кількості перераховані вище?

відео про лікування морквою

Протипоказання не обійшли стороною і нешкідливу, на перший погляд, морквину: в свіжому вигляді коренеплід не варто вживати тим, хто страждає колітами, гастритом, виразкою шлунка, запаленням тонкої кишки, підвищеною кислотністю шлунка, захворюваннями печінки і цукровим діабетом. Каротин, що міститься в моркві, погано засвоюється при захворюваннях щитовидної залози. Не рекомендується покладати занадто великі надії на цілющі властивості моркви, вживаючи щодня морквяний сік у великих кількостях, інакше це може не тільки привести до пожовтіння шкіри, але і спровокувати головний біль, слабкість, блювоту та інші неприємні відчуття. Дітей теж не варто перегодовувати морквою – крім пожовтіння шкіри може ще й виступити висип.